Isărescu, prins între Băsescu şi Geoană

Isărescu, prins între Băsescu şi Geoană
Probabil cea mai mare problemă a clasei politice româneşti este faptul că cea mai mare parte dintre reprezentanţii acesteia nu înţeleg mecanismele economice şi nici nu încearcă prin folosirea unor consilieri specializaţi să stopeze efectele unor măsuri hazardate şi de multe ori hilare ce provoacă haosul în spaţiul financiar-economic.

Preţurile din 2010 vor fi calculate pentru români conform cursului leu/euro aferent zilei de joi, 1 octombrie, publicat de Banca Central Europeană. 450 de milioane de euro a aruncat joi pe piaţă în doar trei ore Banca Naţională a României în dorinţa de a stopa efectele devastatoare ale crizei politice declanşate şi susţinute de către clasa politică iresponsabilă a unei Românii în derivă.

 

Pentru BNR şi Mugur Isărescu, poate ultimul român responsabil aflat într-o funcţie publică la nivel central, nu a contat că această criză a fost generată de către Traian Băsescu şi continuată de reacţia radicală a unui PSD lovit în orgoliu şi călcat pe cap de preşedinte. Pentru BNR a contat un singur lucru: stoparea deprecierii leului în raport cu euro pe fondul instabilităţii politice din România. Semnătura prezidenţială pe Decretul de revocare a ministrului de Interne Dan Nica a creat efecte financiar-economice conexe extrem de grave pentru cetăţenii României.

 

în mod normal, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu mai aştepta până la întoarcerea de la Cluj cu anunţul privind semnarea revocării ministrului social-democrat Nica, şedinţa bursieră de tranzacţionare s-ar fi închis la un curs euro-leu de 4,195- 4,198. Din păcate pentru români, strategii preşedintelui României, care l-au sfătuit, fără îndoială periculos de bine, în privinţa modalităţii de scoatere rapidă şi cu orice chip a PSD de la guvernare, nu au calculat şi efectele economice dezastruoase pentru România şi populaţia ei. Doar câteva ore ar mai fi trebuit să aştepte Traian Băsescu pentru ca şedinţa de tranzacţionare din 1 octombrie să se încheie la un curs relativ normal.

 

Probabil foarte mulţi dintre români, dacă nu chiar majoritatea lor, nu ştiu de ce este atât de important acest curs euro-leu din data de 1 octombrie. E foarte simplu. Pe baza acestui curs, aferent zilei de 1 octombrie, se calculează accizele aferente carburantului, electricităţii, ţigărilor, cafelei, băuturii, etc. în anul următor, respectiv 2010. Practic, prin faptul că Traian Băsescu, s-a grăbit, joi 1 octombrie, să anunţe înainte de sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, revocarea ministrului Nica şi, implicit, scoaterea PSD de la guvernare, noi toţi vom plăti anul viitor preţuri mai mari.

 

Sigur că  o parte din vină o poartă indiscutabil şi liderii PSD care dacă ar fi întârziat anunţarea demisiilor până după ora 13.30, cu siguranţă BNR nu ar fi fost obligată să arunce o asemenea sumă imensă pe piaţă. PSD era însă sub imperiul jumătăţii de oră enunţate de către liderii săi în ultimele 48 de ore. Cu 14%  vor plăti românii mai mult accize în 2010 decât în 2009 din care aproape 3% sunt datorate exclusiv show-ului politic regizat de preşedinte pe parcursul zilelor de miercuri şi joi. 

 

Preţurile vor creşte automat şi în baza lor singurul care câştigă este bugetul unde eventual se va încasa mai mult, dar totul în dauna cetăţeanului căruia statul îi va băga mâna şi mai adânc în buzunar. Deja, de altfel, România a plătit 450 de milioane de euro, indirect, prin intervenţia pe care a făcut-o BNR pe piaţa valutară, intervenţie care a fost generată de pericolul ca euro să sară ieri de 4,5 Ron. în momentul în care BNR a intervenit pe piaţă masiv, cu aproape jumătate de miliard de euro, cursul anunţat era de 4,33 şi era în plină ascensiune! De altfel, chiar şi după intervenţia

 

BNR-ului, euro nu a putut fi coborât sub 4,2495, adică cu mult mai mare decât a fost ţinut acest curs în ultimele 10 zile ale lunii septembrie. Iată cum, din cauza inconştienţei dureroase a unei clase politice tembele, în frunte cu reprezentantul ei cel mai de seamă, românii suferă şi, mai cu seamă, vor avea de suferit în anul care vine, an în care efectele crizei economico-financiare se vor resimţi devastator la adresa României.

 

(Citiţi şi noul www.raresbogdan.ro, cu însemnări, observaţii, comentarii şi analize zilnice ale editorialistului ZIUA de CLUJ)

Comenteaza