Loteria moţiunii

Loteria moţiunii
Atât liberalii, cât şi democraţii se declară sceptici în privinţa adoptării acestei moţiuni, liberalii sperând că vor exista mai mulţi parlamentari PSD care nu îşi vor vota propria moţiune din teama de a nu-şi pierde scaunele parlamentare.

Pe de altă parte, liderii democraţi sunt şi ei rezervaţi, motivul fiind neconcretizarea declaraţiilor făcute anterior de Mircea Geoană cu privire la acest proiect. De asemenea, democraţii consideră acest demers o eventuală formă de “şantaj” prin care PSD ar dori să obţină mai mulţi bani de la Guvernul Tăriceanu, pentru reprezentanţii din administraţia publică.

SE VA AJUNGE LA MOŢIUNE?

Această incertitudine în privinţa depunerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu II va menţine “aprinsă” scena politică în perioada imediat următoare. Negocierile dintre liderii PNL şi PSD au început deja, ca dovadă faptul că au existat unele discuţii între “veşnicul” Văcăroiu şi Tăriceanu.

Din aceste negocieri ar putea rezulta un al treilea guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu, dar de data aceasta portofoliile “cu greutate” – Ministerul de Interne, Apărării, Justiţiei – vor reveni social-democraţilor, aceştia nemaicrezând în posibilitatea de a ajunge la guvernare prin “ajutorul” lui Traian Băsescu. în aceste condiţii, pe de o parte, moţiunea PSD nu va mai ajunge în plenul celor două Camere, ci vom asista doar la o remaniere guvernamentală, iar pe de altă parte preşedintele nu ar mai avea posibilitatea de a desemna un nou premier.

Cu această “mişcare” Geoană ar satisface dorinţele unei mare părţi a liderilor PSD din teritoriu, care sunt “conectaţi” la resursele Administraţiei Centrale. Totuşi, ar nemulţumi grupul reformist (Rus, Dîncu, Diaconescu, Ponta) care crede că prin această coabitare cu liberalii nu se vor putea recupera procentele pierdute din 2004 până în prezent. în această situaţie PD ar rămâne principalul partid de opoziţie, situaţie pe care liderii democraţi ştiu să o gestioneze foarte bine.

VA TRECE MOŢIUNEA?

Dacă moţiunea va fi depusă, parlamentarii, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea acesteia. Ţinând cont de faptul că votul parlamentarilor va fi unul secret, moţiunea ar putea fi respinsă. în acest caz, Mircea Geoană ar putea fi unul dintre “marii perdanţi”, rezultatul nefavorabil partidului său denotând lipsa unei adevărate şi atât de necesare abilităţi politice.

într-o situaţie delicată se vor afla şi parlamentarii PD care vor fi nevoiţi să accepte criticile aduse de către moţiunea social-democrată la adresa miniştrilor PD, cu scopul de a-şi vedea visul împlinit: înlăturarea premierului Tăriceanu.

Deoarece nu se bucură de un procentaj prea mare în ultimele sondaje, celelalte partide parlamentare – PRM, PC, UDMR şi chiar PLD – se vor gândi de două ori înainte să voteze pentru moţiune, nefiind în avantajul lor să “deschidă” calea spre alegerile anticipate.

MOŢIUNE ADOPTATĂ… CE SE îNTâMPLĂ DUPĂ?!

Tăriceanu părăseşte fotoliul de prim-ministru, mingea revine în terenul preşedintelui care este “nevoit” să propună Legislativului un nou premier. Cu toate că Mircea Geoană i-a sugerat în mai multe rânduri lui Traian Băsescu faptul că acesta ar trebui să vină din rândurile PSD, este tot mai puţin probabil ca repetatele aluzii să se concretizeze, fiind de aşteptat ca preşedintele să desemneze o persoană din interiorul Partidului Democrat.

 în acest caz PSD, PNL şi celelalte partide parlamentare vor trebui să accepte fie un Guvern PD - până la următoarele alegeri, fie vor alege soluţia alegerilor anticipate – respingând de două ori propunerile lui Traian Băsescu.

“Loteria moţiunii”, un joc al marilor interese, are multe necunoscute, dar tot atâtea variante de câştig. Puţini sunt cei care ghicesc combinaţia perfectă şi tot atât de puţini sunt cei care o acceptă. Rămâne de văzut care sunt norocoşii în această bătălie sau poate că acum va triumfa “abilitatea omului politic”.

 

Comenteaza