Aruncaţi din vagoane

Aruncaţi din vagoane
“Blaga şi Videanu, voi ar cam trebui să vă pregătiţi să coborâţi din vagoane!” ar fi afirmat Preşedintele vizibil afectat şi extrem de nervos în urma înregistrării primului său eşec politic major. Prezenţa scăzută la referendum şi scorul PD la euro-alegeri, mult mai mic faţă de aşteptările prezidenţiale, dar mai ales prezenţa mică a românilor la cele două scrutinuri l-au făcut pe “el lider Maximo-Băse” să caute vinovaţi.

Doi dintre ei, vicepreşedinţii PD, Vasile Blaga şi Adriean Videanu, până mai ieri foarte apropiaţi de Preşedinte. Din păcate pentru foştii săi copii de suflet din PD, Băsescu nu s-a oprit doar la a stabili câţiva vinovaţi.

A trecut în stilul caracteristic la acţiune. Primul gest din noua acţiune-strategie politică a acestuia s-a concretizat aseară prin anunţul-forţat făcut de către Emil Boc de înfiinţare a unui mare partid de centru-dreapta (prezidenţial), născut la solicitarea expresă a celui care în ultimul timp a început să-şi simtă copiii democraţi tot mai departe de dorinţele sale de un absolutism pur.

La această oră, 21.00, din păcate nu pot asculta declaraţiile şi explicaţiile oferite de către liderii PD cu privire la această acţiune care le-a fost realmente băgată pe gât de Băsescu. Sunt curios ce explicaţii au?!

Practic, Preşedintele şi-a pus în aplicare planul avut încă din primele săptămâni ale lui 2005, de înfiinţare a unui mare partid prezidenţial de tip gaullist, de tipul RPR-ului francez. Şocul PD este fără îndoială unul extrem de serios, deoarece în cel mai bun an din punct de vedere al scorului electoral, PD este nevoit să împartă bucuriile unor aşteptate victorii electorale în viitorul imediat cu PLD.

Iată că cei care până acum două săptămâni erau realmente ţinuţi la uşă de liderii unui PD în formă maximă, intră în acest moment direct în “camera din faţă şi în cămara electorală democrată”. Stolojan, Flutur, Stoica, Boureanu, Turcan sunt pregătiţi deja să înhaţe funcţiile de conducere ale unor proscrişi ca Videanu, Berceanu, Olteanu, Blaga sau Gheorghe Barbu.

Ceilalţi, în frunte cu Boc şi continuând cu Preda, coana Udrea, Sulfina Barbu, Frunzăverde, Stânişoară sau Toader vor trebui să accepte umiliţi împărţirea bucuriilor unui partid ajuns de la 8% în 2003, la 14% în 2004 şi în cele din urmă la 29% la sfârşitul anului 2007 cu platformiştii, care până acum câteva luni nu existau.

Urât şut în fund pentru cei care până acum i-au stat aproape “Domnului” Băsescu. Prin decizia de ieri acesta şi-a îngropat realmente partidul pe care tot el l-a dus pe culmile gloriei. în acest moment, noul Partid Democrat-Liberal, în cazul în care va participa la alegeri, va obţine cu siguranţă un scor cu mult sub scorul de 37% care ar rezulta din scorurile electorale obţinute la euro-alegerile de acum câteva zile. Din multiple motive. Pe care le voi expune mâine împreună cu colegii mei din cadrul departamentului politic ZIUA de Cluj.

 PD a murit. Trăiască noul PDL împreună cu veşnic surprinzătorul Traian Băsescu! Cu siguranţă la PNL se răsuflă extrem de uşurat, nu mai există PLD în coastă, iar PSD râde cu gura până la urechi. După 3 ani de veritabile lecţii politice, Băsescu merge din gafă în gafă. Să fi apus oare steaua celui care părea că va domina alături de PD următorii 5-6 ani din istoria României?

Comenteaza