EUROanaliză: Fotbal clasic

EUROanaliză: Fotbal clasic
Dintre partidele de miercuri seara, meciul Rusia – Suedia urma să decidă cine se califică în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal 2008. Miza era diferită, Rusia având nevoie de victorie, pentru Suedia un egal fiind suficient.

Pe teren, echipa Rusiei s-a manifestat, de la începutul până la sfârşitul primei reprize, ca atare, adică ofensiv, căutând cât mai direct poarta adversarului. Jocul Suediei a abundat în pase greşite şi s-a remarcat prin caracterul greoi al apărării. Neobositul Arshavin şi colegii săi au putut să se strecoare astfel frecvent în careul suedez. Doar vizibilele lacune ale finalizării au făcut ca Rusia să marcheze numai o singură dată, în minutul 29, după o combinaţie exemplară.

De această dată, nu numai echipa, ci şi individualităţile ruse au ieşit în relief. Portarul Akinfeev a fost sigur, curajos, inspirat. Arshavin s-a dovedit a fi un mijlocaş ofensiv cu toate calităţile. Kolodin l-a anihilat pe Ibrahimovic şi a anulat şansele atacanţilor suedezi, pe rând. Relativ proaspăta şi dinamica echipă a Rusiei s-a impus sub toate aspectele în prima repriză.

Repriza secundă a început sub acelaşi semn, al superiorităţii jocului echipei ruse. Excelentul Arshavina majorat scorul şi a consolidat moralul echipei. în continuare, Rusia a avut o sumedenie de ocazii, iar Suedia a atacat stereotip. Jucătorii ruşi, foarte dinamici, au “întors” continuu rigizii apărători suedezi, dar nu au putut marca, finalizarea rămânând marea problemă a echipei.

Rusia a câştigat meritat, cu un joc plăcut susţinut de jucători mobili şi tehnici, dintre care Arshavin se detaşează ca unul dintre cei mai buni fotbalişti europeni ai momentului.

In celălalt meci, Spania a înclinat, până la urmă, în favoarea ei disputa cu o Grecie încremenită în jocul defensiv de acum patru ani. Nici Spania – aşteptând, de fapt, sferturile de finală contra Italiei – nu şi-a trimis în teren toţi titularii, dar a reuşit să învingă echipa elenă.

Dintr-un anumit punct de vedere, echipele din Grecia şi România au mai ilustrat la acest Campionat European mentalitatea păguboasă, axată pe aşteptarea ca adversarii să greşească. Morala sănătoasă este să construieşti tu însuţi, nu să aştepţi ca ceea ce construieşte altul să se dărâme.

Sferturile de finală sunt acum stabilite. Va începe Germania să-şi arate atuurile în faţa unei Portugalii exuberante şi încrezătoare în steaua proprie? îşi continuă Croaţia cursa ei impresionantă? Va persevera Olanda în a etala cel mai bun fotbal? îşi va putea valorifica Spania marile ei talente în faţa unei Italii extrem de realiste în joc? Aceste întrebări, şi multe altele, au intrat pe agenda zilei.

Comenteaza