Omul nou e printre noi

Omul nou e printre noi
Un om s-a aruncat de pe balcon în această săptămână, ca în bazin, de la etajul 6. La Cluj. Timp de mai multe ore acesta a stat cocoţat pe balcon, ezitând între viaţă şi moarte.

între timp, jos, aşa cum au arătata majoritatea televiziunilor locale majoritatea celor care priveau gură cască, mulţi lumpeni proletari nu doar ca nu făceau nimic dar se comportau cu o nesimţire enormă. „Aruncă-te, mă” au strigat unii, fără să îşi dea seama de penibilul în care se aflau. Unii făceau mişto, alţii şi-au adus scaune ca să vadă mai bine.

Ruşinos.  Ce dezastru de societate putem avea într-un cartier clujeano-european, dar cred că se poate extrapola şi la întreaga Românie, mai ales cea din periferiile oraşelor, pseudorurale!

Ce lipsă de educaţie elementară. De civism nici să nu ne gândim, e de pe altă  planetă conceptul. Ce să le spui la amărâţii care făceau toate lucrurile astea de societate civilă, de implicare.

 

Te baţi cu morile de vânt.

Toate opiniile acestea, gândurile negre despre dezastrul uman găzduit de cartierele dormitor ale Clujului mi-au fost confirmate, încă odată, de un editorial excelent al omului politic dar şi a sociologului Vasile Dâncu. Un text referitor la un Cluj atomizat, în care se trăieşte paralel. în care nu există proiecte şi deci nici spirit comunitar.

 

Tot ce spunea sociologul a fost, în micro, exemplificat de reacţia străzii dar şi a autorităţilor în cazul nefericitului care vroia să se omoare.

 

Oameni total lipsiţi de empatie, veniţi la chibiţeală. Fără minimă cultură. De aici şi lipsa compasiunii, a unei îngrijorări umane. Mulţi râdeau ca  proştii. Ca să fim drepţi trebuie să amintesc că erau şi din aceia care au îl îmbărbătau pe macaragiul sinucigaş.

 

Una peste alta cazul arată cât de indiferenţi au devenit oamenii. Sedaţi cu pseudopresă tip OTV, cu false emisiuni şi false subiecte de o vulgaritate fără precedent de tip „Magda lu’ Tolea o caută pe Elodia”clujenii din cartierele preponderent proletare încep să se comporte tot mai mult ca nişte îndobitociţi decât ca şi nişte cetăţeni responsabili. Nici nu e de mirare cât timp librăriile sunt cvasipustii, iar pe stradă nu vezi oameni cu presă în mână. Neinformat eşti mai slab, spune o vorbă bine gândită. Este un pericol de a se ruraliza Clujul, şi aşa cum observa politologul Dan Pavel, chiar „Transilvania se ruralizează, balcanizează”.

 

Societatea clujeană  pare incapabilă în ansamblul ei să reacţioneze. Şcoala, universitatea par uneori depăşite în încercarea de a civiliza la propriu. Cei care urlau la macaragiu să sară aparţineau generaţiei digitale, cum i-a descris psihologul Mircea Miclea: chiar dacă grobieni, suficient de şcoliţi să deschidă un calculator cu jocuri idioate în cafe interneturi de cartier sau să navigheze pe siteuri deocheate.

 

Un amalgam de rural agresiv, băşcălie mioritică şi iresponsabilitate îi caracterizează pe cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri . Omul nou este deja printre noi. Şi nu dă semne să plece.

Comenteaza