Polemici cordiale de Crăciun

Polemici cordiale de Crăciun
Cred că acesta se înşală şi că din spate vin talente în varii domenii. nRamona Dumitrean, Adrian Petrescu, Andy Daiszler sunt doar trei nume dintre tinerii care vin puternic din spate în actorie, literatură sau jurnalism.

Unii sunt mai cunoscuţi, cum e cazul Ramonei, alţii mai deloc, deşi au fost premiaţi şi au roman publicat, sau articole de impact, cazul ultimului. Tineri care îşi caută excelenţa şi care nu peste mult timp, aşa cum arată implacabil teoria elitelor (vezi Stelian Tănase, “Elite şi societate” sau scrierile lui Vilfredo Paireto), vor ajunge lideri de opinie în domeniile lor.

De aceea aceste categorisiri cu “aşteptaţi” şi “expiraţi” au un grad de generalizare prea mare, chiar periculos. De ce ar fi expirat un Victor Rebengiuc şi “aşteptat” un Traian Ungureanu? De ce ar trebui aruncat la gunoi Radu Beligan şi adulat “actorul-telenovelă” Dan Bordeianu? De ce preferat “recentul” Horia-Roman Patapievici  “expiratului” Octavian Paler?

Ne jucăm prea uşor cu cuvintele, jignim fără să ne dăm seama sau chiar intenţionat. Acest tip de clasamente nu are cum să întemeize un nou “resorgimento” al societăţi româneşti pentru că se bazează pe logica lui NU.

Nu unuia, Nu celuilalt. Un progres al societăţii româneşti se poate baza doar pe o logică a complementarităţii.

 E bun şi Patapievici în măsura în care e fundamental Paler. E obligatoriu Rebengiuc aşa cum e de apreciat Bordeianu din scurtmetraje. La fel şi cu “aşteptaţii”. Deşi nu vin în număr mare - o privire e de ajuns în redacţiile clujene, literatura clujeană şi în genere în toată cultura locală - sau se plafonează dacă nu ratează uluitor de rapid (pot da exemple) există şi excepţii care dau speranţă.

Dacă “aşteptaţii” sunt persoane până în 40 de ani, atunci nume ca Alexander Baumgarten, Tudor Sălăgean, Horea Poenar, Claudiu Groza, Dragoş Pop, Ruxandra Cesereanu, Mihai Gădălean sau Florin Octavian sunt certificate un potenţial enorm. Aşa cum fără “expiraţii” Andrei Marga, Vasile Muscă, Vasile Vese, Ion Pop, A. I. Pop, Aurel Sassu, Alexandru Vlad, Ovidiu Pecican sau Tompa Gabor nu putem vorbi despre cultură clujeană la nivel înalt în domeniile umaniste sau artei.

Dând prea uşor loc sintagmelor revuistice atrăgătoare, dar goale de conţinut, cum ar fi cele citate de sus-numitul, cred că Octavian Hoandră se înşală, iar viitorul “culturnic” şi mediatic clujean este asigurat.

Tuturor celor care admiră sincer minunea cărţii, filmului, artei în general, sper tot mai mulţi, le doresc tihna lecturii, vizite dese la Libri, Diverta, Humanitas, Cărtureşti şi Gaudeamus şi, mai ales, un An Nou Fericit lângă cei dragi!

Comenteaza