Concluziile G-20

Concluziile G-20
La finele săptămânii trecute a avut loc la Paris întâlnirea miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din cadrul G-20.

Forumul G-20 a fost creat după crizele din Asia şi Rusia de la finele anilor 1990 şi reuneşte economiile dezvoltate şi principalele economii emergente de pe mapamond: Statele Unite, Uniunea Europeană, China, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Australia, Coreea de Sud, Mexic, Africa de Sud, Turcia, India, Brazilia, Rusia, Indonezia, Argentina şi Arabia Saudită. Aceste state contribuie cu 85% la formarea produsului intern brut mondial (80% din comerţul internaţional), deţinând o pondere de 90% din populaţia de pe mapamond. În cadrul forumului au loc dezbateri cu privire la aspecte de importanţă primordială pentru evoluţia economiei mondiale, de la arhitectura financiară internaţională la politicile economice naţionale şi cooperarea internaţională. Cu alte cuvinte, G-20 poate fi privit ca un guvern al economiei mondiale. 

 

La Paris liderii G-20 au trecut în revistă evoluţia recentă a economiei mondiale şi perspectivele pentru perioada următoare, dezbătând şi aspectele relevante de ultimă oră: evoluţia cotaţiilor internaţionale la bunuri sau evenimentele din Africa. Referitor la evoluţia economiei mondiale, forumul consideră că, deşi sunt semnale de accelerare a procesului de relansare, se menţin o serie de factori de risc: în economiile dezvoltate - ritmul redus de creştere şi nivelul ridicat al şomajului; în economiile emergente - semnalele de supraîncălzire. În acest context, a fost subliniată importanţa unor politici macroeconomice menite să susţină cererea agregată pe termen scurt, dar şi lung şi să contribuie la atenuarea dezechilibrelor globale. Astfel, a fost reiterată necesitatea cooperării multilaterale pentru a menţine deficitele de cont curent la niveluri sustenabile.

 

Totodată, a fost subliniată importanţa factorului investiţional şi a comerţului internaţional liber, ca element fundamental pentru relansarea economică. Astfel, liderii G-20 au menţionat importanţa încheierii într-un mod favorabil a negocierilor din Runda Doha. În ceea ce priveşte sistemul monetar internaţional, liderii G-20 au convenit asupra unui program pentru ameliorarea funcţionării acestuia, care include măsuri macroprudenţiale (pentru a contracara posibile efecte destabilizatoare ale fluxurilor internaţionale de capital), dar şi managementul lichidităţii globale (în sensul prevenirii şocurilor).

 

Evoluţia recentă a cotaţiilor internaţionale la bunuri (inclusiv alimente) a fost, de asemenea, dezbătută la Paris. G-20 a reiterat importanţa investiţiilor pe termen lung în agricultura economiilor emergente şi în dezvoltare, dar şi ameliorarea calităţii şi disponibilităţii datelor referitoare la cererea şi oferta mondiale sau ameliorarea dialogului între producători şi consumatori. Referitor la reforma sistemului financiar, G-20 a menţionat eforturile realizate până în prezent, dar şi etapele necesare pentru perioada următoare: implementarea normelor Basel III, a recomandărilor stabilite de Financial Stability Board referitor la produsele derivate şi reducerea importanţei acordate ratingurilor stabilite de agenţiile de profil. Liderii G-20 şi-au manifestat disponibilitatea pentru susţinerea Egiptului şi a Tunisiei (în sensul stabilizării acestor economii), prin politici coordonate cu cele ale instituţiilor internaţionale şi ale băncilor de dezvoltare regională.

 

Andrei RĂDULESCU

analist Target Capital

 

Comenteaza