Clujul celor trei premieri

Clujul celor trei premieri
Capitala Ardealului a trimis spre capitala României în ultimii 18 ani de democraţie neaoşă peste o duzină de miniştri.

Dintre aceştia, au fost unii care au reuşit să confirme imaginea publică a ardelenilor sfătoşi, muncitori, serioşi şi occidentalizaţi în comportament şi gândire şi alţii, din fericire ceva mai puţini, care au confirmat o altă imagine a ardelenilor, cea care este a încetinelii în gândire şi mişcare. Fără prea mare efort îmi amintesc de ministrul Andrei Marga, ministrul Vasile Puşcaş, ministrul Ioan Rus, ministrul Vasile Dâncu şi chiar de miniştrii Mihail Hărdău, Anton Ionescu, Peter Ekstein Kovacs, Naghi Zsolt, Ioan Vida Simiti, Mircea Miclea şi Radu Sârbu.

 

Fiecare a încercat, cu siguranţă, să ridice după cum a putut sau s-a priceput imaginea Clujului şi a Ardealului în faţa unei “Dâmboviţe agresive şi poluate”! Unii au reuşit mai bine, alţii mai puţin, însă, cu certitudine, fiecare a încercat să răzbată prin jungla unde “miticii”  şi “miticismele” fac legea! Aşa cum pe Ceauşescu l-a deranjat “burghezia din Ardeal”, pe cei de după ‘89 din structurile de putere au ajuns să-i deranjeze “neamţul”, “habsburgul”, “kaizerul”, “Goebells” sau Mişu-prusacu’.

 

Practic, şansa de a răzbi în hăţişurile unor guvernări ultra-direcţionate spre Bucureşti, Ilfov, Bacău, Constanţa sau Iaşi a fost o încercare de multe ori prea timidă de a impune respectul pentru reguli şi lucrul bine făcut.

 

în acele guverne unde tupeul, agresivitatea şi nesimţirea au făcut de prea multe ori legea, bunul- simţ al ardeleanului neaoş a răzbit cu prea mare greutate. 

Poate de aceea am şi asistat la adevărate războaie interne între Rus - Puşcaş - Dancu şi Mitrea-Hrebenciuc - Dragnea, Boc - Hărdău - Buda şi

Berceanu - Preda - Stoica sau  chiar Naghi Zsolt - Laszlo Attila - Peter Ekstein şi Verestoy Attila-Borbely Laszlo-Gyorghi Frunda. în fiecare dintre cele trei conflicte am asistat la bătălii câştigate şi chiar la scoateri din ring ale unor combatanţi, însă războaiele încă nu şi-au aflat câştigătorii! Dar capitala Ardealului are o nouă şansă!

 

 O şansă dublă sau chiar triplă, potrivit unor informaţii pe surse! Şansa de a-şi trimite spre Bucureşti un premier! în acest moment Emil Boc, Vasile Puşcaş şi Ioan Rus sunt opţiuni aflate pe lista scurtă a preşedintelui Traian Băsescu pentru desemnarea ca posibil viitor premier al României. Practic, primarul de Cluj este a treia opţiune după Stolojan şi Răzvan Ungureanu pentru premier într-un guvern format pe baza unei susţineri parlamentare PD-L în alianţă cu PNL, PSD sau doar UDMR.

 

De cealaltă parte, Vasile Puşcaş şi Ioan Rus sunt alături de Cristian Diaconescu variantele de premier PSD acceptate din câte se pare de către Traian Băsescu în cazul în care diferenţa dintre PSD şi PD-L va fi atât de mare, încât preşedintele nu va putea risca o nominalizare din partea PD-L. Deci, într-un Guvern PSD-PNL, Băsescu spune un nu hotărât lui Geoană, Mitrea sau Dragnea dar pare înduplecabil, de teama unei viitoare suspendări şi extrem de posibile acuzaţii de inconştienţă politică în timp de criză, la desemnarea unui premier PSD din cadrul grupului reformator de la Cluj.

 

 Pentru capitala Ardealului, de o fi una de o fi alta, adică sau PD-L sau PSD va putea aduce un premier care să înţeleagă ce înseamnă spiritul Ardealului în politică, administraţie sau... mecanisme economice globale aplicate în spaţiul carpato-danubiano-pontic. Cine va avea şansa să ajungă premier de România în următorii 4 ani? Emil Boc, Vasile Puşcaş sau Ioan Rus? Oricare dintre ei va fi locatar în palatul Victoria chiar şi pentru o scurtă perioadă, Clujul va avea de câştigat!  

Comenteaza