Vis de iarnă

Vis de iarnă
Brăduleţ, brăduţ drăguţ, ninge peste tine. Ba chiar şi peste mine (Minele se închid, ştim). Haide, vino-n casa mea, unde-i cald şi bine (Am un trening pe persoană fizică. Propria-mi persoană. Fizică. Restul e căldură sufletească).

Odată stabilite datele climatice poate e momentul să recunosc ca mă întreb ce-mi aduce Moş Crăciun.Orice mi-ar aduce,merit.
Cum cine sunt ? Sunt eu,beneficiarul noilor condiţii ,ale noului cod al muncii. Ăla care ma lasa sa muncesc 16 ore pe zi. Dacă nu-s cuminte poate mă şi obligă.
Oricum n-are cine sa mă lumineze.Toţi sunt plini de ironii,toti neagă.Dar negru pe albul foii,textul legii rămîne neclar.Fuge de colo-colo..va trece prin asumarea răspunderii si ..aleluia! Răminem,tradiţional,ca proştii.Să ne scoatem ochii cind va fi aplicat.Tipic.Spre fericirea avocaţilor.Ne vor hingheri angajatorii.. iar noi ne vom cîştiga în instanţă sfînta dreptate.Vom umbla cu avocatul la brîu,precum mobilul sau pistolul.Vom dormi cu el în gînd, precum cu îngerul păzitor. O să dăm acatiste - nu pentru sănătate ci pentru buna credinţă a acestuia.Pentru ca soacra să nu-i fie potrivnică iar nevasta să nu-l înşele.Să nu-l strîngă pantofii,sa nu-i curgă nasul,copilul să ia primul la facultate...şi nu în ultimul rînd..ca noi sa cîştigăm destul din cele 16 ore de munca pe zi ca sa-l putem plăti.Ca alt scop nu cred ca apucam sa avem..


In statul nostru troienit, in care autoritaţile te iau peste picior (firesc cumva..in ţara lui Caragiale se practică umorul de masă..) văd bine că şi dezbaterile sunt "după cum ţi-o fi norocul,Ioane" . Pentru cine ştie bancul. (Pentru cine nu-l ştie..acesta e raspunsul Mariei la intrebarea ..esti fată mare..? )
Mă uit - cu gîndul că aş putea pricepe daca ei ar putea explica - la discuţiile televizate. Şi nu văd nimic mai vexat decît funcţionarii publici care trebuie sa raspundă vreunui ziarist.Decît un ministru cu microfonul sub nas care pare ca a luat sare amară si mai are si ceva calcule diferenţiale de rezolvat pe loc.Miniştri în exerctiul comunicării - mai ales cei din economico-financiar, zici c-au luat un vomitiv si acuş acuş...pardon,îţi expun un punct de vedere.


Pînă la urmă mie nu mi-e frică de muncă - ştiu să mă feresc de ea! Văd doar că-i mare concurenţa...
A adus dracul muţii şi incompetenţii în faţă,în banca întîi.Directori,secretari de stat,miniştri.Flutura voios din gene finanţistul..dar fara verb.
Noi muncim nu gîndim. Vă cred,înghiţi-v-ar istoria. Si biologia,şi gramatica...şi tot ce nu v-a plăcut la şcoală...
Noi numa' gîndim. Pentru că , în context, o să fie mai ieftin sa cerşim.
Poate în spaniolă,între doua ture de cules la capşuni..


Vine altă noapte si altă dimineaţă. La geam ,sub florile de gheaţă , am lăsat un bilet pentru Moş Crăciun cu rugamintea "vreau un salariu decent si condiţii clare de muncă,ieşit la pensie,vieţuit.multumesc,anca"
Azi mi-a răspuns "tu nu ai auzit de Noua Zeelanda? Dar de Vanuatu?" semnat Bill Gates.Iar am visat ca mi-a scris Mos Craciun...nu ma mai maturizez odata ...



 

Anca FLOREA

Comenteaza