Ţara câştigãtorilor fericiţi

Ţara câştigãtorilor fericiţi
Nu mai e nici o îndoiala cã partidul care a câştigat alegerile a fost Partidul Democrat-Liberal, ceea ce ne duce, cu alte cuvinte, în situaţia de acum patru ani.si ne pune în faţa acceptãrii existenţei celor douã românii, fiecare cu votanţii ei.

Dacã acum patru ani, Alianţa dintre Partidul Social Democrat câştiga clar meciul cu Alianţa D.A., acum lucrurile s-au schimbat: Partidul Democrat – Liberal a câştigat singur procentele care îi trebuiau ca sã fie “cap la cap” cu aceeaşi alianţã PSD – PC. Ce putem înţelege din aceste rezultate?

 

Mai întâi, analizând situaţia PSD, oice s-ar spune, realitatea de azi confirmã fãrã echivoc cã echipa de conducere, Mircea Geoanã, Titus Corlaţean, Liviu Dragnea şi ceilalţi din “generaţia aşteptatã” a stângii nu a fost, nici pe departe pe placul electoratului de stânga.Pentru un partid aflat în opoziţie timp de patru ani scorul pe care acesta l-a avut în aceste alegeri legislative nu relevã decât un singur verdict: eşecul. Dar, cu toate astea, Mircea Geoanã continuã sã se considere un învingãtor, stârnind ilaritatea generalã.

 

 

Trebuie sã remarcãm aici şi faptul cã doi dintre cei mai simpatizaţi şi marcanţi lideri ai PSD, d-nii Ioan Rus şi Vasile Dâncu, au pãstrat o “discreţie” cel puţin de neînţeles în aceastã campanie. Cãci este evident faptul cã aceste douã personaje politice, care s-au bucurat şi se mai bucurã încã de simpatia multor alegãtori, ar fi putut schimba, poate, procentul PSD Cluj, dar şi cel pe plan naţional al acestui partid. Poate cã viitoarele negocieri pentru o majoritate parlamentarã, care sã dea un anume guvern, vor lãmuri într-un târziu aceastã absenţã de pe lista candidaţilor PSD a politicienilor care au consacrat formula pe care presa (poate prea entuziastã!) a consacrat-o cu numele “Grupul de la Cluj”.

 

Partidul naţional Liberal este şi el, dacã folosim un eufemism, un fel de câştigãtor: a rezistat timp de patru ani la multiplele încercãri de distrugere la care a fost supus de cãtre PD-L şi, mai mult, a ieşit din aceste alegeri cu un procent record, de nesperat altãdatã, fapt care îl face sã fie un jucãtor puternic la viitoarele negocieri pentru formarea guvernului.

 

Cam aşa stã, în mare, balanţa câştigãtori – perdanţi, la o analizã foarte pragmaticã. în altã ordine de idei, trebuie sã-i dau dreptate d-lui Traian Bãsescu, cel care ieri se întreba, pe bunã dreptate, la o emisiune de radio, spunând cã nu înţelege de ce naţiunea românã, care e, de obicei, atât de criticã faţã de clasa politicã, a votat, practic, acelaşi lucru ca acum patru ani. ªi, sunt sigur cã aceastã întrebare se aflã acum pe buzele multor milioane de români. Rãspunsul îl vom avea mai curând decât ne aşteptãm

Comenteaza