Emil-Alin şi Marius (II)

Emil-Alin şi Marius (II)
Emil Boc, care încã întârzie să-şi anunţe candidatura, dând naştere la tot felul de speculaţii care mai de care mai aberante, nu are decât o problemă de procent. Că va câştiga este absolut cert, rămâne de văzut dacă va câştiga cu 60, 65 sau 70% din primul tur. Probabil în cazul unor candidaţi puternici din partea PSD şi PNL la Primăria Cluj, Emil Boc ar fi putut fi cel mult dus în turul doi.

Si asta cu eforturi şi campanii foarte bine coordonate de către reprezentanţii social-democraţilor, liberalilor şi maghiarilor din UDMR. Cam la atât s-ar fi rezumat oricum victoria celor care atacă în acest moment poziţia lui Boc. Majoritatea celor care joacă în politica clujeană s-au resemnat cu ideea că actualul primar pur si simplu nu poate fi bătut în acest moment.

Persoana sa a capitalizat practic tot ceea ce s-a schimbat în bine într-un oraş în care transformările sunt mai mult decât evidente. Pentru clujeni, în acest moment Emil Boc echivalează cu schimbarea la faţă a oraşului lor. Oraşul s-a schimbat radical în bine, deci de ce l-ar schimba pe cel care a contribuit decisiv la această transformare!? De ce ar mai interesa pe cineva să nuanţeze şi să calculeze exact rolul pe care l-a avut primarul în transformarea Clujului?

Pe lângă acest lucru, cine le dă asigurări cetăţenilor oraşului cã un altul ar face cel puţin la fel de mult cât a făcut Boc? Mai mult decât atât, aşa cum arată scena politică cu maxim 10-12 luni până la alegerile generale, partidul condus de către primarul de Cluj, PD-L, are toate şansele să formeze majoritatea guvernamentală. Deci fondurile dinspre Bucureşti ar avea toate şansele să curgă în continuare spre capitala Ardealului, unde primar ar fi în continuare liderul numãrul 1 al democrat-liberalilor!

Totuşi, Emil Boc are de făcut faţă unei provocări în această campanie şi marea sa provocare-încercare are numele fostului prefect de Cluj, Alin Tişe. Practic, primarul de Cluj trebuie să lupte pe două fronturi în această campanie. Un front în care bătălia este deja câştigată şi unul mult mai tenebros unde bătălia se anunţă extrem de dificilă, iar câştigătorul, aproape imposibil de stabilit la această oră. Fără îndoială, prima şansă la preşedinţia Consiliului Judeţean o are la această orã, cel puţin aparent, actualul preşedinte, Marius Nicoară. Mandatul său, la fel ca în cazul lui Emil Boc la nivelul Clujului, a fost dominat de schimbări majore.

Investiţional-economic, judeţul, la fel ca oraşul, a crescut enorm. Nicoară, care în acest moment se află la o distanţă de aproape 10% la nivelul procentului de încredere faţă de contracandidatul său principal, democrat-liberalul Alin Tişe, are, însă, de surmontat pe lângă avantajele funcţiei deţinute şi o serie de neajunsuri care-i pot fi fatale. în cazul lui Nicoară, situaţia este uşor diferită faţă de cea a lui Emil Boc. Iar principalul motiv al acestei diferenţe este partidul pe care se bizuie Nicoară, PNL, care se află la mai puţin de jumãtate din opţiunile de vot pe care le înregistrează partidul lui Boc, PD-L, la Cluj. în timp ce PD-L sare bine de 30 de procente, PNL abia se poate apropia cu eforturi mari de 15% în judeţ.

Practic, în timp ce pentru Alin Tişe partidul este un mare plus, pentru Marius Nicoară partidul este o piatră de moară. Tişe se află încă la jumãtate din procentajul partidului, în timp ce Nicoară sare de dublul partidului său în procente reale. Dar trebuie ţinut cont că încă nu există o cercetare de piaţă care să arate la nivelul judeţului Cluj care este intenţia de vot pentru Nicoară, Tişe, Soporan sau Canta, Mate, Sârbu şi ceilalţi candidaţi. Cercetările sociologice de până acum au vizat doar notorietatea şi încrederea de care se bucură prezumtivii candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean. Cercetările ce se vor realiza în următoarele 10-15 zile vor fi primele de la care s-ar putea trece la analize asupra şanselor reale de care se bucură cei doi candidaţi principali, Nicoară şi Tişe.

Cu siguranţă, Nicoară va miza pe experienţa sa managerialã, pe ceea ce a făcut în mandatul 2004-2008 şi pe contribuţia sa decisivă la atragerea de investiţii majore la Cluj. Asta în timp ce Tişe va miza pe partid, care la această oră este cel mai mare, conform opţiunilor electoratului verificate la europarlamentare, pe experienţa ca prefect al judeţului şi mai ales pe asul din mânecă. Acest As are numele primarului de Cluj. Tişe va încerca din alăturarea imaginii sale cu cea a lui Boc să obţină exact acele procente care-i sunt necesare pentru a se apropia extrem de mult de preşedinţia Consiliului Judeţean. în realitate, şi campania de la CJ va fi axată pe cele două personaje care au dominat Clujul în ultimii patru ani, Emil Boc şi Marius Nicoară. Atât doar că Boc va încerca să fie garanţia succesului pentru mai puţin experimentatul Alin Tişe în lupta cu abilul Nicoară.

Tinereţea şi ambiţia lui Tişe, susţinută de forţa unui lider total - Boc, se va înfrunta cu experienţa şi potenţa financiară a lui Nicoară şi a influenţilor săi susţinători. Este de urmărit această înfruntare care, cu siguranţă, va avea momente de maxim paroxism, la fel ca acum 4 ani, când se înfruntau Boc şi Rus.

(Despre temele campaniei, vectorii de influenţă şi punctele slabe ale celor doi, Nicoară şi Tişe, într-un text ce îl voi publica până la sfârşitul săptămânii).

P.S. Vizavi de speculaţiile tip bârfă aruncate pe piaţã privind prezumtiva candidatură a profesorului Andrei Marga la Primãria Cluj-Napoca, pot sã spun doar atât: cei care-l cunosc pe marele intelectual, cu siguranţã, sunt convinşi cã nu ar lãsa niciodatã dialogurile încântătoare cu Papa Ratzinger şi cu filosoful Habermas pentru nişte discuţii insipide cu Dacia Crişan şi Minodora Fritea.

Comenteaza