Trece sau nu trece?!

Trece sau nu trece?!
Dupã sãptãmâni întregi de mister si nehotãrâre s-a ajuns, în sfârsit, la momentul în care depunerea motiunii este o certitudine. Un fapt realizat. A mai rãmas o singurã întrebare în legãturã cu aceastã temã: va trece sau va fi respinsã?

Desi cu o întârziere de trei sãptãmâni, motiunea va ajunge în final sã fie votatã miercuri de cãtre cele douã Camere reunite ale Parlamentului. Initiatã de PSD si intitulatã “1000 de zile de haos - sfârsitul guvernãrii de dreapta”, motiunea va avea nevoie, pentru a dãrâma Guvernul “Tãriceanu II”, de votul a 232 de parlamentari.

Cele trei partide, PSD – PD – PLD, care au declarat în nenumãrate rânduri cã vor vota motiunea, beneficiazã de un numãr de 248 de parlamentari. în mod normal, cu acest numãr, nu ar trebui sã se punã un semn de întrebare asupra trecerii motiunii, dar - având în vedere natura si mersul politicii românesti - deznodãmântul îl vom sti cu sigurantã doar miercuri.

Liberalii sperã cã printre parlamentari vor exista si asa-zisii “trãdãtori” care, sub acoperirea votului secret, vor vota împotriva intereselor propriului partid. în interiorul PSD existã o tabãrã contra-motiune (Iliescu, Hrebenciuc, Nãstase, Mitrea) care detine o influentã importantã asupra deputatilor si senatorilor.

Declaratia care ilustreazã cel mai exact acest tablou politic este cea fãcutã de Viorel Hrebenciuc: “Noi suntem doar 139 de parlamentari care votãm si dacã vor fi 200 de voturi înseamnã cã motiunea are succes. A, dacã nu vor fi 232, ca sã cadã Guvernul, este un alt subiect. Nu stiu câte vor fi. Eu v-am spus cã vor fi în jur de 200 de voturi”.

Dacã ne gândim si la faima pe care o are acest personaj în ceea ce priveste facerea jocurilor de culise… putem sã fim siguri cã miercuri va fi o zi extrem de interesantã si plinã de neprevãzut.

“Trecerea” motiunii este privitã cu scepticism pânã si de Vasile Blaga, persoana cu cele mai mari sanse de a fi desemnatã premier de cãtre presedintele Traian Bãsescu în cazul în care motiunea va fi votatã de un numãr suficient de parlamentari.

Un alt motiv al unora de a nu vota motiunea ar putea fi dorinta de a nu-i “ridica mingea la fileu” presedintelui Bãsescu, care a declarat în ultimul sãu interviu acordat televiziunii publice cã vrea sã refacã guvernul de dreapta, PSD neintrând în calcul deoarece este considerat de cãtre presedinte un partid “instabil”, cu personaje care “nu ar mai avea loc în politica actualã” (Hrebenciuc si Iliescu).

Liderii PD pregãtesc deja, în eventuala “cãdere” a actualului guvern, posibila echipã guvernamentalã cu care Vasile Blaga se va prezenta în fata Parlamentului în vederea validãrii. Aceasta ar presupune o reîntoarcere a Monicãi Macovei la Justitie si a lui Radu Berceanu la Transporturi.

Indiferent de rezultatul votului de miercuri, apele din politica româneascã nu se vor linisti deloc.

Astfel, în cazul în care motiunea va fi respinsã, se va continua cu acuzatii reciproce de nesustinere a motiunii de cãtre o parte sau alta. în cazul în care motiunea va fi acceptatã, problemele se vor pune cu privire la noua echipã guvernamentalã desemnatã de presedinte.

în contrast cu aceste lucruri mãrunte se aflã vesnica problemã a infrastructurii, permanenta neîncredere în justitie, situatia precarã din sistemul sanitar si învãtãmânt, incapacitatea de a absorbi fondurile comunitare… ca sã nu mai amintim de cei 0 km de autostradã dati în folosintã în ultimul timp…

Acestea ar trebui sã fie preocupãrile majore ale clasei politice românesti, în cazul în care obiectivul ei major este - asa cum o afirmã politicienii de câte ori au ocazia -  multumirea poporului român.

Comenteaza