Sinistrul dans dintr-o extremă în alta

Sinistrul dans dintr-o extremă în alta
Preşedintele Traian Băsescu s-a burzuluit din nou. De asta dată împotriva statului maghiar. îi arată Budapestei pisica. Pisica românească. Se comportă, vezi Doamne, ca un mare patriot. Intransigent atunci când se află în pericol interesul naţional. Să-l aplaudăm împreună, în cele ce urmează, pe cel căruia îi place să i se spună şeful statului.

Nu este o simplă glumă şi nici, pur şi simplu, un exerciţiu de democraţie să transformi un incident politic grav în ditamai conflictul diplomatic. Să porneşti de la câteva afirmaţii iresponsabile lansate, pe teritoriul României, de către liderul unui partid extremist de la Budapesta şi să declanşezi, printr-o singură frază, o tensiune între două state vecine şi prietene nemaiîntâlnită în istoria recentă. Aceasta este ultima ispravă a lui Traian Băsescu. Ameninţând satul maghiar, el plasează automat orice soluţie rezonabilă în braţele conducătorilor de la Budapesta. Pentru că acest conflict să nu fie escaladat, nu ne rămâne decât să aşteptăm un răspuns şi o soluţie rezonabile pe care ni le-ar putea oferi premierul Viktor Orban. Ceea ce, în diplomaţie, se numeşte sinucidere curată.

Zilele trecute românii, pe drept cuvânt, au fost deranjaţi şi chiar scandalizaţi de o afirmaţie de tip extremist. Lansată de un extremist. Care nu s-a aflat întâmplător pe teritoriul României. A fost invitat de liderii UDMR la tabara de vară. Vona Gabor, liderul partidului Jobbik, a spus că, dacă ar fi de ales între interesul maghiarilor din România şi relaţiile dintre cele doua state, ar sacrifica relaţiile. Nu este pentru prima dată când sosesc lideri maghiari în România pentru a transmite mesaje jignitoare la adresa noastră. Din păcate, UDMR, beneficiind din această perspectiva de mult prea multa toleranţă din partea autorităţilor de la Bucureşti, şi-a făcut un obicei din a invita, an de an, asemenea personaje bizare. Iar după ce aceştia îşi fac numărul, aceiaşi reprezentanţi UDMR ridică nonşalanţi din umeri şi se disociază discret. Singurii care profită de pe urma jignirii sistematice a poporului român sunt pescuitorii în ape tulburi.

Primul dintre "pescuitori" este Traian Băsescu. Prietenul premierului maghiar Viktor Orban. Acelaşi Traian Băsescu care a adunat, prin sarcina dată fiecarei organizaţii PDL, voturi pentru ca un alt extremist, Laszlo Tokes, să ajungă în Parlamentul European unde, cu eleganţă, Viktor Orban, în numele statului maghiar, i-a cedat funcţia de vicepreşedinte. Din această poziţie, Tokes a bombardat, timp de patru ani, România fără ca Băsescu să reacţioneze. Dimpotrivă, în plin scandal privind solicitarea autonomie teritoriale a Ţinutului Secuiesc, Traian Băsescu a băut, şi nu o dată, ci de multe ori, palinca maghiarimii. Cerşind, astfel, voturi.

Acum, din nou, acelaşi Băsescu, dovedind că este mai mult şmecher decât om politic, că este mai mult scandalagiu decât diplomat, sare în cealată extremă, dar urmărind acelaşi nenorocit obiectiv pe care îl aşază mai presus de interesul naţional. Câştigarea unui electorat naiv de partea nebuloasei politice pe care o construieşte şi de la care speră să primească imunitate. Atunci când nu va mai fi preşedinte

 

Comenteaza