Când va juca CFR pe Cluj Arena?

Când va juca CFR pe Cluj Arena?
E întrebarea care are un răspuns extrem de simplu, dar, cu toate astea, în buna tradiţie a ardelenilor neaoşi cu accente de convieţuire româno-maghiară,s-a transformat într-o problemă ce pare vitală pentru urbea de pe Someş.

Teoretic, primul răspuns la care te gândeşti când îţi trece prin cap o astfel de întrebare este... CFR va juca cu siguranţă pe Cluj Arena în primăvara anului viitor, când va avea meci "în deplasare", în acelaşi oraş, cu Universitatea Cluj... De asemenea, an de an, CFR va evolua fie în turul campionatului, fie în retur, cel puţin o dată pe an, atunci când va avea meci cu Universitatea Cluj... Sigur, acum logica, de altfel corectă, a multora ne trimite cu gândul la întrebarea dacă stadionul Cluj Arena, construit de către Consiliul Judeţean Cluj din bani publici, adică din banii tuturor clujenilor, poate sau nu să fie considerat stadionul unei singure echipe, respectiv al Universităţii Cluj. Aici intrăm în zona în care fiecare dintre cei care se exprimă par să aibă dreptate, mai ales atunci când raţionamentul este unul elaborat şi bazat pe argumente, şi nu pe celebrele de acum exprimări de comentatori sub pseudonim... "ba pe-a mă-tii".

Aceştia din urmă pur şi simplu nu trebuie luaţi în seamă pentru că, probabil, nu au depăşit faza maimuţei. Cei care cred în lumea făcută de Dumnezeu, şi nu de evoluţia darwinistă, probabil sunt tocmai aceia care se exprimă argumentat şi mai ales logic. Pentru a putea trage o concluzie corectă însă şi pentru a încerca să dăm mai mult decât răspunsul de politician tipic dat de către premierul Boc vineri la Cluj în această problemă, trebuie să ne amintim nişte lucruri şi să spunem răspicat nişte adevăruri, chiar dacă acestea îi deranjează pe unii sau pe alţii. Cluj Arena este construit pe ruinele fostului stadion municipal cu tribune de lemn ridicat exact acum 100 de ani, în 1911, şi reconstruit în urmă cu 50 de ani şi denumit Ion Moina. Acolo a fost, şi toţi clujenii şi ardelenii o ştiu, "casa" Universităţii Cluj. Mă număr printre aceia care atunci când chiar şi bătrânul Ion Moina, cu ale sale 6.200 de locuri rămase folosibile, a fost dărâmat, am avut o poziţie publică, urmată de una personală în discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, poziţii generate de teama că vor trece ani lumină până să vedem un stadion finalizat lângă Parcul Mare.

Recunosc că ne-a fost teamă, mie şi multor altora, că, în buna tradiţie românească de a începe un lucru, dar de a-l termina la Sfântu' Aşteaptă, noua arenă nu va fi folosibilă decât prin... 2020. Ambiţia fantastică a actualului preşedinte CJ, Alin Tişe, care oricât de mulţi răutăcioşi şi răutăţi ar declanşa, merită felicitat că a avut puterea să creadă în acest proiect şi, mai mult decât atât, să convingă plenul de 37 de consilieri să creadă în acest proiect, reprezintă o acţiune aproape singulară în Clujul ultimilor 20 de ani. Chiar dacă unii şi alţii vor avea de obiectat sau încearcă într-un fel meschin să-i anuleze meritele, Alin Tişe va rămâne invariabil legat ca nume de construcţia acestui obiectiv al Clujului şi al Ardealului. Legătura dintre acesta şi Cluj Arena este cel puţin la fel de puternică ca şi cea referitoare la transformarea uluitoare a Clujului începând cu 2004 prin câştigarea Primăriei de către Emil Boc sau ca cea dintre venirea gigantului Nokia la Cluj şi fostul preşedinte CJ, Marius Nicoară.

