Cine câştigã la Cluj?

Cine câştigã la Cluj?
În majoritatea cazurilor celor îndeajuns de realişti, chiar dacã simpatizeazã cu un partid, respectiv lider politic sau altul, se întrevede o componentã comunã. Actualul edil, Emil Boc, are toate şansele sã câştige încã un mandat, cei mai optimişti fiind convinşi cã din primul tur, în timp ce ceilalţi speră eventual la un tur doi.

Aşa dupã cum confirmã şi cercetãrile de piaţã realizate de cãtre partide în ultima lunã, unele mai corect, altele mai neprofesionist puse în teren, Boc pare sã aibã un avantaj suficient pentru a visa deja cu ochii deschişi spre un nou mandat. Chiar şi în cazul în care restul partidelor vor arunca în lupta pentru “biroul de pe Moţilor” liderii cei mai vizibili şi credibili pe care-i deţin la Cluj.

 Tot ce pot face ace[tia ar fi sã-l ducã pe Boc în turul 2, care ar echivala cu o micã victorie pentru ei ca lideri şi cu o imensã victorie pentru partidele pe care le reprezintã. De ce? Extrem de simplu, pentru cã în cazul în care primarul ar obţine sub 50%, atunci automat lista partidului sãu, PD-L, s-ar situa cu cel puţin 10-15 procente mai puţin decât candidatul de primar.

 Si aici este de fapt marea mizã a alegerilor din acest an, de la Cluj. Pentru cã în funcţie de scorul pe care listele partidelor pentru Consiliul Local, respectiv pentru cel Judeţean îl vor obţine, liderii partidelor vor putea începe negocierile pentru restul poziţiilor din administraţie. Numãrul mandatelor de consilieri va conta mai mult ca niciodatã poate. Cele douã poziţii de viceprimar, cele douã de vicepreşedinte de la CJ, respectiv mult râvnita poziţie de preşedinte CJ.

întreaga analizã se bazeazã pe situaţia în care preşedintele CJ nu va fi ales, totuşi, prin vot direct, asemeni primarului. Dupã o perioadã de 2-3 sãptãmâni în care varianta de uninominal pãrea sã fi ieşit din actualitate, existã voci care dau ca sigurã în maxim douã sãptãmâni aprobarea soluţiei uninominalului la şefia Consiliilor Judeţene. Iar în acest caz, lucrurile ar sta cât se poate de simplu. La fel ca şi în cazul lui Emil Boc, actualul preşedinte Marius Nicoarã are şanse maxime de a câştiga un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean.

 Deci practic, din punct de vedere al spectacolului şi energiilor umane şi financiare dezlãnţuite în viitoarea campanie pentru locale, doar o rãmânere la sistemul de vot actual ar crea concurenţã puternicã şi luptã la sânge pentru acapararea fiecãrui posibil votant în plus. Bineînţeles asta în cazul Clujului, dupã cum o dovedesc şi sondajele de opinie “scurse” din sediile partidelor.

Marii perdanţi însã în acest caz ar fi cu siguranţã PSD, UDMR, care nu şi-ar mai putea uzita “capitalul de şantaj” în alegerea preşedintelui CJ, şi chiar PD-L, care şi-ar vedea retezatã şansa de a avea şi preşedinţia CJ. Singurii câştigãtori, PNL-işti lui Nicoarã, care cu o campanie activã şi bine ţintitã ar obţine a doua poziţie ca importanţã pe plan local, pentru încã patru ani.

Alin Tişe (PD-L), Vasile Soporan (PSD) sau Nagy Zsolt (UDMR) sunt persoane absolut onorabile şi cu o notorietate şi încredere relativ ridicată în rândurile electoratului clujean, dar pornesc cu siguranţă cu a doua şansă în câştigarea primei poziţii de la judeţ. Singurul candidat care i-ar da fiori reci pe spate lui Nicoarã ar fi Ioan Rus (PSD), care însă e greu de crezut că se va mai implica într-o luptă politică pe plan local.

 Pe când dacă sistemul rămâne cel actual în alegerea preşedintelui CJ, PNL are toate şansele să iasă din calculele puterii locale, pentru următorii patru ani. Şansele ca actualul preşedinte să-şi păstreze mandatul vor sta în potenţialul de coaliţie pe care-l va deţine PNL în urma alegerilor de la CL şi CJ, deci pe scurt va conta numărul de consilieri pe care liberalii îi vor câştiga. Şi, de asemenea, obligatoriu la eventuala coaliţie-post electorală cu PSD, destul de probabilă, dar şi cu celălalt actor foarte important la Cluj, UDMR, aproape imposibilă, din cauza unei chestiuni foarte precise ce ţine de un adevărat război ce a depăşit demult sfera afacerilor şi a ajuns în politică şi chiar în justiţie.

 PNL nu poate decât cu ajutorul PSD şi al UDMR, dacă nu cumva vom asista la “refacerea” Alianţei DA la Cluj, să-şi conserve poziţia de preşedinte CJ. Deci, ne mai rămân câteva zile până ce vom şti dacă vom avea cu adevărat campanie electorală la Cluj, sau vom asista doar la marşul triumfal a actualilor edili, Boc şi Nicoară, spre câştigarea celui de-al doilea mandat, restul fiind mize secundare, mult mai puţin importante în economia electorală de campanie. Dar despre asta, în ediţia de luni, 03 martie.

Comenteaza