Cea mai căutată meserie: cameraman de partid

Cea mai căutată meserie: cameraman de partid
Ioan Solcanu şi Răzvan Theodorescu – iliescieni – şi Alin Teodorescu şi Dan Mihalache – năstesieni – au grăit că votează împotrivă şi au fost excluşi. Mai obişnuiţi cu camerele de luat vederi, au scăpat, deocamdată, adevăraţii potrivnici: Iliescu, aplaudat, la votul moţiunii, de liberali, Adrian Năstase şi Miron Mitrea, cei care mai deunăzi înfierau, la rândul lor, moţiunea.

 Norocul momentan le-a surâs: au stat cu spatele la cameră. Ca un adevărat socialist, Iliescu a fost cel care a înfierat măsurile “intruşilor cocoţaţi în funcţii”, cu o mostră de democraţie dezarmantă prin duioşia ei. “Dezaprob aceste măsuri străine spiritului democratic al unui partid cum este PSD. Asemenea măsuri luate în pripă de nişte capete înfierbântate nu servesc unităţii şi prestigiului partidului.

Fac apel la toţi liderii partidului să se gândească cu responsabilitate la paşii pe care îi fac, la deciziile pe care le iau pentru că sunt mulţi interesaţi să submineze partidul, să-l facă să slujească cauzelor altora. Să judece cu seriozitate în interesul cui iau deciziile acestea”, a declarat Iliescu.

Să nu credeţi că i-a fost uşor domnului Iliescu, în senectutea sa, să-şi mai aducă aminte de cuvintele tovarăşului Iliescu. Dar, iată, se poate. Sunt aceleaşi cuvinte cu care tov Iliescu dezaproba energic nesăbuitele manifestări ale studenţimii ieşene de a nesocoti perioada laică şi de a purcede la colindat de Crăciun, prin anii ‘60.

Când toată lumea e însetată de sânge, când statutele partidelor sunt întinse precum cauciucul pentru a găsi, printre rânduri, o justificare a excluderilor tardive, nimeni nu

şi-a pus o problemă serioasă, ce ţine de deficitul de specialişti pe piaţa muncii. Odată ce, de bună voie şi silite de Băsescu, partidele politice vor cădea de acord asupra votului uninominal, va începe lupta pentru o categorie profesională care, până acum, pentru rotunjirea veniturilor, trebuia să suporte supliciul naşului mare de la nuntă: cameramanii.

Nunţile nu vor mai beneficia de aportul acestora, căci liderii de partide şi conducerile aferente se vor bate în a le oferii simbrii grase. La o moţiune de cenzură, cu parlamentarii aleşi pe liste – deci cu ameninţarea implicită că data viitoare nu vor mai pupa Parlamentul dacă nu respectă ce a decis conducerea – PSD a avut nevoie de doi cameramani care să imortalizeze pentru eternitate votul secret la vedere.

Cu doi cameramani, PSD a exclus doar patru membri care au votat împotrivă. După ce parlamentarii vor ajunge în Legislativ în urma votului uninominal, deci cu votul direct al electoratului, fără umbrela listei, vor fi cu atât mai greu de ţinut în frâu când va fi vorba de un vot pe care conducerea îl vrea de monolit.

 La această moţiune, au fost două tabere în PSD: majoritara, care nu a trebuit filmată, şi minoritara lui Iliescu, tabără ce a avut nevoie de monitorizarea cu două camere. Dar când sute de parlamentari aleşi uninominal vor invoca sprijinul electoratului şi fiecare va fi o tabără mică, problema se complică, ajungându-se la situaţia când pentru fiecare parlamentar, conducerea va fi nevoită să antameze câte un cameraman.

Ca să-i filmeze votul secret. Iată adevărata provocare pentru Ministerul Muncii: şcolirea, rapidă, a cameramanilor pentru aleşii uninominali. Naşii să se descurce doar cu fotografi…

Comenteaza