Boc über alles

Boc über alles
La nivel naţional s-ar putea ca încă acesta să nu fi spus totul din punct de vedere al creşterii. Vectorul Boc a funcţionat perfect la Cluj în campania care s-a sfârşit ieri. Nu doar în municipiul reşedinţă. Partidul său, PD-L, a ajuns la o cotă electorală reală incredibilă cu doar 4 ani în urmă.

 Taifunul Boc a măturat electorat într-o proporţie ce îi va face cu siguranţă invidioşi nu doar pe localnicii altor partide, ci chiar pe colegii săi din conducerea centrală a PD-L. Scorul obţinut la Cluj de către candidatul la funcţia de primar, de către partidul său la nivelul Consiliului Local şi chiar la nivelul judeţului pentru listele de consilieri, îl plasează ca invincibil şi pentru păstrarea poziţiei de preşedinte al PD-L la nivel naţional.

Practic, în acest moment este extrem de greu ca cineva din conducerea partidului să mai emită pretenţii. Asta, mai ales dacă ne gândim la scorurile electorale ce le vor obţine cu siguranţă principalii săi oponenţi din partid, Blaga, Preda şi chiar Berceanu. Dar poate cea mai spectaculoasă victorie obţinută de primarul în exerciţiu la Cluj este cea pentru poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Abia rezultatul de la acest scrutin, pentru poziţia de “şef al judeţului”, este cel care arată cu adevărat forţa lui Boc la nivelul masei electorale. Mizând pe un candidat tânăr, Alin Tişe, care a beneficiat puţin şi de imaginea de fost prefect al judeţului, Boc a spart toate tiparele şi a reuşit, prin prezentarea în faţa electoratului clujean a echipei

Boc-Tişe ca alternativă câştigătoare la prezumtive viitoare scandaluri politice locale, să ia mai mult decât ar fi avut nevoie pentru a domina tot. Tandemul Boc-Tişe a intrat în mintea alegătorului clujean ca unică alternativă câştigătoare la scandal, la circ.

 Pe acest fond, în care un rol important l-a avut şi alipirea reuşită în ultimele zile de campanie a lui Nicoară de un brand expirat care a funcţionat şi ca o veritabilă sperietoare, Funar, PD-L a reuşit să obţină şi mult râvnita poziţie de preşedinte CJ. Nicoară nu a reuşit să iasă câştigător în cursa în care partidul său, PNL, a funcţionat ca o piatră de moară. Asta, în timp ce PD-L şi, mai ales, Boc au reuşit să-l ducă finalmente spre victorie pe Tişe.

Nu a mai contat nimic pentru electoratul clujean decât faptul că omul de lângă Boc era Tişe, şi nu altcineva. Iar Boc a reprezentat pentru electorat exact diferenţa transformării Clujului în ultimii patru ani. Boc a contabilizat toate realizările şi a reuşit astfel

să transfere aceste realizări incontestabile din municipiul reşedinţă şi din judet spre partid şi candidatul acestuia la preşedinţia CJ.

 Merită felicitaţi, în afara lui Boc şi Tişe, cei doi eroi principali şi cei care au contribuit din staff la victoria celor doi. Apostu, Ferencz, Buda, Hărdău, Stamatian şi ceilalţi. Dincolo, la marii învinşi, sper ca înfrângerea să nu-l facă pe Nicoară să iasă din prim-planul politic local, iar Miclăuş şi ceilalţi care au crezut în şansa propriului candidat să aibă forţa de a se lupta corp la corp cu puterea portocalie.

La PSD, lucrurile vor fi dureroase pentru liderii Grupului de la Cluj, mai ales în momentul în care adversarii de la nivel local, dar mai ales central, vor lovi cu putere. în rest, s-a dovedit că Funar şi PRM sunt brand-uri expirate la Cluj, iar UDMR, nu ştiu (la exit-poll şi-au cam ascuns opţiunile), dar personal mi-a plăcut evoluţia lui Laszlo. Prezenţa la vot este o palmă dată de clujeni politicienilor care le-au cerut votul.

(Acest text a fost finalizat de subsemnatul la ora 20.15, fără a cunoaşte rezultatele finale ale exit-poll-ului de ora 21.00).

Comenteaza