Observatii despre alegeri. Ora 16.00

Observatii despre alegeri. Ora 16.00
Oricare dintre cele patru cuvinte ar putea fi port stindardul unei zile care se anunta dezastruoasa pentru o clasa politica ce este in aceasta zi plesnita peste ochi de niste cetateni care pur si simplu nu-i mai vor. Nu-i mai respecta nici macar cat sa se oboseasca sa mearga la urne.
Sa le dea satisfactie. Prezenta la urne este menita sa-i ingrijoreze la maxim pe politicienii Romaniei. Dispretul unui popor rupt de politicienii sai se traduce prin acest absenteism masiv. Tara nu mai voteaza. Nu mai vrea nimic, decat eventual liniste si o demisie in bloc, absolut iluzorie, a unei clase politice in deriva. Nici macar fratele, tatucul, ‘vesnicul’ invingator Traian Basescu nu mai este ascultat de propriul popor.

Pur si simplu romanii s-au saturat de impostura, minciuna, mitocania, lipsa de caracter si agresivitatea exacerbata a unor politicieni care au exagerat in ultimii ani cu disputele transformate rapid in scandal, circ si discurs de mahala damboviteana.

Oricum ar fi insa, ar fi pacat ca Romania sa fie ca prezenta sub Polonia care a avut cel mai putin intre tarile din Est, 28% prezenta la scrutinul europarlamentar. O prezenta scazuta, dublata de campaniile media din Italia si Marea Britanie, arunca Romania intr-o criza de imagine greu de gestionat si rezolvat pentru urmatoarea perioada de timp.

Dar revenind la vot si estimari pe exit-poll. La ora 13.00. PD nu obtinuse inca o treime din voturi. Mai avea nevoie de aproape 2 procente. PSD era surprinzator peste 20% si sub 25%. Mai aproape de sfert decat de cincime. PNL era usor sub jumatate din procentul PD. UDMR sarea cu aproape doua procente peste pragul necesar ranjetului. PLD, marea surpriza, cu un procent peste pragul bucuriei.

In cazul PD, situatia nu era deloc grava, fata de ceea ce asteptau liderii acestui partid, daca tinem cont de faptul ca acestia pot urca cu usurinta din cauza cresterii prezentei la vot a tinerilor dupa ora 15.00, conform experientei scrutinelor anterioare. In cazul PSD, procentul este insa ingrijorator, avand in vedere ca liderii social-democrati aveau nevoie de un procent mai mare pentru a nu scadea drastic odata cu retragerea in case a votantilor traditionali ai acestui partid.

Experienta scrutinelor anterioare ne spune ca votantii PSD sunt destul de matinali, preferand prima parte a zilei pentru a-si exercita dreptul de vot. PNL sta peste estimarile reale si sub estimarile proprii. Probabil se va stabiliza undeva la 13-14 procente.

UDMR, asa cum atrageam atentia inca de vineri si sambata, va putea obtine chiar 3-4 parlamentari. Asta fara indoiala pe fondul absenteismului populatiei romanesti si al unei prezente mult peste medie in zonele dominate de populatia maghiara. Ora 16.00 peste 29% in Harghita, prezenta la urne.

Platformistii lui Stolo, pana la ora 13.00, erau marea surpriza a acestui scrutin. Un salt peste prag al acestora ar demonstra ca inca in Romania conteaza campania electorala. PLD a avut, dupa Presedinte si al sau uninominal, cea mai puternica campanie outdoor si nu numai. Oricum de vazut cum vor aparea in continuare, pe rezultatele exit-poll de la 16.00 si 19.00.

De notat ca mi se pare interesant, daca nu ciudat de-a dreptul, ca rezultatele de prezenta la referendum sunt decalate cu o ora fata de rezultatele de la europarlamentare anuntate. Practic, in primele ore ale diminetii s-a produs cu inteligenta impresia ca prezenta la referendum este mai mare decat la europarlamentare. Cand in realitate lucrurile se pare ca stau exact invers.

Ma rog, poate fi intamplare si nu manipulare. Sau nu?!
Comenteaza