Perspectivele pieţei interne de capital în 2011

Perspectivele pieţei interne de capital în 2011
2010 a fost un an al extremelor pentru piaţa internă de capital. Debutul ascendent s-a transformat într-un declin de peste 20% de la nivelul maxim anterior în primăvară, pe fondul creşterii percepţiei de risc, în urma crizei finanţelor publice din Europa, dar şi a situaţiei critice a finanţelor publice pe plan intern. În a doua jumătate a anului am asistat la o decuplare de pieţele internaţionale.
Remarcăm pe plan intern în 2010 performanţa sectorului energetic (indicele BET-NG a crescut cu aproximativ 30%), dar şi evoluţia companiilor “blue-chip” (BET-C a crescut cu circa 15%) de la Bursa de Valori Bucureşti. Pe de altă parte, companiile din sectorul financiar s-au depreciat, expresie a riscurilor ridicate din plan macrosectorial (indicele BET-FI a scăzut cu aproximativ 8%). Totodată, companiile de pe piaţa RASDAQ au consemnat deprecieri (indicele RASDAQ-C cu aproape 25%). Concluzionând, 2010 a fost un an dificil pentru bursa internă. Mai mult, în termeni comparativi, performanţa pieţei interne de capital în 2010 s-a situat sub cea consemnată de pieţele emergente.

Ce s-ar putea întâmpla în 2011? Greu de creionat un scenariu cu grad ridicat de acurateţe. Din punct de vedere macroeconomic, evoluţia recentă a indicatorilor pe mapamond exprimă premise că procesul de relansare economică va continua şi în 2011. Desigur, în acelaşi cadru, două viteze: un ritm mai ridicat pentru economiile emergente (creştere de aproximativ 6,5%, conform previziunilor Fondului Monetar Internaţional) şi un ritm mai redus pentru economiile dezvoltate (2,2%). Cu toate acestea, este ridicată probabilitatea ca “soft-patch-ul” să continue şi în perioada imediat următoare, pe fondul ajungerii la final a principalelor programe monetare şi bugetare de susţinere implementate pe mapamond în contextul crizei.

Deşi spectrul unei noi perioade de recesiune a fost alungat recent, economiile dezvoltate vor continua să evolueze sub potenţial (cel puţin în următoarele trimestre). Mai mult, se menţin o serie de factori de risc vizând evoluţia economiei mondiale şi a pieţelor de capital în perioada următoare: criza finanţelor publice, criza valutară, politica monetară a Chinei, programele de consolidare bugetară, nivelul ridicat al şomajului în economiile dezvoltate, dificultăţile din piaţa imobiliară americană, capacitatea economiilor emergente de a gestiona intrările de capital din exterior.

2010 a fost anul manifestării crizei finanţelor publice, dar şi anul declanşării crizei valutare. Cu siguranţă, aceste două crize nu s-au terminat, vor continua să se facă resimţite şi în 2011, generând episoade de volatilitate pentru pieţele financiare. Doar că aceste crize, care au devenit deja conştientizate de investitorii de pe mapamond, nu mai constituie o surpriză de proporţii. Totuşi, investitorii ar trebui să fie atenţi în continuare cu privire la evoluţia acestor crize. Pe plan intern, economia s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2010 (cu aproximativ 2%), remarcându-se evoluţia cererii externe (exporturile au crescut cu peste 25%). Cu toate acestea, cererea internă a continuat să se contracte, pe fondul resimţirii măsurilor de ajustare bugetară implementate de autorităţi începând cu 1 iulie 2010.

Economia internă ar putea atinge punctul de maximă intensitate a crizei în perioada imediat următoare. Acest scenariu este condiţionat de menţinerea unui climat internaţional predominant favorabil, dar şi de realizarea cu succes a procesului de ajustare bugetară şi de implementarea reformelor convenite cu instituţiile financiare internaţionale. Cu toate acestea, investiţiile reprezintă elementul fundamental care va semnala stabilizarea economiei, dar şi evoluţia ulterioară a acesteia. Pentru o evoluţie favorabilă a formării brute de capital fix este necesar ca statul să investească în economie.

Un an sub sceptrul cuvântului “dacă” se arată 2011. Dacă statul va investi în economie, dacă nu se va deteriora climatul extern, dacă procesul de consolidare bugetară se va realiza, dacă reformele structurale convenite cu instituţiile internaţionale se vor implementa. Evenimentul anului, listarea Fondului Proprietatea, ar putea fi unul revoluţionar pentru piaţa internă de capital, în primul rând din punctul de vedere al lichidităţii, dar şi ca motor pentru evoluţia pieţei de capital, per ansamblu. Cu alte cuvinte, 2011 ar putea fi un an bun pentru investiţii la bursă, însă trebuie acordată prudenţă maximă evoluţiei factorilor de risc.

Andrei RĂDULESCU
analist Target Capital


Comenteaza