Cine-l poate bate pe Emil Boc? (IV)

Cine-l poate bate pe Emil Boc? (IV)
Primăria peste un an va trebui să fie contrabalansat obligatoriu de un preşedinte CJ şi de o majoritate a consilierilor ce ar trebui să aparţină celorlalte forţe politice.

Filialele clujene ale partidelor par în acest moment complet amorţite şi imune la politicile locale, liderii acestora fiind angrenaţi în marea lor majoritate în jocuri politice naţionale. Boc, Rus, Dîncu, Puşcaş, Nicolai, Eckstein, Nagy sau Funar sunt de luni bune cu ochii aţintiţi pe Bucureşti şi negocierile politice din sfera înaltă. Politica locală a fost pentru moment abandonată.

Practic, scena publică de la nivel local este dominată de către cei doi lideri ai administraţiei, Nicoară şi Boc, dublaţi fiecare la rândul lui de către cei doi deputaţi, Buda şi Uioreanu. în afara acestora, singurele personaje şi acte de dispută politică se desfăşoară doar în plenul Consiliului Local sau Judeţean, unde Dimitriu, Canta, Cătăniciu, Turdean şi Lăpuşan mai au atitudini din care să rezide o oarecare valenţă combativă, de corecţie, la adresa celor impuse de cele mai multe ori cu lejeritate de către cei doi edili şi majorităţile relative pe care le controlează.

Cu toate că în 2004 liderii politici au văzut demonstrativ de-a dreptul importantă câştigarea alegerilor locale în ecuaţia viitoarelor alegeri generale de la nivel parlamentar, partidele continuă să trateze subiectul localelor cu lejeritate şi chiar maximă inconştienţă. Dacă lecţia 2004 a fost uitată, politicienii au la îndemână rezultatele referendumului desfăşurat acum mai puţin de o lună, în care s-a putut observa din nou importanţa deţinerii-controlării unor mari oraşe-aglomerări urbane.

Practic, cel puţin la nivelul Ardealului, oraşele unde “partidul prezidenţial” are primari au scos rezultate cu 5-6 procente peste media pe ţară obţinută de către Traian Băsescu. Cu toate acestea, politicienii Clujului continuă să doarmă în papuci de casă. în afara democraţilor care pot spera ca reprezentantul lor să-şi continue traiectoria politică de edil, de la toţi ceilalţi au mai fost doar scurse informaţii despre prezumtivi candidaţi care ar fi scoşi în luptă în primăvara viitoare.

în realitate, fără a supăra pe nimeni, există în acest moment doar doi lideri politici la Cluj care ar putea să se bată cu ceva sorţi de izbândă cu Emil Boc. Aceştia sunt Marius Nicoară şi Ioan Rus. Toţi ceilalţi lideri vehiculaţi în mediile politico-jurnalistice pot doar spera că, în cazul desemnării lor de către propriile formaţiuni, vor obţine nişte rezultate care să le favorizeze partidelor introducerea unui număr cât mai mare de consilieri.

 Prin empatie, prin ridicarea propriilor liste de partid, sau indirect, printr-o eventuală  simpatie şi încredere obţinută în campanie, care să se transforme în intenţie de vot şi pentru ceilalţi candidaţi care vor merge sub flamura formaţiunii respective.

 Plastic vorbind, în cazul oricărui candidat este de dorit ca acesta să funcţioneze ca “locomotivă politică”. Dar cum va reacţiona electoratul în momentul în care Boc va candida cu un mesaj de continuitate pe proiecte, dublat de băsescianul “Daţi-mi echipa!”, pe care, aş adăuga eu, nu a fost în stare să şi-o facă singur! în acel moment probabil toţi ceilalţi vor urla ca din gură de şarpe, “Nu dictaturii Boc!”.

Va fi, oricum, extrem de interesant de urmărit de pe margine această confruntare, în care se poate spera la ceva mai mult decât la o înfruntare oarbă între cei cu ţepele şi cei care au dat ţepe sau, mă rog, între pseudo-îngeraşi şi baronii şpăgii. Acum vor conta şi aici proiectele, expertiza şi, cu siguranţă, realizările. Dar revenind la ceilalţi doi cu şanse, Nicoară şi Rus, liderul liberal ar putea împinge, la înţelegere cu Boc, un alt lider liberal să candideze, doritori fiind, conform informaţiilor pe care le deţin.

Uioreanu, Petran şi Popa şi-au exprimat în cercurile interne ale PNL posibila intenţie de a candida. în schimbul non-combatului pentru Primărie, Boc l-ar putea susţine pe Nicoară pentru a obţine un nou mandat de preşedinte CJ, liderul liberal neascunzându-şi intenţia de a-şi continua proiectele din acest mandat şi în perioada 2008-2012. Sincer, sper ca în urma tuturor negocierilor şi jocurilor politice, la Cluj, UDMR să nu mai obţină în nici un caz vreun loc de viceprimar sau vice CJ, chiar dacă Laszlo Attila ar putea duce cu mult succes un astfel de mandat.

Ar fi interesant de văzut o ecuaţie a puterii locale în care la Primărie să rămână Boc (PD), dublat de “buldogii’ Uioreanu (PNL) şi Dimitriu (PSD) ca viceprimari, iar la CJ să continue Nicoară, dublat însă de Cătăniciu (PD) şi Canta (PSD) sau Petran (PNL), ca vicepreşedinţi. (Asta pentru echilibru şi anularea unei prezumtive stări de amorţeală politică la Cluj, în perioada care ar urma!).

Celălalt candidat cu şanse de a se lupta de la egal la egal cu Boc, social-democratul Rus, din toate informaţiile vehiculate până la această oră, nu va mai candida pentru Primărie, având în plan o funcţie de ministru de Interne sau chiar premier într-un Executiv viitor! Dar ce se va întâmpla totuşi dacă Emil Boc va renunţa la administraţia locală pentru proiecte politico-executive la nivel naţional?

Atunci va încerca “să-şi desemneze un urmaş” la Primărie, dintre Tişe, Buda şi Apostu. Probabil cu cele mai multe şanse ar fi actualul prefect care se bucură de o excelentă notorietate. Dar atunci s-ar putea să-l vedem pe Nicoară că se reorientează spre Primărie! Şi pe Dimitriu, Cuibus sau chiar Cozmin Guşă că devin soluţii la o viitoare candidatură pentru Primăria Cluj!

 

Sau, de ce nu, abia atunci vom vedea un independent, din mediul de afaceri, care atacă cu mari şanse o Primărie în care înregimentarea într-o formaţiune politică nu este neapărat un avantaj!

Comenteaza