“Acordul tacit” va nenoroci complet Clujul

“Acordul tacit” va nenoroci complet Clujul
Nu le ajung blocurile între case pe care le-au făcut deja.

Nu ajunge că vechile cartiere ale Clujului au fost abuzate de coaliţia “investitorilor” imobiliari fără respect pentru valorile urbei, împreună cu indiferenţa sau interesul pecuniar al celor puşi să păzească aceste valori.

 

O coaliţie între autorităţi, arhitecţi puşi pe căpătuială şi investitori veroşi. Rezultatul: urâţirea unui oraş cu o istorie uluitoare. Cluj-Napoca e un oraş care seamănă în anumite zone tot mai mult cu Pipera, Drumul Taberei, Ghencea-Militari sau prelungirea Nordului. Un oraş simbol al Transilvaniei, care trebuia să-şi ia ca model Graz, Vilach, Linz, Salzburg, Cracovia, Szeged sau măcar Sibiu şi care a sfârşit, în unele zone ale sale, în contopirea cu altceva! Haos urbanistic şi arhitectural în capitala Ardealului! Nu, nu e totul pierdut încă. Andrei Mureşanu nu a fost complet siluit. Grigorescu nu e încă total asaltat de blocuri între case. Gheorgheni vechi încă pare că a scăpat. Nu de tot, dar mai are o şansă.

 

 Cât despre noile zone semi-urbane, Câmpului, Europa, Bună Ziua sau Borhanci, aici nu mai e nimic de făcut pentru următorii 200 de ani. Autorităţile au scăpat complet situaţia de sub control. Rechinii imobiliari au câştigat  războiul aici. Speranţa o vedem privind zona Piaţa Muzeului-Casa Matei şi străduţele dintre Cetăţii şi Napoca. Poate şi dacă privim noua Piaţa Unirii, unde, în afara celor patru falusuri robotice înfipte pe post de stâlpi de iluminat şi a luminiţelor groteşti şi kitschoase de la fântâna arteziană, de altfel, interesantă şi, pe alocuri, chiar spectaculoasă, ne putem bucura de o reabilitare curată şi plăcută ochiului. Dar nu ceea ce s-a făcut bine sau rău în urbanismul şi arhitectura Clujului e scopul acestui text.

 

Acest editorial încearcă să atenţioneze asupra unei noi încercări a mafiei imobiliare cu tentacule înfipte în Parlamentul României de a viola zonele urbane ale României. Parlamentul a dovedit încă o dată că este complet iresponsabil. Cel puţin o parte a sa, respectiv Camera Deputaţilor şi Comisia sa Juridică. Dacă astăzi, când avem două Camere, mai putem spera, exact ca în cazul de faţă, că una dintre ele este mai raţională decât cealaltă, ce se va întâmpla mâine, când s-ar adopta un Parlament unicameral în care decizia unor jigodii ar trece ca prin brânză?!

 

In acest caz, Senatul a respins, dar Camera Deputaţilor-camera decizională în speţa aceasta-a trecut propunerea. Trei deputaţi nenorociţi, cu interese imobiliare, de la trei partide diferite, şi-au dat mâna şi au fraierit atât cei 25 de membri ai Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor (mă rog, cel puţin pe cei 15 prezenţi), cât şi plenul Camerei. Relu Fenechiu, celebrul colportor şi şef de clan ieşean al PNL, împreună cu Vasile Gherasim, fost primar al sectorului 1 Bucureşti, actual deputat PDL, acuzat de multiple grozăvii imobiliare şi mutilări ale zonei ambasadelor şi Dorobanţi din Bucureşti, alături de Mircea Duşa, deputat PSD-PC, investitor imobiliar de calibru, în dispreţul total al regulilor urbanistice, au reuşit să treacă prin Comisia Juridică şi prin Camera Deputaţilor un proiect de lege care va distruge complet România arhitecturală şi urbanistică.

 

Cei trei crai imobiliari au promovat un proiect de lege care a şi trecut luni, 2 noiembrie, prin care, dacă primăriile nu eliberează în 30 de zile o autorizaţie de construcţie, aceasta VA FI APROBATĂ TACIT! “Termenul de 30 de zile va curge din momentul completării documentaţiei!”. Practic, dacă în 30 de zile de la data depunerii documentaţiei, autorizaţia nu a fost emisă de către autorităţile teritoriale competente, aceasta va fi automat considerată aprobată TACIT.

 

Ei, de-aici înainte să te ţii, frate, la modul în care toţi bişniţarii, şmecherii şi pseudo-investitorii imobiliari vor completa spaţiul urban neaoş cu mamuţi care vor desfigura o Românie îndeajuns de mutilată de o clasă politică iresponsabilă! Acordul tacit va genera multiple probleme, inclusiv pentru cei care până la promulgarea legii încasau şpăgile şi provocau nenorocirile din urbanism.

 

Stând însă drept şi judecând la fel de drept, nu ne interesează să-i plângem pe şpăgarii primăriilor din România, ci faptul că beneficiarii unor viitoare enormităţi vor şpăgui funcţionarii să ascundă dosarele supuse aprobării tocmai pentru a trece cele 30 de zile şi a intra în vigoare acordul tacit. Sunt extrem de curios cum au votat pe 3 noiembrie cei 10 reprezentanţi clujeni din Camera Deputaţilor. Ieri-seară nu era încă afişat votul de marţi, 3 noiembrie. Vă promitem însă că vă ţinem la curent. Eu sunt teribil de curios să văd votul lor la lumină, voi, nu?

 

Vizitaţi şi www.raresbogdan.ro, observaţii, comentarii, analize zilnice ale editorialistului ZIUA de CLUJ.

Comenteaza