De cine să se teamă şmecherii? De cei mai şmecheri decât ei

De cine să se teamă şmecherii? De cei mai şmecheri decât ei
Mă întrebam cât va mai dura până s-o facă, mai ales că ei ştiu că sunt singurii care pot străpunge sistemul. Ei sunt unii dintre cei care mai deţin secretele şi armele potrivite cu care să poată să-i ţină la respect pe cei ce au învăţat să fenteze oprobriul public în aceşti ultimi patru ani. De ce tocmai ei?

O întrebare al cărei răspuns, bănuiesc, e cunoscut de toţi. Pentru că sunt specialişti în tot ceea ce alţii de abia au început să deprindă. Şi aici mă refer atât la social-democraţii din Consiliul Local, cât şi la cei din Consiliul Judeţean. împreună, aceştia au arătat săptămâna trecută că deşi au cam preferat să stea pe tuşă şi să dea impresia că s-au obişnuit cu ceea ce se întâmplă, nici o clipă n-au pierdut din ochi cum au crescut rivalii lor politici.

Forţa lor şi-a spus cuvântul, după cum spuneam, săptămâna trecută, în şedinţele ambelor foruri legislative. în Consiliul Judeţean au arătat că pot pune capăt oricărei acţiuni a Executivului - dacă-şi pun mintea - iar în Consiliul Local ne-au demonstrat că mai marii oraşului se tem de ei. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, cred că scenele la care am asistat săptămâna trecută au fost primele reacţii de opoziţie adevărată ale PSD în ultimii patru ani.

Şi departe de mine intenţia de a le aduce vreo laudă sau mulţumire, însă simpla idee că cineva de acolo, din branşă, poate spune: “opriţi-vă” sau poate arăta cu degetul: “ştim ce vreţi să faceţi”, îmi creează, recunosc, un oarecare confort psihic. Iar asta pentru că, oricât s-ar spune că sunt de depăşiţi, Ştefan Dimitriu, Graţian Şerban, Liviu Medrea sau Dan Canta sunt singurii din sistemul administraţiei locale care înţeleg cum este să fii în vârf şi ce manevre se pot face de acolo.

însuşi mai marele liberalilor clujeni, Marius Nicoară, a reacţionat mirat în faţa dezlănţuirii trio-ului Şerban - Canta - Medrea şi a bătut în retragere. Iar în ce-l priveşte pe directorul tehnic al Primăriei, ar fi trebuit să vedeţi! Un deliciu şi nu alta imaginea sa în faţa atacului devastator lansat de demonicul Dimitriu. Şi aş cita doar atât: “Degeaba priviţi de sus, domnule Apostu. Când nu veţi mai fi director tehnic o să vă demonstrez că şi pe vremea dumneavoastră s-au făcut lucruri rele pentru oraş.

A mai fost un înfumurat înaintea dumneavoastră: Mureşan! Iar acum este un cetăţean umil care a învăţat să salute sau să răspundă la salut când merge pe stradă. Nimic nu este veşnic, să nu uitaţi asta!”. Şi uite cum, măcar pentru atât, şi tot sunt bune campaniile electorale. E ca şi cum vine perioada mult aşteptată a “adevărurilor”. O perioadă în care toată lumea tinde să spună adevărul despre toată lumea.

în general, toată lumea spune că în campaniile electorale este vorba doar despre jocuri politice, despre vânătoare de putere. Da, aşa zic şi eu că este. Dar în plus de asta, mai e ceva. Vine perioada în care cei care ştiu că au ceva de ascuns se tem! Se vor strădui să nu facă  lucruri nesăbuite şi vor încerca să pozeze în tot ceea ce nu sunt.

Vor sta la pândă şi vor vrea să încheie pacte cu toţi cei care i-ar putea ataca. Iar nouă nu ne rămâne decât să asistăm la spectacol, la multele acţiuni suculente şi picante pe care mai marii noştri politici ni le vor servi în perioada următoare. Asta îmi place!

 Totuşi, un singur avertisment umil am pentru cei care conduc destinele oraşului nostru, şi anume că PSD poate să constituie un pericol pentru ei şi numai pentru simplul fapt că nu se află la putere. Tot ce sper este ca social-democraţii să nu-şi irosească acest avantaj. Deocamdată, au început bine!

Comenteaza