CFR, eşti gata?

CFR, eşti gata?
În Gruia vine Manchester United, dar campioana speră să nu plece cu toate punctele

E o întâlnire între ceferişti, asta scrie pe cărţile de vizită. Tabieturile s-au schimbat radical, ar fi o ştire bombă să-i vezi astăzi pe Scholes sau pe Cadu într-un compartiment de tren. Locomotiva cu abur a ajuns la muzeu sau te îmbie la o şedinţă foto lângă arena din Gruia. Clubul fondat de muncitorii de la depozitul Lancashire and Yorkshire Railway din Newton Heath e cunoscut şi de cei care nu sunt interesaţi de fotbal, a devenit un brand foarte popular. Microbiştii, în schimb, îi ştiu pe Giggs şi pe Rooney, nu l-au uitat pe Cantona. Sir Alex Ferguson e o instituţie în sine. În noiembrie va aniversa 26 de ani de când o antrenează pe United, adică vârsta pe care o are Ciprian Deac.

Cu 8 ani în urmă, Dinamo, cu Ioan Andone pe bancă, pierdea cu 3-0 la Manchester. Peste câteva zile, la Cluj, „câinii roşii" erau învinşi cu 4-2 de Anca şi Oncică. „Mai răi ca dracii" a fost titlul cronicii din „Gazeta Sporturilor", care remarca faptul că ardelenii au înscris mai multe goluri decât „Diavolii roşii". Au trecut 8 ani de atunci, câte un an pentru fiecare trofeu câştigat de CFR. Andone e din nou în vestiar la un duel cu Manchester United. După rezultatele dezamăgitoare din stagiul austriac, „Fălcosul" a ales tactica potrivită pentru calităţile jucătorilor din lot. Mizează pe contraatac, pe acţiuni simple şi rapide, şi pe un ambuteiaj provocat intenţionat în preajma propriului careu, uneori dublat şi de un presing agresiv. O strategie care i-a adus cinci victorii consecutive în cupele europene. Un plan care ar putea surprinde şi defensiva rigidă a lui Manchester. E vital ca oaspeţilor să nu li se permită să-şi creeze tot atâtea ocazii ca Braga, pentru că nu sunt la fel de naivi ca portughezii. Se poate mai mult? Uneori da, dacă ne raportăm la lovitura liberă, din partida cu Gloria Bistriţa, finalizată de Mureşan. Destinatarul execuţiei era Sougou, dar faza a permis o mutare în plus. Pe hârtia statisticii, Manchester e favorită, dar marţi seară se va vorbi pe teren, unde orice neatenţie a englezilor poate fi folosită împotriva lor.
Pentru o săptămână sărim peste discuţia despre arbitraje. Şi meciul CFR-Gloria a stârnit comentarii aprige, a fost bogat în erori. Vom avea cu siguranţă ocazia de a observa cum se fac jocurile murdare în arbitrajul nostru compromis. Dacă e Liga Campionilor, să dăm prioritate fotbalului. Dincolo de fluierul fals, imaginea meciului a fost cea a lui Kapetanos lovind balonul cu capul bandajat. Grecul căuta să-i impresioneze pe scouterii din tribună, cu ambiţia atacantului care s-a luptat în ultimii doi ani mai mult cu accidentările decât cu fundaşii. Bjelanovici e acelaşi vârf util, care ştie jocul, şi reuşeşte şi să înscrie. Bastos, în schimb, a ratat ca în vremurile în care era huiduit de un stadion întreg. Sâmbătă a fost iertat, fiindcă schimbarea sa profundă din acest sezon i-a oferit imunitate. N-am înţeles faultul stupid comis de uruguayanul Aguirregaray
într-un moment cînd meciul era rezolvat.

Ar mai fi ceva. Se va juca pe o arenă plină. Pentru prima dată, conducerea campioanei a deschis larg porţile, nu a mai fixat preţuri prohibitive, nu a mai anulat reducerile pentru copii. A învăţat din greşelile trecutului. Nu mai trebuie să vină Steaua ca să fie vândute toate biletele. Remiza cu Chelsea oferă motive de optimism. Istoria se poate repeta, şi atunci CFR-ul venea după o victorie în deplasare. Nu e uşor să dai un pronostic. Englezii au inventat un sport imprevizibil, iar ardelenii vor să profite de cadou. E un meci ce nu trebuie gândit cu capul, ci cu inima.

 

Comenteaza