Cum vrea Geoanã sã se împace cu “grupul de la Cluj”

Cum vrea Geoanã sã se împace cu “grupul de la Cluj”
Fostul ministru al Comunicatiilor a anuntat vineri în urbea natalã, la Galati, cã social-democratii intentioneazã sã depunã luni motiunea de cenzurã. Nica a sustinut cã PSD are deja pregãtitã o motiune de cenzurã, iar momentul în care va fi introdusã va fi decis luni, în cadrul Biroului Politic al PSD.

Potrivit lui Nica, motiunea de cenzurã, care va viza teme sociale, ar putea fi depusã luni dupã-amiazã sau marti dimineatã si retrasã în cazul în care în a doua zi a sãptãmânii vor fi votate modificãrile legislative propuse de social-democrati. Mai pe sleau, Legea mãririi pensiilor. Cã nu a vorbit de unul singur, nu încape îndoialã.

Dupã scandalul de sãptãmâna trecutã, dintre organizatiile PSD din Cluj si din Bucuresti, Geoanã, în vizibilã crizã de personalitate, a decretat “ciocu’ mic” în partid. Atât de mic, încât în fata presei nu mai are nimeni voie sã vorbeascã, în afarã de el, fireste, si de purtãtorul de cuvânt al partidului, Cristian Diaconescu.

 Cu sabia sanctiunii deasupra capului, ceilalti lideri ai PSD au de îndeplinit urmãtoarele porunci din ucazul lui Geoanã:

“Art. 4 Liderii PSD au obligatia sã foloseascã în comunicarea publicã numai acele mesaje politice si informatii în concordantã cu mesajele comunicationale primite de la purtãtorul de cuvânt al PSD.

Art. 5 în situatia în care liderilor PSD li se solicitã de cãtre presa scrisã interviuri care vizeazã activitatea strategicã a PSD, acestia îl vor informa în prealabil despre acest lucru pe presedintele PSD, împreunã cu care vor stabili coordonatele de comunicare”.

E limpede, astfel, cã Nica nu a vorbit de capul sãu, ci a fost doar înregistrarea spuselor lui Geoanã. De ce i-a trebuit lui Geoanã ca anuntul motiunii de cenzurã sã aparã mai devreme de discutia de luni din cadrul Biroului Politic?

E o strategie simplã de presiune, dar care denotã o anumitã aplecare a lui Geoanã pentru eludarea luãrii în comun a deciziilor. Odatã apãrutã informatia cu motiunea dintr-o sursã oficialã, la sedinta de luni ea va fi fost deja rumegatã, iar Geoanã dã senzatia cã are vointã politicã.

Si încearcã sã-si readucã aproape “grupul de la Cluj”, dupã gafa de la începutul sãptãmânii, când i-a pus la acelasi colt pe Dîncu si pe Vanghelie. Pentru cã de la Cluj, prin Dîncu, s-a ridicat prima oarã ideea motiunii de cenzurã. Adeptii ideii au douã argumente. Indiferent de cum voteazã, în situatia actualã ba PD, ba PNL îl acuzã de colaborationism cu celãlalt. Si asta nu prea dã bine dacã vrei sã mai ai o pãrticicã minusculã de obraz curat în fata electoratului.

Al doilea argument este cã, desi au cele mai multe mandate în Parlament, datoritã primei observatii, votul este inutil de multe ori. Contraargumentul celorlalti este fluturat prin Parlament de cei ce au prins un loc cãldut pe liste: conform sondajelor, PSD e aproape la jumãtate fatã de ce a fost în 2004. în caz de anticipate, procentul parlamentarilor PSD ar putea scãdea dramatic.

Prins în cele douã grupãri, Geoanã a lansat ideea cã motiunea e numai bunã de depus. Instinctul personal de conservare politicã l-a îndemnat pe Geoanã sã dea un rãspuns dilemei “Fãrã <<grupul de la Cluj>> si pãstrãm status-quo-ul, adicã nici la putere, nici în opozitie, cu riscul evidentei prelungiri a erodãrii partidului, ori cu <<grupul de la Cluj>> într-o situatie limpede, indiferent care ar fi aceea: ori la putere ori în opozitie?”.

 

Prin încercarea de vineri, cu anuntul motiunii, Geoanã a scos steagul alb în fata “grupului”.

Comenteaza