Previziuni FMI (iunie 2011)

Previziuni FMI (iunie 2011)
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat o nouă analiză World Economic Outlook. Raportul realizează o retrospectivă a economiei mondiale în primele luni ale anului curent şi actualizează previziunile macroeconomice pentru trimestrele următoare.

Economia mondială a debutat favorabil în 2011, cu un avans de 4,3% (anualizat) în trimestrul I, evoluţie în linie cu estimările de la raportul din aprilie. În fruntea procesului de relansare continuă să se afle economiile emergente şi în dezvoltare, care au evoluat în primele luni ale anului în linie cu previziunile FMI. Economia Zonei Euro s-a accelerat (ritm de 0,8% de la trimestru la trimestru), ca urmare a evoluţiei favorabile a investiţiilor în principalele economii: Germania şi Franţa. Evoluţia bună a economiei mondiale din primul trimestru al anului s-a reflectat pozitiv la nivelul pieţei forţei de muncă. Numărul de locuri de muncă a continuat să crească, în special în rândul economiilor emergente şi în dezvoltare. Presiunile inflaţioniste s-au amplificat în economia mondială (de la 3,5% an/an în teimestrul patru 2010 la 4% an/an în trimestrul unu din 2011), în principal ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi alte bunuri.

Pieţele financiare mondiale au consemnat o volatilitate în ascensiune pe parcursul ultimelor săptămâni, expresie a preocupărilor investitorilor cu privire la criza finanţelor publice din Europa, dar şi la intensificarea semnalelor de dezaccelerare a economiei mondiale. FMI notează o dezaccelerare a activităţii economice în trimestrul II (manifestată în principal în rândul economiilor dezvoltate), dar şi o intensificare a factorilor de risc. Semnalele de dezaccelerare sunt determinate de evoluţii nefavorabile ale consumului privat, afectat de impactul negativ asupra venitului real disponibil (determinat de avansul cotaţiilor internaţionale la bunuri), dar şi de resimţirea consecinţelor cutremurului nipon (întreruperi în lanţurile de producţie pe mapamond). Printre principalii factori de risc pentru evoluţia economiei mondiale, FMI menţionează volatilitatea din pieţele financiare mondiale determinată de preocupările cu privire la criza finanţelor publice din Europa, amplificarea semnalelor nefavorabile din economia americană, dezechilibrele bugetare şi din sistemul financiar privat manifestate în principal în rândul economiilor dezvoltate (Statele Unite, Japonia, Europa), semnalele de supraîncălzire din unele economii emergente şi în dezvoltare, evoluţia cotaţiilor internaţionale la ţiţei, dat fiind climatul tensionat din lumea arabă. Instituţia atrage atenţia cu privire la faptul că materializarea acestor riscuri va avea impact nefavorabil pentru sistemul financiar şi pentru economia mondială.

Cu toate acestea, FMI consideră că o serie de factori fundamentali exprimă premise de reaccelerare a economiei mondiale în a doua jumătate a anului: politicile macroeconomice se menţin acomodative, creşterea cererii de bunuri de consum îndelungat şi bunuri de investiţii, potenţialul economic al economiilor emergente şi în dezvoltare. În acest context, FMI previzionează accelerarea economiei mondiale în a doua jumătate a anului curent, după evoluţia din trimestrul II. Pentru zona euro, FMI a majorat previziunea pe 2011 (2% an/an), dar a redus previziunea pentru 2012 (1,7% an/an). Pentru economiile emergente şi în dezvoltare, FMI a majorat uşor previziunea pe 2011 (la 6,6% an/an), dar a redus previziunea pe 2012 (la 6,4% an/an). Dacă pentru economiile emergente din Asia instituţia a menţinut previziunile pe 2011 şi 2012 (la 8,4% an/an), în schimb, modificări semnificative au survenit pentru Europa Centrală şi de Est. Regiunea ar putea creşte cu 5,3% an/an în 2011 (majorare de la 3,7%), dată fiind dinamica economiei Turciei. În ceea ce priveşte presiunile inflaţioniste, entitatea a majorat previziunile pentru economiile dezvoltate în 2011 (la 2,6% an/an) şi cele pentru economiile emergente şi în dezvoltare în 2012 (la 5,6% an/an). Exporturile ţărilor emergente şi în dezvoltare ar urma să crească cu 11,2% an/an în 2011 şi cu 8,3% în 2012, după avansul de 12,8% din 2010. Entitatea identifică drept principale provocări pentru politicile macroeconomice pe mapamond ajustarea credibilă şi echilibrată a situaţiei bugetare şi reforma sistemului financiar privat în economiile dezvoltate şi normalizarea politicilor macroeconomice în rândul economiilor emergente şi în dezvoltare, pentru evitarea situaţiilor de aterizare forţată.

Andrei RĂDULESCU
analist Target Capital

 

 

Comenteaza