De ce ZIUA de Cluj “quality”?

De ce ZIUA de Cluj “quality”?
Fiindcă – fără să se simtă nimeni jignit -, uneori şi jurnaliştii îşi aleg cititorii. Întâmplător, duminică seara la Antena 3, Cristian Tudor Popescu – un jurnalist şi scriitor care în lumea cititorilor şi “făcătorilor” de presă nu mai are nevoie de recomandare -, încerca să explice devenirea în negativ (dacă se poate spune aşa!) a presei din România ultimilor ani.
La fel de întâmplător, tăioasele ziceri ale jurnalistului răspund, în mare măsură, şi justifică, în punctele esenţiale, şi demersul nostru. Una din explicaţiile “căderii” calitative a presei noastre ar fi, în principal, intrarea pe piaţa de presă a trusturilor străine. Ar fi fost de aşteptat, după cum spunea şi d-l Popescu, ca aceste trusturi să fi venit cu fondul şi forma unei prese de cea mai înaltă ţinută, după modelele ziarelor sus amintite.

Dar n-a fost să fie: peisajul presei noastre (aşa cum era ea) s-a “îmbogăţit” cu “branduri” subculturale, facile şi jenante, absolut toate tabloide, care de cele mai multe ori s-au dovedit a fi mult mai jos decât ceea ce avea deja în materie piaţa românească.

Dar răul cel mare, venit odată cu “străinii” a fost altul: mai întâi, a depersonalizat redacţiile, introducând inumanul “spaţiu deschis”, în care toţi jurnaliştii stau ca pe o plantaţie intr-o cameră imensă, privind toţi în monitoarele celorlalţi, iar şeful stă pe un podium mai înalt şi supraveghează “vitele”.

Astfel jurnaliştii nu mai sunt entităţi cu un nume şi cu o anumită personalitate, ci nişte “maşini” care pot funcţiona în orice sistem. Aşa a început migraţia ziariştilor de la un ziar la altul. Deodată a dispărut jurnalistul cu personalitate, care “se potriveşte” sau nu “se potriveşte” unui titlu de ziar, convingerilor şi profesiei de credinţă care stă la baza construcţiei unui stil de a face presă, unui anumit fel de morală şi anumitor aspiraţii comune unei echipe care scrie acel ziar.

Cu alte cuvinte, profesiunea nobilă de ziarist s-a transformat în simplă meserie, ca oricare alta, în timp ce omul, jurnalistul a trebuit să-şi părăsească sufletul, devenind o maşinărie care scrie şi care poate fi închiriată pentru această acţiune de orice ziar. De obicei, de acela care plăteşte mai mult.

Sigur, pentru cei care pot deveni astfel de maşinării, pentru aceia pentru care scrisul nu este câtuşi de puţin o “profesiune de credinţă”, ci doar un mod de a-şi câştiga existenţa, mergând zilnic la redacţie ca şi când s-ar duce la fabrică, nu e o problemă. Pentru noi, însă, cei pentru care rândul scris are alte profunzimi şi alte semnificaţii, nu este aşa uşor: am construit echipa ZIUA de Cluj după alte criterii decât acela al “salariului mai mare”, iar faptul că echipa, în ceea ce are ea mai valoros, a rămas aceeaşi de ani de zile demonstrează că poţi să alegi ziarul la care scrii după criterii mai profunde decât numărul de zerouri de la cifra salariului.

Pentru că noi credem în oameni, în individualitatea lor, în talentul şi personalitatea celor care semnează la sfârşitul unui articol. Apoi, ar mai fi, - de o la fel de mare importanţă -, modul în care ne adresăm cititorilor noştri. Am ales, deci să scriem pentru oameni interesaţi de analize competente asupra politicii, economiei şi a tuturor aspectelor vieţii de zi cu zi din oraşul nostru.

Politicienii au evoluat, investitorii străini sunt din ce în ce mai prezenţi la Cluj, iar clasa socială a celor interesaţi de partea serioasă a propriei vieţi este pe zi ce trece mai numeroasă. Sunt convins că politicienii de azi, firmele româneşti şi multinaţionale, intelectualii unui oraş universitar şi cultural de talia Clujului, dar şi elita cetăţenilor aveau nevoie de un astfel de cotidian.

Un cotidian “quality”, scris de jurnalişti care au un nume, o personalitate şi un chip, important atât pentru ei în propria lor devenire, cât şi pentru cei care îi citesc în fiecare zi. După aproape douăzeci de ani, iată, oraşul primeşte ceea ce merita cu prisosinţă: un ziar serios, fără “paparazzi” obraznici, fără femei goale, bârfe şi fără alte “manele” tabloidizante. Un ziar care va conta în viaţa tuturor acelora care contează în Cluj.

Comenteaza