Meci uşor pentru Boc?

Meci uşor pentru Boc?
Săptămâna trecută, liberalii au finalizat un prim sondaj: 52% pentru Emil Boc şi 28% pentru Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Procentele nu exprimă neapărat o intenţie de vot, deşi specialiştii tocmiţi de liberali lăsau să se înţeleagă că nici departe de un posibil rezultat final nu ar fi. Ieri, liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat finalizarea propriului sondaj, înmânat liderilor de organizaţii întru desemnarea candidaţilor pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ. Din acel sondaj, păzit cu aceeaşi sfinţenie de liberal-democraţi, reiese acelaşi lucru: Boc nu ar avea probleme, dacă va candida, încă din primul tur.

Deocamdată, preşedinţii PNL şi al UDMR Cluj, Marius Nicoară şi Laszlo Attila, au câte o limitare “naturală” a votului: în cazul liberalului, nu există încă o percepţie personalizată a unui preşedinte de Consiliu Judeţean. Evident, asocierea cu erodarea guvernamentală a liberalilor nu poate fi un atu pentru liderul judeţean.

în cazul lui Laszlo Attila, limitarea este dată de numărul etnicilor maghiari din municipiu, pentru că, deocamdată, pentru clujeni e prea aproape epoca Funar pentru a se uita mai departe de etnia candidatului. Indiferent de mesaj, cei doi pornesc în luptă cu aceste handicapuri.

La capitolul avantaje, în dreptul preşedintelui Consiliului Judeţean se pot trece realizările ce ţin de marile investiţii din parcurile tehnologice Tetarom, dintre care, ultima, Nokia, a făcut din numele Jucu un lucru familiar şi în Laponia. Liderul UDMR Cluj a fost, în perioada de când ocupă funcţia de consilier local, unul dintre cei care au venit cu viziuni de dezvoltare a urbei.

însă nici Nicoară, nici Laszlo nu au avut ştiinţa să-şi vândă atuurile. La acest capitol, Boc i-a surclasat. Pentru actualul primar este o chestiune naturală să explice, chiar şi cu exagerările de rigoare, fiecare pietricică pe care o pune în Cluj. Capitolul comunicare e câştigat de Boc.

 Altceva este mai important, înaintea campaniei, pentru toate partidele: cine va apuca să conducă, cine va forma majoritatea în Consiliul Local şi în cel Judeţean, în condiţiile în care PD-L se apropie destul de serios de un prag de la care nici o combinaţie politică “naturală” nu îi va putea ocoli.

 Dacă lucrurile vor rămâne cum sunt acum, iar primarul va fi ales direct de populaţie, iar preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales de către consilieri, în baza viitoarei negociate majorităţi, PD-L va domina atât municipiul, cât şi judeţul. Varianta la care lucrează acum liberalii, la nivel central, este de a introduce modalitatea de vot direct şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean.

 în acest caz, Nicoară ar avea un prezumtiv avantaj care ar rezida chiar din personalizarea funcţiei. Şi ar fi, probabil, o ultimă şansă pentru liberali să mai conteze cu adevărat în Cluj.

Meciul lui Boc, la nivel al municipiului, nu pare greu. Dacă vrea să câştige şi judeţul, meciul poate deveni dificil, într-un singur caz. Dacă Bucureştiul va schimba modalitatea de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean.

Comenteaza