Iliescu îi trage clopotele lui Victor Ponta

Iliescu îi trage clopotele lui Victor Ponta
Șandramaua comunistă sau cârpa KGB-istă - sau cum a mai fost altfel denumit Ion Iliescu - se bucură, încă, de suficientă autoritate în PSD pentru a încerca și a pentru reuși să-i tragă covorul de sub picioare lui Victor Ponta. Ceea ce se și întâmplă.

 

Lovitură pe care i-o da actualului președinte PSD, singurul personaj din acest partid, care de două ori și jumătate a ocupat cea mai înaltă funcție în stat, este, pe termen mediu și lung, nimicitoare.
  
În esența, Ion Iliescu explică, pe cât se poate de logic, de ce Victor Ponta este un lider, în ciuda vârstei sale, expirat. De ce el trebuie scos din conducerea partidului. De ce este necesară o reorganizarea din temelii a PSD. Iar demersul sau este cât se poate de credibil. De ce?
 
Din simplul motiv că Ion Iliescu nu poate fi plasat în istoria PSD utilizându-se o singură dimensiune a sa, cea de comunist reformat, școlit la Moscova și, apoi, în cel mai bun caz, distanțat de URSS. Dimpotrivă, el a câștigat, de două ori și jumătate, președinția României în numele PSD, fiind unul dintre cei mai bine cusuți oameni politici, care a avut știința de a se adapta nu numai epocii, ci și naturii competițiilor la care a participat.

Este nu numai un comunist reformat ci, așa cum a dovedit, mai ales în cel de-al doilea mandat al sau, un vector, desigur cu limitele sale, al modernizării României și cu unele ezitări, chiar al Parteneriatului Euro-Atlantic. Iliescu, și nu altcineva, este cel care a promovat o serie întreagă de tineri, apți să preia ștafeta. Pe vremea lui Ion Iliescu pepiniera PSD exista și nu era numai funcțională, ci și puternică.
 
Astăzi, pepiniera de activiști ai acestui partid este cvasiinexistentă. De aceea, loviturile pe care Ion Iliescu i le aplică lui Victor Ponta sunt cât se poate de credibile. Și îi trag acestuia clopotele.  

Comenteaza