Cadou pentru clujeni

Cadou pentru clujeni
La capãtul gazonului, o fântânã artezianã, “importatã” parcã din filmele de la Hollywood. Cu jeturi multicolore. Roşii în timpul zilei, galbene seara şi albastre pe timpul nopţii. În mijlocul fântânii, un soclu impozant. Înconjurat de câteva siluete difuze. Sus, în vârf, un cioban. Sprijinit cu mâna stângã într-o bâtã şi cu palma mâinii drepte deschisã, îndreptatã protector spe pãmânt.

Aţi vãzut locul de multe ori. Nu îl mai recunoaşteţi? E centrul Bucureştiului. Piaţa Universitãţii. în anul “de graţie” 2009. La puţin timp dupã terminarea primului obiectiv de pe lunga listã a noului primar: statuia ciobanului Bucur, sã nu uite bucureştenii de unde se trag. Primul cadou al lui Gheorghe Funar pentru noii sãi supuşi.

“Bomba” a fost aruncatã la mijlocul sãptãmânii trecute: Gheorghe Funar ar putea candida la Primãrie. Nu la Cluj-Napoca, aşa cum, probabil, ar fi aşteptat multã lume, în special nostalgicii, ci taman la Bucureşti. Dupã discursurile din Parlament, dublate de vociferãrile din conferinţele de presã de la Cluj, senatorul a ieşit, în sfârşit, dupã patru ani, serios la rampã.

“La solicitarea colegilor de partid”, spune Funar despre posibila candidaturã. Cred, mai degrabã, cã solicitarea îi aparţine lui. Aşa cum cred cã nu o face neapãrat din dorinţa de a fi primar al bucureştenilor, ci pentru a fi considerat, din nou, cel mai important om pentru Cluj-Napoca. Si are toate şansele sã devinã, în cazul în care bucureştenii vor pune ştampila în pãtrãţelul din care le va zâmbi un nume atât de cunoscut lor. Un nume pe care l-au avut pe buze mai mereu când vorbeau despre Cluj: Funar Gheorghe.

Odatã ajuns primar al capitalei, Funar va face cadouri pe bandã rulantã. îi va cadorisi pe bucureşteni – ori de câte ori va avea ocazia – cu amintiri despre înaintaşi, transpuse în statui impozante. Sau cu locuri de odihnã multicolore.

Va transforma oraşul, îl va modela, dupã chipul şi asemãnarea Clujului anilor ’90, într-un oraş închis, într-un oraş interzis investitorilor de calibru, într-o capitalã a lumii a treia, departe de visele europene ale bucureştenilor. Va readuce în discuţie importanţa românismului, se va rãzboi cu adversarii politici, pe care îi va considera anti-români, aserviţi intereselor “duşmanilor” de dincolo de graniţe. Lucruri pe care clujenii abia încep sã le uite.

Nu doar locuitorii capitalei vor beneficia de cadourile lui Funar. Cei cu adevãrat fericiţi vor fi clujenii. Care vor realiza, în sfârşit, cât de important este Gheorghe Funar pentru acest oraş. Dacã nu le-au ajuns 12 ani ca sã îşi dea seama, actualul senator e pregãtit sã le mai ofere lecţii încã minimum 4 ani. Lecţii despre cum, fãrã sã aibã nici cea mai micã treabã cu administraţia localã, poate transforma Clujul în oraşul numãrul 1 al ţãrii.

Pentru clujeni, scenariul nu ar fi neapãrat o noutate. Au demonstrat-o ultimii ani, în care primarul a fost mai mult în aer şi în capitalã decât în biroul de pe Moţilor. Chiar şi aşa, a rãmas şi rãmâne în continuare numãrul 1 în oraş. Si-o fi dat seama şi Funar cã reţeta succesului pentru Cluj-Napoca e sã fie condus de la Bucureşti?

Mã îndoiesc. La fel cum mã îndoiesc de faptul cã o eventualã candidaturã a lui Gheorghe Funar la postul de primar general al Bucureştiului e puţin mai mult decât o glumã proastã. Sau de faptul cã, dacã vor fi nevoiţi sã aleagã – sã zicem – între Vanghelie şi Funar, bucureştenii ar opta pentru bãnãţeanul transformat în ardelean şi care acum se viseazã şef peste regãţeni. Chiar şi cu riscul de a pierde ocazia de a vedea, zi de zi, de unde se trag.

Comenteaza