Feţele nevăzute ale scandalului Nokia-DNA

Feţele nevăzute ale scandalului Nokia-DNA
Plângere direcţionată de persoane interesate în discreditarea preşedintelui CJ Cluj? Confruntare cu valenţe electorale? Atac concertat împotriva Clujului? Discreditare a noului “El Dorado investiţional” românesc? Tun imobiliar cu beneficiari-surpriză? Speculaţii imobiliaro-financiare?

Şoc marţi la Cluj. DNA anunţă printr-o adresă oficială trimisă Consiliului Judeţean (pe fax) ceea ce se discută de mult în spatele uşilor închise. Investiţia Nokia de la Cluj e în cercetarea celebrei DNA. Iniţial, conform adresei oficiale înaintate către CJ Cluj, se părea că DNA cercetează modul în care s-a realizat concesiunea terenului de la USAMV, respectiv Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, respectiv date privind corespondenţa, scrisorile de intenţie, ofertele, adică întreaga documentaţia aferentă demarării, continuării negocierilor şi semnării contractului cu finlandezii de la NOKIA.

Practic, din adresa pe baza căreia se cereau date pentru completarea unei anchete judiciare în desfăşurare, s-a ajuns la concluzia comună (politicieni, reprezentanţi ai administraţiei locale şi jurnalişti) că DNA anchetează investiţia NOKIA de la Cluj-Jucu. împrejurările, desfăşurarea tratativelor şi condiţiile din contractul cu Nokia. Mai mult, s-a spus imediat că, în realitate, DNA ar urmări inclusiv modul în care Nokia a obţinut aşa-numitele obligaţii speciale ale statului român faţă de celebra companie, negociate la Cluj şi Bucureşti.

Imediat, comentatorii şi analiştii economici, politicienii şi oamenii de afaceri invitaţi de televiziuni naţionale şi locale au început să se întrebe de mobilul celor care riscă prin demersul lor să arunce o pată groaznică asupra celei mai mari investiţii din Transilvania. Şi o pată asupra Clujului. în urma presiunii publice exercitate extrem de rapid şi puternic, DNA revine după-amiază cu un comunicat lămuritor. Asta, după ce timp de câteva ore, instituţia refuzase să comenteze cazul Nokia-Cluj.

în comunicat, de această dată, DNA specifică, negru pe alb, altceva, şi anume că cercetările se referă la modul în care anumite persoane au achiziţionat terenuri la Jucu înainte de a se anunţa investiţia finlandeză în localitatea clujeană. DNA dă înapoi în ceea ce priveşte solicitarea de informaţii privind “încheierea contractului de asociere în participaţiune privind deschiderea fabricii de telefoane din Jucu şi concesionarea terenului aferent acesteia”.

 Extrem de ciudată şi rapidă repoziţionarea DNA, după ce aruncaseră “bolovanul în lacul public”. Practic, pe parcursul zilei de marţi, DNA a reuşit singură să-şi compromită acţiunea de la Cluj. Acum, pentru a se recredibiliza în acest caz cu implicaţii greu de calculat pentru imaginea Clujului, DNA va trebui să demonstreze că au fost persoane care ştiau de informaţia privind venirea  NOKIA şi au folosit informaţia pentru a achiziţiona terenuri.

 Lucru foarte posibil, dar obligatoriu de demonstrat. Scurgeri de informaţii? Informaţii oferite preferenţial? Data tranzacţiilor privită prin lupa datei anunţului oficial făcut cu privire la investiţia Nokia în locaţia Jucu. Datele calendaristice ale principalelor tranzacţii cu terenuri în zonă. Cine a luat? Când a luat? Când a tranzacţionat? Cum a avut “inspiraţia” să cumpere? Când a semnat?

Pentru DNA va fi vital la nivel de imagine a instituţiei, şifonată serios în primele două zile ale acestui scandal şi în urma unor alte numeroase scandaluri preluate de presă şi transformate în subiecte închise fără vinovaţi, să găsească dovezi privind “păcatele şi păcătoşii” sau “şmecherii şi băieţii deştepţi” de la Jucu! în cazul în care DNA nu va reuşi să demonstreze în urma investigaţiilor de la Cluj că s-au întâmplat acele fapte, privind achiziţionarea de terenuri în urma unor “ciripituri” dinspre CJ şi Tetarom, instituţia va avea o foarte serioasă problemă de credibilitate pe viitor.

Şansa DNA este să existe acte şi înregistrări care să demonstreze acuzaţiile ce au dus la începerea investigaţiei. Foarte interesantă mi s-a părut poziţia primarului Boc în acest caz, precum şi afirmaţiile acestuia. Cea mai tare afirmaţie: “Politicieni din afara Clujului au interese în a discredita judeţul”. “Clujul este un model de succes”, aici referindu-se la colaborarea Primărie-Consiliu Judeţean în atragerea de investitori. Sau, “Am informaţii clare că alţii, din afara Clujului, vor să blocheze venirea investitorilor la Cluj”.

 Ba mai mult, Boc afirma că un investitor important care intenţiona să vină la Cluj, dă înapoi din cauza scandalului DNA-Nokia. Lucru extrem de grav pentru Cluj. Cu atât mai mult în urma acestor semnale date de politicienii care au încercat şi au reuşit să schimbe faţa oraşului şi judeţului în ultimii 4 ani, DNA va trebui să demonstreze că la Jucu, tunurile imobiliare au fost construite din informaţii confidenţiale date sub formă de şoaptă la ceas de seară.

 DNA îşi dă examenul de capacitate, cel puţin la Cluj. Să aşteptăm şi să vedem dacă vor lua notă de trecere. De zece cu felicitări am motive să mă îndoiesc serios după bâlbăiala din prima zi. Şi, totuşi, a fost plângere sau autosesizare?

Comenteaza