Cu Autostrada Transilvania spre Roşia Montană

Cu Autostrada Transilvania spre Roşia Montană
Românii i-au aşteptat vreo 50 de ani pe americani, iar când au venit în sfârşit, se pregătesc să le tragă vreo două peste ochi.

Oare avem dreptate să facem asta? Deşi sunt un mare admirator al democraţiei participative americane şi al sistemului politic de dincolo de ocean, afirm că atât Bechtel, cât şi canadienii cu rădăcini americane de la GoldCorporation ar trebui hâşâiţi de pe meleagurile transilvane. Nu cred în teoriile cu transformările în piaţa de desfacere a României şi nici în cele cu “ţara la cheremul forţelor străine”, însă cred cu maximă convingere că influenţa politică de peste ocean împletită cu şpaga abundentă în ritm mioritic a adus aici cele două companii. Politicienii şi-au dat mâna şi la miros de verzişori au atras ţeapa Bechtel şi Gold Corporation spre Ardeal.

 

De câteva zile însă, cei de la Bechtel mai mult decât apropiaţi de republicanii ce au pierdut Casa Albă, au fost luaţi în vizor de politicienii români. Autostrada  rămâne la stadiul de vis, ba din cauza divergenţelor politice, ba din cauza apariţiei alternativei “Coridorul 4”, ba din cauza sub-finanţărilor, ba din cauza încercărilor de a anula contractul semnat de Guvernul Năstase, ba din cauza problemelor legate de cadrul legislativ cu privire la exproprieri, ba din cauza unor simple scuze peste scuze pe care le invocă de vreo 4 ani cei de la Bechtel, iar reprezentanţii PNL, PSD şi PD-L că este posibil ca Bechtel să continue doar 2 dintre cele 18 tronsoane!

 

Restul, licitate către alţii! Sper ca în spatele acestor declaraţii aparent disparate să existe şi calcule financiare legate de penalităţile pe care România trebuie să le plătească! Deşi poate părea uşor hazardat, cred că schimbarea din USA a motivat o parte din declaraţiile politicienilor în România. Sau doar campania electorală? Pe formula iniţială a contractului de execuţie, de 2,2 miliarde de Euro, penalitatea de reziliere era pe la 900 de milioane USD.

 

După ultimele negocieri “fantastice” valoarea contractului s-a ridicat la 5,6 milioane. Cât o fi clauza de reziliere? Am acceptat şi creşterea sa proporţională? Va fi interesant de văzut cum va face faţă România procesului cu cei de la Bechtel şi cu altul ce se prefigurează la orizont, cu cei de la Gold Corporation (Roşia Montană)! De urmărit care vor fi costurile directe şi cele indirecte legate de rezilierile iminente ale celor două contracte!

Comenteaza