Alegerile ucid. Destine

Alegerile ucid. Destine
De rezultatul alegerilor din cele două oraşe ale României depinde în primă fază rezultatul alegerilor celor ajunşi în turul doi în oraşele şi comunele unde se va întâmpla asta, iar în faza a doua va depinde rezultatul alegerilor generale. Bucureştiul şi Clujul vor da semnalul.

Cele două oraşe vor reprezenta centrele de referinţă pentru scena politică românească. La Bucureşti se anunţă o luptă crâncenă, având în vedere că PD-L l-a aruncat în bătălie, uşor forţat, pe unul dintre liderii săi cei mai reprezentativi, Vasile Blaga. PNL joacă, la rândul său, tare cu fostul viceprimar al capitalei şi actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. La PSD situaţia din teren arată un partid care îşi doreşte cu orice chip intrarea în derizoriu prin culoarul penibilului.

 După ce au încercat piaţa cu un candidat mai mult decât jenant pentru un partid cu oarecare pretenţii, Marean Vanghelie, au revenit cu dinozaurul tip manivelă, Miron Mitrea, şi au sfârşit prin a avea, cel puţin la această oră, trei candidaţi anunţaţi, prin apariţia pe scena social-democrată şi a doctorului-bişniţar Sorin Oprescu. Asta arată un PSD aflat, cel puţin la Bucureşti, într-o degringoladă totală, care îşi pregăteşte intrarea în apusul epocii Geoană pe mâinile veşnicului meşterică-sforar Hrebenciuc, ales şef de campanie.

 Cazul lui Blaga, care pare, cel puţin dacă privim din perspectiva forţei partidului său, într-un uşor avantaj, poate fi un nou exemplu de încheiere timpurie a unei cariere politice, aparent promiţătoare. Pentru Blaga, această candidatură poate însemna însăşi raţiunea sa de a mai exista pe viitor în prim-planul politicii la scară mare.

Exemplul lui Alexandru Sassu, ucis politic în ‘96 de către propriul partid, după eşecul de la Primăria generală, poate fi simptomatic. Blaga (condiţionat la candidatură - spun gurile rele, chiar şi cu un dosar făcut de oamenii unui Daniel la comanda unui Trăienel) are nevoie ca de aer de victorie la capitală.

Toate astea, în timp ce la Cluj lucrurile par mult mai liniştite. Asta, cel puţin după ziua de ieri. Aici singura bătălie reală se dă la Consiliul Judeţean, unde preşedintele în funcţie, Marius Nicoară, se luptă să-şi păstreze poziţia cu partidul primarului în exerciţiu, Emil Boc, şi candidatul acestuia, fostul prefect Alin Tişe. Aceasta este singura miză reală a alegerilor locale din capitala Ardealului.

După ziua de ieri am înţeles foarte clar că Emil Boc îşi va recâştiga scaunul încă din primul tur, fără a întâmpina mari probleme. Practic, partidele de pe eşichierul politic clujean îi permit în acest moment primarului în exerciţiu nu doar să meargă în marş forţat spre al doilea mandat, ci chiar îi oferă imensa şansă de a-şi concentra atenţia spre sprijinirea candidatului PD-L de la CJ.

Candidaţii anunţaţi până acum nu vor reuşi nici măcar să-l ţină ocupat pe Emil Boc în campania pentru Primărie. Funar nu mai are demult forţa din ‘96 şi 2000, Laszlo Attila ştie că nu poate obţine decât cel mult poziţia de viceprimar, şi aceea la negocieri, iar Remus Lăpuşan, căruia personal i-am apreciat activitatea şi prestaţia din Consiliul Local, nu are deocamdată calibrul necesar pentru a intra într-o confruntare cu sorţi de izbândă cu abilul şi diplomatul Emil Boc.

Din tot acest tablou de candidaţi enumeraţi mai sus, şanse maxime de a ieşi extrem de şifonat din confruntări le au tocmai Lăpuşan la Cluj şi Blaga la Bucureşti, a căror carieră politică se poate sfârşi în cazul unor eşecuri radicale. Blaga are nevoie de minim 40% în primul tur şi de câştigarea obligatorie a celui de-al doilea, iar Lăpuşan este obligat să obţină minim 8-10 procente pentru a mai putea spera în nominalizări pe viitor.

Comenteaza