Capitalismul tăvălit prin fân

Capitalismul tăvălit prin fân
Când am spus că ecologismul celor care luptă contra proiectului Roşia Montană e doar de faţadă nu m-am înşelat. Bătaia e mai adâncă şi se pune în termeni ideologici mult mai clari.
Sigur că în această răzmeriţă ecologică au fost atraşi oameni sincer iubitori de natură cărora li s-au servit nişte gogoşi şi o expunere mediatică în stare să le dea senzaţia că e vorba chiar de o luptă dreaptă. Sper ca în drumul lor din Cluj spre Roşia Montană toţi aceşti sensibili iubitori de natură să fie tentaţi să se oprească pe malul Arieşului şi să adune mizeria de pe maluri, tonele de gunoaie aruncate de alţi iubitori de natură. Acesta chiar ar fi un gest ecologic pur, fără fonduri de afară, fără indicaţiile preţioase ale Stephaniei Roth. Să revin la “cestiunea” ideologică.

La FânFest, un fel de manifestare aproape de cele cu Salvaţi Vama Veche (salvată definitiv, desigur!), organizatorii s-au gîndit să dea şi o greutate culturală tăvălelilor prin iarba cosită şi au programat, printre altele, o dezbatere care aşază lucrurile într-o lumină ceva mai clară. Dezbaterea porneşte de la întrebarea “Este capitalismul capabil să creeze o legătură socială nu numai temeinică, dar şi de natură să răspundă nevoii cetăţenilor de a le fi recunoscută demnitatea personală în afara unor cadre competitive?”

Ei, întrebarea nu este adresată celor veniţi să asculte rock şi folk sau celor care şi-au făcut în bagaj un loc mai mare pentru peturile de alcool decât pentru trusa de îngrijire personală. Întrebarea a fost adresată unor persoane care vor răspunde cu un NU hotărât, dar bine împachetat în vorbe. Invitaţii anunţaţi de organizatori sunt Daniel Barbu, Alexandra Ionescu, Stephanie Roth, Vasile Ernu, Norbert Petrovici, Florin Poenaru & Gáspár Miklós Tamás (dacă apare). Domnul Daniel Barbu, fost şef de campanie electorală a lui Petre Roman, s-a convertit, alături de acesta, la capitalismul lui Patriciu, pentru care conduce o fundaţie. Dar, în planul ideilor şi luptei ideologice publice, domnul Daniel Barbu nu a schimbat, din câte ştiu, baricada, combate, în continuare, capitalismul.

Nu ştiu dacă doamna Alexandra Ionescu a venit să vorbească sau doar să-l asculte, fascinată, ca de obicei, pe domnul Barbu. Stephanie Roth demonstrează, pe faţă, că de la ecologism la comunism nici măcar nu trebuie să schimbi locaţia. Vasile Ernu, autorul cărţii “Născut în URSS”, nu mai are nevoie de nici o prezentare, iar Gáspár Miklós Tamás (dacă apare) va tuna şi va fulgera contra capitalismului de pe poziţii marxiste clare şi ferme. Pe ceilalţi doi invitaţi nu-i cunosc, dar nu îi bănuiesc drept apărători ai capitalismului, aşa că dezbatarea (de fapt, înfierarea, conform tradiţiilor de stânga) se va desfăşura în familie. În marea familie marxistă, deşi, măcar de ochii lumii, puteau invita la dezbatere şi un susţinător al dreptei.

De ce se întâmplă asta la Roşia Montană şi nu într-un amfiteatru? Păi, stimaţi cititori, acolo, la Roşia Montană, din când în când, ca să se sperie lumea, va fi scos bau-baul cianurii, un produs al capitalismului care, vorba lui Ion Iliescu, urmăreşte numai profitul! Capitalismul e cianură, comunismul e natură! Capitalismul nu e în stare de legături sociale temeinice şi propune cadre competitive. Pe când marxismul, comunismul, viitoarele societăţi de stânga sunt o nebunie, un paradis natural extraordinar, unde toţi primesc după nevoi. Da, capitalismul e cianură şi aur, comunismul e libertate şi fân!




Comenteaza