Rocada scandalurilor la Cluj

Rocada scandalurilor la Cluj
Ciripit de păsãrele, fluturi coloraţi, o mare de flori, gondolieri pe Someş şi câte o lacrimã de fericire în colţul ochilor şefilor fostei Alianţe DA (pentru cine nu îşi aduce aminte, este vorba despre alianţa dintre PNL şi PD). Aceste ingrediente idilice mai lipseau când, la Cluj, se fãceau celebrele declaraţii de dragoste. Aidoma tragediei shakespeariene, pãrea cã, la Cluj, liberalii şi democraţii vor înfrunta familiile de la Bucureşti întru iubirea purã dintre ei.

Dar, vai!, duioşie, numele tãu nu e Cluj.

Scena balconului s-a mai repetat o singurã datã, când “pastorul” Tatulici a venit sã se minuneze de Nokia. Aproape o orã, Boc şi Nicoarã au apãrut, atunci, împreunã, aproape o orã în direct de pe câmpul de la  Jucu pe ecranele comutate pe Realitatea TV. “Nedumerit”, Tatulici întreba cum de s-a putut atrage un investitor de asemenea anvergurã la Cluj, în timp ce toatã ţara e un câmp de luptã între liberali şi democraţi.

Rãspunsul a venit atât de sincer din partea celor doi, cãci, pentru o clipã, ingredientele acelea idilice au umplut eterul. “Pentru cã, la Cluj, noi facem administraţie, nu politicã, proiecte pentru oameni, le-am demarat împreunã, nu conteazã râca politicã de la Bucureşti, ardelenii sunt altfel, se raporteazã altfel la muncã…”.

Probabil cã s-or mai fi rostit şi alte combinaţii de lemne pentru a ciopli acele potriviri de cuvinte, dar esenţa cam asta a fost. Poate cã, dincolo de Cluj, câţiva şi-au frecat ochii a nedumerire, şi-au scuipat în sân, şi-au fãcut larg o cruce şi s-au minunat de asemenea dragoste.

între liberalii şi democraţii clujeni nu a existat, de fapt, niciodatã dragoste. Au mimat-o pentru fiecare Tatulici trecãtor prin Cluj. în schimb, au reuşit, pânã mai ieri, ceva ce prin alte judeţe din Transilvania nu s-a prea fãcut. Sã nu-şi fure oamenii.

Odatã cu ruperea stolojenilor de liberali, înfiinţarea PLD, apoi absorbţia acestuia în PD şi apariţia PD-L, în nou formata structurã politicã au apãrut şi liberali. Clujul este, deocamdatã, unul dintre puţinele exemple unde liberalii nu au ajuns în PD-L. (Un motiv pentru unii dintre hâtri sã  “traducã” PD-L drept Partidul Democrat minus Liberali).

La Cluj, lucrurile se petrec acum altfel. Fiecare dintre cele douã partide are parte de câte un scandal intern. La liberali este mult mai vizibil. Viceprimarul Adrian Popa, fostul preşedinte al organizaţiei municipale, este pe care sã fie exclus din partid. E drept, articole statutare se gãsesc pentru o excludere pe care Popa aratã cã şi-o doreşte cu ardoare.

Altfel, ar fi greu de înţeles cel puţin ultima ieşire a viceprimarului, care a fãcut un control la aeroportul din subordinea lui Nicoarã, ameninţând cu Garda Financiarã. Reţeta e veche. Fostul primar Funar, când avea cel mai mic conflict cu cineva, îi trimitea un control care gãsea ba gardul prea înalt, ba trotuarul din faţa casei prea frumos. ªi îi amenda, fãcându-i de ocarã în faţa celor cu ştampila tremurândã. Dacã va fi exclus, lui Popa nu-i rãmân prea multe opţiuni politice. Mai precis, îi rãmâne una: PD-L.

La democraţi, scandalul a fost mult mai discret şi a fost tratat, voit, cu multã indiferenţã, pentru a nu-i amplifica, electoral, consecinţele, într-un moment când, de ei recunoscut, PD-L se pregãteşte sã “ia” şi municipiul, şi judeţul.

Cu toate acestea, PD-L are deja douã pierderi: fostul vicepreşedinte judeţean, Steluţa Cãtãniciu, este, de ieri, tot vicepreşedinte, dar la liberalii clujeni. Iar fostul membru PD-L Nicolae Chiş, care-şi încheie, în aceastã vreme, cel de-al treilea mandat de primar în Huedin, este, de ieri, candidat pentru al patrulea mandat, dar din partea liberalilor. Ambii s-au declarat marginalizaţi la democraţi.

Momentul rupturii liberale a ocolit, acum un an, Clujul. Specificul local este cel al rocadei. Se provoacã un mic scandal, dacã este cu putinţã se amplificã şi apoi se face schimb de oameni. Care îşi gãsesc, astfel, un nou loc pe liste.

 

Comenteaza