Politicienii rămân în istorie prin lucrurile de referinţă pe care le fac, şi nu neapărat prin administrarea dedicată şi chiar coerentă a unui oraş sau a unui judeţ. Trebuie să faci lucruri mari, ambiţioase ca să rămâni ca referinţă în mentalul colectiv. La Bucureşti, singurul primar care a reuşit să devină referinţă pentru modul cum a proiectat şi a scos din vechea matcă viitoarea metropolă rămâne indiscutabil Pache Protopopescu. În mod normal, şi azi, şi pe viitor, Cluj Arena reprezintă un obiectiv al CJ şi rămâne în proprietatea CJ. Universitatea Cluj şi-a exprimat dorinţa de a juca acolo, o leagă istoria de acel loc şi este cât se poate de normal să joace acolo, dar asta în nici un caz fără ca proprietarul acesteia să plătească o chirie deloc modică pe acest stadion. Dacă CJ era acţionar semnificativ la Universitatea Cluj, chiria putea fi transformată în aport la capitalul societăţii. Aşa însă, Alin Tişe şi plenul CJ sunt obligaţi, tocmai pentru că Cluj Arena s-a realizat din banii tuturor clujenilor, să ceară bani pentru ca Universitatea, astăzi club privat, să poată juca în noua sa casă, casă pe care o va folosi doar cu chirie!

Deci mizeriile aruncate în eter sau în spatele pseudonimelor pe internet despre faptul că CJ a construit un stadion din bani publici doar pentru o echipă nu-şi au sensul. La fel cum nici agitaţia vizavi de posibilitatea ca CFR să joace meci de meci pe Cluj Arena nu rămâne decât o simplă ploaie de vară... În realitate, declaraţiile belicoase venite din Gruia sunt mai mult menite la a-l atenţiona pe Alin Tişe că trebuie să aibă o relaţie supusă, după modelul altora, pentru a nu avea probleme în oraş... Sincer, mă îndoiesc profund că, în realitate, CFR chiar şi-ar dori să joace pe Cluj Arena, adică într-un loc cu evidente conotaţii istorice negative pentru echipa din dealul Gruia şi extrem de familiare pentru rivala din Cluj. Diferenţa de locuri este mult prea mică pentru ca cineva cu scaun la cap să creadă că o echipă se poate muta din locul în care a reuşit să facă istorie în ultimii ani într-un loc care nu înseamnă nimic ca valoare simbolică pentru ei. Stadionul "Doctor Constantin Rădulescu" este, cu siguranţă, unul dintre cele mai moderne şi mai cochete din România la ora actuală. Suporterii CFR par că se simt foarte bine pe această arenă.

Acolo, în dealul Gruia, e locul unde aceşti oameni îndrăgostiţi de alb şi vişiniu îi spun "acasă". În acelaşi loc finanţatorii CFR au toate motivele să se simtă cât se poate de bine, sunt iubiţi, respectaţi, admiraţi şi aplaudaţi de cei cărora le-au oferit prin investiţiile făcute în ultimii ani, atât în factorul uman, în jucători şi în echipă, cât şi în infrastructura excepţională, şansa să trăiască clipe la care în urmă cu 7-8 ani, ca să nu vorbim de 10 sau 20, nici nu visau. Dacă oficialii şi finanţatorii CFR şi-ar fi dorit cu adevărat să plece din Gruia, nu cred că făceau investiţii de peste 20 de milioane în infrastructură acolo. Acolo sunt oameni de afaceri care nu cred că sunt nebuni să-şi îngroape banii într-un loc care ar deveni eventual... bază de antrenament. Declaraţiile din ultimele săptămâni nu vin în nici un caz să creeze climatul unei convieţuiri paşnice într-un oraş unde două echipe au ajuns să se bată pentru Cupele Europene.

Pur şi simplu, cred că cineva vrea să dea şah cuiva, nu şi mat (!), doar pentru că acel cineva a avut puterea să... nu răspundă la un telefon sau pur şi simplu să... nu dea curs unei cereri! Dacă aş fi suporter CFR, personal, aş fi jignit de încercările unora, pe care probabil i-aş respecta, de a încerca să mute istoria recentă într-un loc unde m-aş simţi poate puţin străin... Ştiu, teoretic, nu te poţi simţi străin în propriul oraş, practica însă şi mai ales istoria, bat-o vina, spun altceva, chiar şi la Cluj... Întrebaţi, aşadar, suporterii CFR dacă vor să plece din Gruia şi mai ales dacă îşi doresc să se mute pe Cluj Arena. Cred că e mai corect decât să întrebaţi politicieni care încearcă să nu supere pe nimeni sau oficiali din fotbal care, pur şi simplu, vor să-şi demonstreze forţa prin polemici publice, fără mănuşi, cu politicieni.

 

 

Comenteaza