Ce spun rezultatele Băncii Transilvania?

Ce spun rezultatele Băncii Transilvania?
Săptămâna trecută Banca Transilvania (BT) a comunicat rezultatele preliminare pentru exerciţiul financiar 2010. Ce ne transmit?
Analiza rezultatelor companiei denotă o serie de aspecte pozitive. Am putea spune că în 2010 BT a depăşit momentul de maximă intensitate a crizei economice. Compania s-a consolidat şi pare pregătită să răspundă provocărilor noului ciclu al economiei interne. Performanţa companiei în 2010 este notabilă, mai ales dacă avem în vedere faptul că a fost realizată într-un context macroeconomic advers. 2010 a reprezentat încă un an foarte dificil pentru economia internă, care a resimţit măsurile de consolidare bugetară implementate de guvern începând cu 1 iulie (majorarea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24% şi reducerea salariilor din sectorul public cu 25%). Continuarea declinului economiei interne, excesele din anii premergători celei mai severe crize economico-financiare internaţionale din ultimele decenii sau procesul de consolidare bugetară sunt principalii factori care au influenţat nefavorabil evoluţia sectorul financiar-bancar în 2010.

Cu toate acestea, activele BT s-au majorat cu 11% raportat la 2009, până la 21,5 miliarde de lei. Trebuie însă menţionat faptul că a continuat tendinţa de dezaccelerare a ritmului de evoluţie a activelor (observabilă pe parcursul ultimilor ani). Creditul acordat clientelei a crescut cu 5,9% comparativ cu 2009, un ritm superior celui consemnat la nivelul sistemului financiar-bancar intern (2% an/an). Depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 15% raportat la 2009, ritm superior celui înregistrat în sectorul bancar intern (3,1% an/an).

Cu alte cuvinte, instituţia a câştigat cotă de piaţă în 2010. La finele lunii septembrie 2010 societatea deţinea o cotă de piaţă de peste 6% (în creştere comparativ cu nivelul de 5,6% consemnat la finele lunii septembrie 2009). Câştigarea de cotă de piaţă într-un context macroeconomic advers constituie o dovadă a competitivităţii companiei. Practic, denotă capacitatea de adaptabilitate şi performanţă în condiţii macroeconomice dificile.

Evoluţia depozitelor la un ritm superior creditului a contribuit la consolidarea indicatorilor de lichiditate (la finele anului raportul credite/depozite înregistrează un nivel de 0,78). Totodată, veniturile operaţionale au consemnat o creştere semnificativă în 2010, 15% raportat la 2009, până la 1,48 miliarde de lei. Această evoluţie a fost determinată în principal de creşterea marjei nete de dobândă (diferenţa între dobânda la creditele acordate şi dobânda la depozitele atrase) cu peste 32% an/an, până la 981 de milioane de lei. Practic, societatea a beneficiat de condiţiile observate la nivelul sectorului financiar-bancar: majorarea marjelor nete de dobândă, în special pe segmentul creditelor/depozitelor existente. Spre exemplu, la creditele/depozitele în lei marja netă de dobândă a crescut cu 28% an/an pe segmentul credite/depozite existente. Pe de altă parte, marja netă din comisioane a crescut cu 1,1% an/an, pe fondul evoluţiei favorabile a numărului de operaţiuni cu clientela (creştere de 13% an/an). Trebuie menţionat faptul că am asistat la o ameliorare comparativ cu 2009, când s-a înregistrat un declin al marjei nete de comisioane cu peste 2,5% an/an.

Cheltuielile din exploatare au consemnat un ritm mai redus de creştere (comparativ cu cel de evoluţie a veniturilor), expresie a politicii de control al costurilor. Spre exemplu, cheltuielile cu personalul au crescut cu 8% an/an, în timp ce alte cheltuieli administrative s-au majorat cu 4% an/an. Astfel, raportul cost/venit a scăzut la 48% la finele anului 2010 (de la 55% la finele anului 2009). Prin urmare, profitul operaţional înainte de impozitare a crescut cu 27% an/an, până la 775 de milioane de lei. Cu toate acestea, provizioanele au crescut cu peste 20% an/an, până la 640 de milioane de lei. Majorarea provizioanelor a fost determinată de climatul macroeconomic dificil, care a afectat capacitatea persoanelor fizice şi juridice de a rambursa creditele contractate (îndeosebi în anii premergători declanşării crizei). Astfel, profitul net a consemnat un avans de 58% an/an, până la 98 de milioane de lei. Din această scurtă analiză, putem spune că predomină aspectele pozitive. Trebuie însă menţionat faptul că rezultatele în creştere raportate pe 2010 vin după un 2009 foarte slab (cel mai redus nivel de profit din anul 2004).

Evoluţia rezultatelor companiei în 2010 exprimă premise favorabile pentru 2011, desigur condiţionate de menţinerea unui climat macroeconomic favorabil pe plan extern şi de stabilizarea şi iniţierea unui proces de relansare graduală de către economia internă. Stabilizarea economiei şi ameliorarea percepţiei străinilor cu privire la riscurile din plan intern vor contribui la reducerea provizioanelor şi, în consecinţă, la o creştere a voinţei băncilor de a relansa creditul, de a asuma din nou riscuri (evident, mult mai cuantificate şi mai cuantificabile). Cu toate acestea, sectorul financiar-bancar va continua să resimtă consecinţele crizei economico-financiare şi în perioada următoare. Economia va continua să evolueze sub potenţial, deci nu vom asista la o ameliorare a condiţiilor la nivelul pieţei forţei de muncă, iar majoritatea companiilor încă resimt consecinţele crizei. Previzionăm că raportul restanţe/credite va continua să înregistreze valori ridicate şi în 2011 (chiar dacă am putea observa iniţierea unei tendinţe descendente pe parcursul anului). Cu alte cuvinte, perspective de mai bine pentru BT în 2011. Dacă şi climatul macroeconomic intern se va stabiliza, iar economia va iniţia un proces de relansare graduală, atunci compania ar putea raporta la finele anului curent un nivel de profit apropiat de cel consemnat în 2006.

Andrei RĂDULESCU
analist Target Capital


Comenteaza