Ore astrale în Cluj, România

Ore astrale în Cluj, România
Acestea sunt, aşa cum le-a denumit extrem de inspirat Ştefan Zweig, “momente astrale” ale omenirii. Hotărârea lui Napoleon în bătălia de la Waterloo, clipa când s-a născut celebra frază “Alea jacta est!” sau când Alexandru Macedon tăia la Gordium nu mai puţin celebrul nod nu sunt altceva decât momente când ilustre personalităţi ale istoriei universale au luat hotărâri excepţionale, prin care şi-au dovedit bărbăţia şi curajul, iar alegerile lor, aparent foarte riscante, le-au asigurat pe de o parte recunoaşterea geniului personal, iar pe de alta, succesul şi gloria popoarelor pe care le păstoreau.

Iată că acel orologiu cu minute astrale s-a oprit în parcursul lui istoric, de o vreme şi în Cluj-Napoca, judeţul Cluj, România. Altfel nu s-ar putea explica o serie întreagă de “evenimente”, la fel de astrale ca şi distanţa dintre limbile ceasului imaginar, care le numără secundele. Marile investiţii, pe care groparul oraşului, Gheorghe Funar, le-a făcut să ocolească oraşul de pe Someş, parcă au explodat.

Adevărul e că şi pentru dl. Funar este o oră astrală, care ţine, iată, de mai bine de doi ani: de la părăsirea fotoliului de primar al unui oraş pe care l-a distrus, având pentru Cluj cam acelaşi rol pe care l-a avut Ion Iliescu pentru România, d-sa a fost, deodată, “absolvit” de orice răspundere, fie ea şi penală.

 Miile de pagini de ziar care au denunţat toate fărădelegile primarului care a transformat tricolorul românesc în coşuri de gunoi nu au făcut, culmea, posibil nici un dosar penal, deşi probabil îmbogăţirea peste noapte a familiei Funar are din belşug astfel de conotaţii. Curat oră astrală, dar, parcă, mult prea lungă. O altă secundă, la fel de astrală pare şi venirea în spaţiul clujean a binecunoscutei firme Nokia.

Cine a avut intuiţie a putut prevedea acest moment astral, mai ales dacă a avut “geniul” de a analiza, în faza premergătoare semnării contractului, şi deci a alegerii terenului pe care se va desfăşura investiţia, cum oficialii care s-au ocupat de tratative cereau cu o insidioasă insistenţă cea mai mare discreţie din partea presei.

Desigur, numai pentru ca Nokia, deranjată de eventualele speculaţii ale ziarelor, să nu se răzgândească şi să lase judeţul fără atâtea mii de locuri de muncă. Aici ar trebui spus că, cu doar câteva minute înainte de semnarea contractului cu Nokia, începea, din cel mai luminos senin, o altă oră astrală: cea aparţinând unor domni foarte importanţi, două perechi de fraţi, cărora viaţa le-a scos în cale mai multe ore astrale, procopsindu-i pe lângă frumoase afaceri imobiliare, cu multă, multă intuiţie. Intuiţie mulţumită căreia distinşii fraţi s-au putut afla, chiar înainte de semnarea contractului, în posesia terenului pe care Nokia urma să-şi construiască afacerea clujeană.

Ce-i drept, orele astrale ale Clujului “se întâmplă” în ultimul timp, mai ales în preajma parcurilor industriale, ceea ce arată un îngrijorător regres al istoriei. Şi tot un regres istoric este şi faptul că aceste ore astrale lasă în urma lor un imens număr de neiniţiaţi, cărora istoria recentă le-a transformat numele în “fraieri”.

Dacă în cazul Funar neiniţiaţii (fraierii) au tot aşteptat ca dl. Emil Boc să “sape” în dosarele cu potlogării ale ilustrului fost primar şi să dea justiţiei posibilitatea de a acţiona, în cazul noilor investitori portocalii neiniţiaţii (fraierii) se împart în cei care credeau că marile concerne vor angaja jumătate din populaţia Clujului cu salarii de cel puţin o mie de euro, pe de o parte, iar pe de alta ziariştii care în fair-play-ul lor faţă de nişte idei nobile au făcut posibil ca orele şi minutele ceasului astral să ticăie doar pentru câţiva băieţi deştepţi.

Comenteaza