Andrei, Irineu, Ioan sau Ciprian? Cine vine după “Înaltul”...

Andrei, Irineu, Ioan sau Ciprian? Cine vine după “Înaltul”...
Zbateri în Biserică. Prea mari. Lovituri sub centură, sub sutană şi sub mitră. Prea multe. Cine vine la Mitropolie? Cine urmează “Înaltului”?... Poate nimănui din Biserica Ortodoxă nu i s-a potrivit mai bine acest apelativ.

Un titlu transformat într-un renume, un titlu confundat cu un singur nume... Bartolomeu Anania, Înaltul Nostru! ÎPS Bartolomeu, cel ce a fost, este şi va rămâne în sufletele, minţile şi mai ales în inimile noastre, ale tuturor credincioşilor, creştinilor din Ardealul de Nord, indiferent de cult. Cu siguranţă, ÎPS Bartolomeu a fost iubit de către credincioşii ortodocşi enorm de mult, cel puţin la fel de mult pe cât a fost respectat sau poate doar invidiat de credincioşii creştini uniţi, catolici, reformaţi, lutherani, unitarieni sau chiar neoprotestanţi. ÎPS Bartolomeu nu a fost doar un Ierarh, doar un trăitor al Bisericii, el a fost o personalitate, una despre care nu ne trebuie doar ceasuri ori zile pentru a o descrie şi a o cinsti, ne trebuie săptămâni, luni şi poate ani pentru a o descrie şi pentru a o prezenta aşa cum se cuvine, în toată complexitatea Sa.

Poate tocmai de aceea este acum atât de greu, atât de important, atât de dificil să ne gândim cine va urma! Scaunul mitropolitan de la Cluj are o importanţă cu totul şi cu totul specială. Este scaunul unei Mitropolii unde îşi au sedii importante o serie de biserici, surori sau mai puţin... Este locul unde episcopi diferiţi slujesc mireni ce sălăşluiesc unii lângă alţii, între zidurile aceleiaşi cetăţi, nu doar imaginare!

E important pentru Cluj şi pentru cele 8 judeţe din Mitropolie cine va veni! E important, extrem de important nu doar pentru credincioşii BOR, e important ca cel ce va veni să fie nu doar un dedicat întru Domnul, un trăitor real şi profund al Bisericii, el trebuie să fie şi un negociator şi un manager desăvârşit, un iscusit! Sigur că pentru noi, pentru cei mulţi şi tăcuţi de aici, din Ardeal, Înaltul Ierarh ce va veni va fi probabil comparat prea mult, cel puţin în prima parte a misiunii Sale, cu Înaltul ce a plecat, cu Leul Ardealului nostru drag, dar asta nu e doar o provocare măreaţă ca cel ce va veni să se ridice cât mai mult pe treapta lăsată poate prea sus de către Înaltul Bartolomeu. Va fi o provocare mare şi poate de aceea este atât de plină de obstacole încă... Dar oare cine vine după ÎPS Bartolomeu?Cine vine după Înaltul? Vine Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei? Sau vine episcopul vicar de Cluj şi Bistriţa, Irineu? Sau episcopul românilor din Harghita şi Covasna, Ioan? Sau vine episcopul vicar al Bucureştilor, Ciprian?

Fiecare dintre înalţii ierarhi are meritele sale, apăsările şi, cu siguranţă, păcatele sale, dar cine oare ar fi mai bun să continue misiunea Înaltului Bartolomeu? Poate Andrei de Alba Iulia, managerul desăvârşit şi adânc trăitorul întru ortodoxie, atât de diplomat şi calculat în relaţia cu celelalte biserici, cel care în 2005 a pierdut pe nedrept scaunul mitropolitan de la Sibiu, în faţa celui considerat outsider pe atunci, Laurenţiu Streza, Episcop al Caransebeşului. De altfel, puţină lume ştie că atunci "motorul" înfiinţării Mitropoliei cu sediul la Cluj a fost tocmai Andrei, cel pe care Înaltul Bartolomeu l-a considerat demn de a-i fi superior ierarhic dacă ar fi câştigat mitropolia lăsată "goală" după plecarea mitropolitului Antonie Plămădeală.

Sau poate fi episcopul nostru, Irineu, atât de cultivat, cel cu doctorat la Princeton şi şef al promoţiei sale, căruia i se poate reproşa în Sfântul Sinod de mâine poate doar acea aşa-zisă rătăcire de la Pucioasa Noului Ierusalim. Să sperăm că Preasfinţitul Irineu e pregătit sufleteşte şi de astfel de reproşuri de la tradiţionaliştii duri ai BOR şi nu va suferi în nici un fel, oricare ar fi rezultatul votului final. Sufletul său blând şi mintea sa cultivată trebuie să fie pregătite pentru orice vrere a Bunului Dumnezeu. Sau poate fi Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei, atât de român şi dârz, şi aprig, şi iubitor de neam şi ţară, cel care să sperăm doar că nu se va lăsa în nici un fel folosit de către mitropolitul Laurenţiu de la Sibiu... Poate episcopul Ioan, cel care a stat alături de Preafericitul Daniel atât în 2005, cât şi în 2007 şi care a ratat de aproape impunerea ca mitropolit al Moldovei pare o altă opţiune interesantă... Sau poate Ciprian cel destoinic şi plin de energie şi atât de tânăr şi de profund totuşi, dar care parcă nu ar fi normal să treacă Carpaţii. Deci care va veni vineri seară la Cluj ca mitropolit?

Ne va oferi vreo surpriză BOR? Se va implica mai mult decât va fi necesar Patriarhul Nostru? Vor reuşi oare Teofan al Moldovei, Iustinian al Maramureşului sau blândul ierarh, atât de mult iubit, Vasile Someşanul al Clujului să-l impună pe alesul lor şi pe al celor şase din cei opt ierarhi care au votat luni seară pentru unul? Mai rămâne să vedem şi să ne bucurăm de oricare ar fi să vină, Înaltul Bartolomeu va veghea cu siguranţă alături de noi, de acolo de Sus, din Ceruri.

 

Comenteaza