Veşti proaste pentru fumători. Guvernul introduce acciză pe ţigările electronice

Veşti proaste pentru fumători. Guvernul introduce acciză pe ţigările electronice
Ţigaretele electronice vor fi accizate, începând cu anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia. Guvernul susţine că introducerea acestei noi taxe este dictată de practicile la nivel european.

În proiectul actualizat de Cod Fiscal, obţinut de Mediafax şi datat 13 martie, se arată că "vor fi introduse printre produsele accizabile produsele din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun şi lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Ţigaretă electronică». Această măsură este dictată de practicile la nivel european şi discuţiile în grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului".

Noua acciză, care va fi aplicată din ianuarie anul viitor, va fi în cuantum de 0,5 lei/ mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 lei/ kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit. Comparativ, pentru ţigările obişnuite, acciza pentru tutunul de fumat fin tăiat, destinat rulării în ţigarete, şi alte tutunuri de fumat este de 383 lei/ kilogram.

Această taxă va fi însă majorată constant în următorii ani, în raport cu inflaţia din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată de Institutul Naţional de Statistică până la 15 octombrie. Nivelul actualizat al accizelor va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor până cel târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an.

Noua acciză va fi aplicată la momentul producerii, achiziţiei intracomunitare sau importului şi va fi exigibilă la data recepţionării produselor provenite din achiziţii intracomunitare, la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie a produselor provenite din operaţiuni de import şi la data vânzării pe piaţa internă a produselor provenite din producţia internă.

Firma care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă astfel de produse trebuie să se autorizeze la autoritatea competentă, iar firma care nu are domiciliul fiscal în România şi intenţionează să desfăşoare activităţi economice cu astfel de produse, pentru care are obligaţia plăţii accizelor în România, va desemna un reprezentant fiscal stabilit în ţară, pentru a îndeplini obligaţiile care îi revin.

Cu excepţia importatorilor, aceştia vor fi obligaţi să depună o declaraţie de accize pentru fiecare lună, indiferent dacă datorează sau nu plata accizei pentru luna respectivă, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declaraţia.

În România, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.


Comenteaza