Clujul surprizelor preşedintelui

Clujul surprizelor preşedintelui
Şi atunci, dar şi acum, Băsescu intuia exact – evident, “intuiţie” aflată în umbra unor studii de marketing politic generoase – rezultatele luptelor sale.

Referendumul din mai s-a dovedit un fiasco pentru iniţiatori, Băsescu descriind, atunci, exact etapele pe care le are de parcurs pentru viziunea sa asupra primenirii clasei politice. Atunci, în premieră, la Cluj Băsescu a personalizat oligarhia, un duşman abstract până la acel moment.

Vorbea, în direct, despre Patriciu, Verestoy, Voiculescu ori Iliescu, ca despre exponenţii celor 322, exponenţii României retrograde care se încăpăţâna să se modernizeze, cel puţin după modelul lui Băsescu. în mai, Băsescu la Cluj a venit sigur pe victoria sa.

Duminică, preşedintele vine din nou la Cluj. De data aceasta, doar pe jumătate pentru campania lui, cea pentru referendumul pentru votul uninominal. Cealaltă jumătate – “îmbărbătarea” foştilor colegi democraţi care candidează pentru Parlamentul European. Dacă PD se află pe cel mai mare val de la înfiinţarea sa aceasta, evident, se datorează fostului său lider, Traian Băsescu.

Oricum, frânturile de sondaje locale şi judeţene care sunt şoptite prin Cluj scot ca detaşat câştigător PD. Este jumătatea câştigătoare pentru care Băsescu vine la Cluj. Despre propria sa jumătate de campanie, cea pentru referendumul pentru votul uninominal, Băsescu s-a antepronunţat. Preşedintele vine la Cluj cu aproape convingerea că referendumul său va fi un eşec, din pricina prezenţei la scrutin a sub jumătate dintre românii cu drept de vot.

Aproape convingerea şi-a declarat-o, săptămâna aceasta, şi la o întâlnire organizată de cvasi-fidelul Grup de Dialog Social, cât şi într-o emisiune televizată. Iar, aşa cum a obişnuit, Băsescu nu vorbeşte după ureche.

Rezultatele studiilor sociologice indică a prezenţă la vot cu mult sub 50%, chiar dacă sunt comasate două scrutinuri: şi referendumul pentru votul uninominal în varianta Băsescu, şi primele alegeri pentru Parlamentul European. în aceste condiţii, constituţional, referendumul nu va putea fi validat. Ar fi al doilea proiect politic al preşedintelui care se prăbuşeşte, după fuziunea dintre PD şi PNL.

în condiţiile, previzibile, ale câştigării alegerilor pentru Parlamentul European de către PD, un eşec al votului uninominal – în varianta Băsescu – nici măcar nu poate fi considerat o consolare pentru celelalte partide. Toată atenţia va fi focusată pe procentul pe care îl va obţine fiecare partid la alegerile pentru Parlamentul European, iar invalidarea referendumului va fi undeva după virgulă, în atenţia publicului.

Cu rezultate “inadecvate”, ce partid mai are chef să arate cu degetul spre un uninominal abstract, pentru care există şi o lege ce aşteaptă promulgarea din partea preşedintelui.

Pentru sfârşitul acestei săptămâni, preşedintele Băsescu anunţa surprize. Foarte probabil, aceste surprize vor fi anunţate, din nou, la Cluj. Poate că nu vor influenţa prea mult strict votul din 25 noiembrie, însă, de fiecare dată când vorbeşte de surprize, Băsescu rosteşte nume.

Comenteaza