Consens pe axa PSD-PD?

Consens pe axa PSD-PD?
Această decizie i-a luat prin surprindere pe liderii Partidului Naţional Liberal, deoarece relaţiile bune pe traseul Tăriceanu - Geoană şi Olteanu - Hrebenciuc nu prevesteau o asemenea decizie în interiorul PSD.

Hrebenciuc, principalul negociator al actualei formule de coabitare PNL-PSD, nu a reuşit să-i convingă pe vicepreşedinţii Ponta, Sârbu şi Dragnea (susţinuţi de liderul “grupului de la Cluj”, Ioan Rus) că această coabitare este benefică PSD-lui. Principalul motiv pentru care social-democraţii s-au decis să depună moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu este modul în care premierul a gestionat problema pensiilor, asumându-şi meritele acestei măsuri sociale iniţiate şi susţinute de către oamenii lui Geoană.

în cazul în care PD, PLD şi PRM îşi vor respecta angajamentul de a susţine dărâmarea Executivului, Cabinetul Tăriceanu mai are doar câteva săptămâni “de viaţă”. Un semn de întrebare există în privinţa unor parlamentari care nu văd cu ochi buni această moţiune, motivul fiind că prin aceasta s-ar putea declanşa mecanismul alegerilor anticipate. Aflându-se la adăpostul votului secret, moţiunea ar putea fi respinsă cu ajutorul unor parlamentari care nu vor asculta indicaţiile de la “centru”.

Va fi interesant să urmărim în ce măsură moţiunea iniţiată de pesedişti va “taxa” prestaţia Guvernului Tăriceanu I, din care a făcut parte şi Partidul Democrat. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, cum vor reacţiona parlamentarii PD? Vor accepta criticile aduse propriilor miniştri şi vor vota această moţiune? în contradicţie cu liderii PNL, care au afirmat că Guvernul Tăriceanu nu se cramponează de putere, Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, foloseşte pensionarii ca pe un scut anti-moţiune, declarând că adoptarea legii pensiilor este în pericol în cazul în care Guvernul va pica.

în situaţia cea mai probabilă, în care moţiunea va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar responsabilitatea de a numi un nou premier îi va reveni, conform Constituţiei, preşedintelui Traian Băsescu. Pe cine va nominaliza Preşedintele?

Una dintre cele mai vehiculate variante este aceea de a-l numi pe Vasile Blaga (fostul ministru de Interne PD), în acest caz el trebuind să se prezinte în Parlament cu un Guvern (PD - PLD) ultra-minoritar. Acest Guvern ar putea trece doar cu acceptul PSD, variantã în care social-democraţii ar deveni principalul partid de opoziţie de pe scena politică (varianta fiind agreată şi de consultanţii britanici ai lui Mircea Geoană), dar şi partidul care ar putea provoca mari neplăceri posibilului Guvern PD-PLD.

în cazul în care Partidul Social Democrat nu acceptă numirea lui Blaga ca premier al noului Guvern, alegerile anticipate vor deveni tot mai probabile. O altă nominalizare pentru funcţia de premier ar putea fi chiar preşedintele PSD Mircea Geoană, din ale cãrui declaraţii rezultă acest lucru. Din categoria “mari surprize” ar putea face parte numirea lui Ioan Rus la cârma Guvernului, ştiut fiind faptul că preşedintele l-ar prefera pe acesta în detrimentul lui Geoană.

Oricâţi s-ar îngrămădi însă să preia postul de premier, ar trebui ca, în prealabil, Tăriceanu să cadă. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de un consens pe axa PD-PSD.

Comenteaza