Clujul pângărit

Clujul pângărit
Cu siguranţă a şocat în mod pozitiv prin câştigarea campionatului Ligii I de către CFR Cluj, performanţă istorică şi unică a capitalei Ardealului, eveniment ce merită aplaudat zile în şir. Dar, din păcate, a şocat şi continuă să şocheze şi printr-un circ autentic orchestrat de DNA, tocmai la Cluj (oare de ce?) şi a şocat cu scene de groază cu ultraşi violenţi şi jandarmi mascaţi cu un comportament cel puţin la fel de barbar. Huligani ce loveau haotic un om fără apărare, brute umane care merită pedepsite exemplar.

Cu siguranţă. De cealaltă parte am asistat la eşecul Jandarmeriei din Cluj de a face faţă unei situaţii de criză la nivelul dezordinii pe străzile oraşului. Clujul a devenit un adevărat teatru de război, titrau televiziunile, radiourile şi agenţiile de presă miercuri de la 15.30 până spre seară.

Teatru de război ai carui actori erau ultraşii Universităţii Cluj şi mascaţii din trupele de intervenţie ale Jandarmeriei ce au fost coordonate ilogic şi care au acţionat absolut precipitat, agresiv fără rost şi temător, când ar fi trebuit să intre în forţă. Total neprofesionist, agitând spiritele şi întărâtând o galerie mult prea surescitată şi pornită pe scandal încă de la începutul săptămânii. Am asistat miercuri la lupte de stradă în centrul Clujului, pornite şi de la faptul că Jandarmeria a refuzat dialogul cu suporterii Universităţii.

Am văzut forţa brută şi de o parte, şi de alta, care a câştigat în faţa dialogului şi comunicării. Exact pe dos faţă de situaţia dinaintea meciului tur, desfăşurat în 2 decembrie anul trecut. Atunci am asistat la dialog şi la un exemplu de comunicare între liderii suporterilor şi reprezentanţii autorităţilor. Acum am asistat la un dispreţ total al acestora faţă de 2.000 de tineri în rândul cărora s-au infiltrat, după cum s-a putut vedea, şi o serie de derbedei autentici.

Din ceea ce am văzut şi mi s-a relatat ulterior din stradă, de către jurnaliştii prezenţi acolo, am tras o singură concluzie. Cei chemaţi să asigure ordinea erau într-atât de speriaţi de ce s-ar putea întâmpla pe străzile oraşului, încât au primit ordin să dea în tot ce mişcă, fără somaţie. Pe 3 decembrie am felicitat în mod public forţele de ordine din stradă şi pe cele prezente în cadrul stadionului din Gruia, acum mă văd silit să recunosc că singurii care şi-au făcut treaba au fost cei din interiorul arenei Moina, care au dialogat, de această dată(!) şi au încercat să convingă cu vorba înainte de a da cu bastonul sau gazele lacrimogene.

Uitându-mă din nou la scenele de coşmar de pe străzile Clujului, am tras o singură concluzie: creierul reptilian nu este cu nimic mai mic la aşa-zişii ultraşi transformati în huligani decât la cei care se ascund sub uniforma şi masca unor corpuri speciale ale Jandarmeriei.

Au fost faţă în faţă două fracţiuni ce doreau să-şi demonstreze muşchii în faţa oraşului. Nu ştiu cine i-a coordonat pe jandarmii ieşiţi din minţi din Păcii şi Unirii - Melody, dar pot spune cu siguranţă că acesta a fost sau extrem de speriat sau lipsit de experienţă, sau pur si simplu inconştient. A întârâtat prin atitudine în loc să liniştească şi să calmeze spiritele.

Probabil chiar şi atacul mişelesc şi brutal la care a fost supus sărmanul cameraman al Jandarmeriei nu s-ar fi produs dacă înainte cu doar câteva zeci de minute colegii acestuia nu ar fi acţionat fără creier şi cu o brutalitate complet fără temei. Ca să nu mai spun de faptul că la un moment dat galeria a fost lăsată de capul ei pe o porţiune de aproape 1 km. Ruşinos! Probabil ar trebui ca distinşii capi ai Jandarmeriei, ce la şedintele desfăşurate înaintea unor evenimente la Primărie sau Prefectură, dau impresia că le ştiu pe toate, să ia ceva lecţii de la colegii lor din Bucureşti, coordonate, culmea, extrem de profesionist de un clujean.

Despre acţiunea DNA de la Cluj, pot spune deocamdată că atât îi mai lipsea Universităţii în acest moment. Să fie târâtă şi într-un scandal de luare şi dare de mită, prin câţiva reprezentanţi de seamă ai săi. Nu a ajuns că a retrogradat ruşinos fără îndeplinirea baremului în Liga a II-a. Acum e pângărită şi imaginea Clubului. Dacă sunt vinovaţi cei din conducere sau jucătorii, trebuie să plătească.

Dar dacă DNA se precipită şi acţionează fără suficiente probe, cum ne-a obişnuit, din păcate, de prea multe ori, cine va avea curajul să-i tragă de mânecă pe procurorii de tip Torquemada ai lui Băsescu? Exact de la Cluj s-au trezit să facă curăţenie în fotbalul românesc. Nu de la Piatra-Neamţ, Bistriţa, Urziceni, Craiova, Galaţi sau Constanţa!? Şi nici atât de la Bucureşti!?
Comenteaza