De ce nu vrea Ponta răsturnarea lui Băsescu

De ce nu vrea Ponta răsturnarea lui Băsescu
Rezultatul sondajului dat publicităţii joi confirmă încă o dată schimbările majore în percepţia publică a preşedintelui şi partidului de guvernământ şi susţine, totodată, teoriile privind jocurile opoziţiei.

La mai puţin de opt luni de la momentul în care actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, câştiga un al doilea mandat la Cotroceni, cu 5.280.000 de voturi, imaginea sa publică este radical schimbată. Cea mai importantă cifră a sondajului deja contestat vehement de unii sau de alţii e, însă, cea legată de procentul extrem de mare al cetăţenilor care ar vota mâine pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. 65% dintre români s-au arătat dispuşi să voteze suspendarea acestuia, în timp ce doar 17% ar vota pentru păstrarea preşedintelui, iar 18% dintre români au declarat că nu ar participa la un astfel de vot.

 

Tocmai acest scor - poate neaşteptat de către unii, dar extrem de real pentru alţii - confirmă teoria privitoare la ...teama lui Victor Ponta, liderul PSD, de o eventuală suspendare a lui Traian Băsescu. Lui Ponta i-a intrat în cap sau i s-a introdus în cap ideea că la alegerile din 2012 poate dobândi singur puterea. Scorul PSD de 40%, alături de minimum 5% din scorul ireal al UNPR, creează fantasme de tip ungar, după modelul FIDESZ-KDNP, unor consilieri influenţi ai liderului PSD Victor Ponta, care i-au băgat în cap acestuia că poate obţine singur majoritatea în noiembrie 2012.

 

La ultimele alegeri generale din Ungaria, din 25 aprilie 2010, FIDESZ-KDNP a câştigat alegerile cu 67,88%, reuşind să primească majoritatea în parlamentul ungar. FIDESZ are 263 de mandate, şi anume cu 5 peste numărul necesar unei majorităţi parlamentare. Tocmai de aceea strategia PSD este ca PDL să rămână la guvernare până în 2012, storcându-se de credibilitate şi devorându-şi propriul electorat pe fondul crizei economice şi al înrăutăţirii continue a nivelului de trai.

 

 Strategia unei opoziţii continue timp de doi ani de aici înainte poate avea, într-adevar, sorţi de izbândă, dar este greu de crezut că PSD va reuşi totuşi să obţină chiar şi după redistribuire mai mult de 40%-42% la alegerile din 2012. Iar în decembrie 2012 preşedinte ar fi tot Traian Băsescu, idee ce ar trebui să dea fiori reci  social-democraţilor, care s-ar putea vedea scoşi din jocurile puterii, chiar dacă vor lua cel mai mare scor electoral, dar nu şi majoritatea. Băsescu ar putea forţa o coaliţie guvernamentală cu premier PNL doar pentru a ţine în continuare PSD în opoziţie....

 

Dar acest scenariu pare că îl sperie mai puţin pe Victor Ponta decât posibilitatea ca Mircea Geoană să devină şeful statului chiar şi pentru maximum trei luni, ca şef al Senatului, în ideea tot mai vehiculată a suspendării lui Traian Băsescu. O altă angoasă a liderului PSD, care vine împotriva unei eventuale suspendări a preşedintelui Băsescu susţinute de parlamentarii social-democraţi, este cea legată de norocul candidaţilor PSD la posibilele alegeri prezidenţiale anticipate.

 

Asta, sigur, în cazul în care la referendum preşedintele suspendat nu s-ar întoarce din nou ca un crocodil în călduri, câştigând totuşi o susţinere de peste 50,1%. Ultimul sondaj ne spune că acesta mai e sprijinit de numai 17% dintre români, dar Traian Băsescu rămâne, la fel ca poporul român, extrem de imprevizibil...! Dacă am avea astăzi alegeri prezidenţiale anticipate, şansa cea mai mare de a fi votat ca şef al statului aparţine liderului liberal Crin Antonescu - 43% dintre opţiuni.

 

De asemenea, pe locul 2 s-ar situa Mircea Geoană cu 32% şi, abia pe locul 3, Traian Băsescu - 19%. Deci, chiar şi în cazul suspendării preşedintelui Băsescu, Victor Ponta nu ar avea prima şansă în lupta cu candidatul PNL. Cel puţin astăzi. Tocmai de aceea şansa ca Băsescu să fie suspendat în următoarele şase luni, deşi există suficiente motive, este extrem de redusă. PSD nu-şi doreşte în prezent acest lucru. Vom vedea pe viitor. Adică în primăvara viitoare.

 



 

Comenteaza