Clujul lugubru

Clujul lugubru
Două zile mai târziu, alţi clujeni “de bine” furau la cinci minute după înmormântarea antrenorului de fotbal Martin “Ocsy” Crişan florile din coroanele primite de acesta

Dacă mai punem la socoteală cazul câinelui târât în 6 decembrie pe strada Maramureşului de un taximetrist dement care l-a legat cu sârmă de maşină (cu autor neidentificat de “onor” poliţia clujeană) şi crima odioasă pentru suma de 540 de lei, a cărei victimă a fost o sărmană poştăriţă (ucigaş descoperit de serviciile secrete), putem spune că faţa lugubră a Clujului a ieşit la iveală în aceaste două luni ca o tumoare malignă imposibil de extirpat.

Este absolut incredibil de câtă lipsă de cultură elementară pot da dovadă slujbaşii statului în momentul în care au depus coroane de flori mortuare la statuia lui Eminescu. Sunt informaţii că şi conducerea filialei clujene a Uniunii Scriitorilor a făcut acelaşi lucru, dar îmi vine greu să cred, totuşi, că slujbaşii scrisului au recurs la acest gest.

Oricum am lua-o, din exces de zel sau dorinţă sinceră de omagiere, dăm dovadă de o lipsă de imaginaţie şi ne pierdem în acelaşi festivism tembel, an de an, de ziua lui Eminescu. Nu avem inteligenţa de a aniversa discret, cu bun simţ elementar, promovând aceleaşi şi aceleaşi depuneri de coroane fără nici un fel de impact.

însoţite evident de delirul verbal al omagierilor la baza statuii, pline de vorbe goale de conţinut. Onoarea lui Eminescu a fost salvată de Ioan Chindriş, şeful Bibliotecii Academiei, şi de Irina Petraş, şefa scriitorilor, care au lansat cele 14 volume de manuscrise facsimilate ale lui Eminescu, tipărite după ani de efort de Academie. Eminescu nu este doar contestat, dar este şi jignit într-un mod nedemn de personaje fără operă minimală.

Alţi clujeni de bine, din feuda fără stăpân care este Cimitirul Central, fură cu nesimţire de pe mormintele calde încă! Aşa s-a întâmplat (scriu colegii de la un cotidian local în 18 ianuarie, pagina de Social) la cinci minute după înmormântarea antrenorului şlefuitor de talente de la “U” Cluj, Martin “Ocsy” Crişan! Aşa s-a întâmplat şi la moartea marelui jurnalist maghiar Ballo Aron, fost redactor-şef al cotidianului Szabadszag.

 Cum îşi permit haidamacii din Cimitirul Central - Hajongard să facă asta? Numai există nimic sfânt pe lumea asta? Nu există acolo pază, poliţişti de proximitate, gardieni publici, poliţişti comunitari? Sau sunt mână în mână cu haidamacii?

Şi ce face Primăria cu toate reclamaţiile despre feuda numită Cimitir Central, unde se taie copacii seculari fără autorizaţie şi alte asemenea de care presa tot a scris?

Ideea asta a unui Cluj ca un sat fără câini, mai ales în cazul unui loc aşa de important pentru toată lumea, care este cimitirul, a devenit inacceptabilă pentru toţi contribuabilii. Batjocura de la Cimitirul Central trebuie să înceteze. Nici până astăzi Poliţia nu i-a identificat pe cei care au pângărit mormântul regretatului ziarist Aron. Ce să mai vorbim atunci de locul de veci al unui amărât fără influenţă...

Sufletul unui oraş este dat de civilitatea oamenilor şi de modul în care aceştia respectă istoria locului, personalităţile trecute, monumentele. Din acest punct de vedere se încheie pentru oraş o săptămână tristă, de-a dreptul lugubră.

Comenteaza