Ghicitori cu crampoane

Ghicitori cu crampoane
Luna patronată de zeul Marte, un finanţator al războiului, aduce o luptă surdă în fotbalul autohton, de la distanţa dintre potirul cu nectar european împrăştiat pe cozonacii celor dăruiţi şi până la posmagii uscaţi din desagii pregătiţi pentru pribegie ai competitoarelor cu frâna de mână trasă.

Suferinţa va trasa grimase peste zâmbetul crâşcat al bistriţenilor în căutare de piolete pentru escalada pe Ceahlău, apoi, ne vom alinia în cohortele celor care-şi poartă sâmbetele, prizând cocaina surprizelor, care ar păli strălucirea stelei sau ar putea da verdict neaşteptat în cazul privatizării controversate CFR - marfă, societate rămasă fără osiile vândute altor garnituri francofone. Cum şi accidentele au binecuvântare de viaţă lungă la ceferişti, iar suspendările de deasupra vânzolelilor de pe tarlalele dintre careuri dau altă perspectivă mai neagră peste griul obişnuit, în Gruia dă în clocot mediocritatea pe care patronatul o pune la zidul lângă care, deocamdată, încă nu-s aduşi spre execuţie vinovaţii nevinovaţi. Universitarii clujeni sunt în căutare de ghicitori cu crampoane, care să le configureze viitorul taman la Constanţa, unde fotbalul şi-a construit lăcaş pentru o şcoală pregătită să ofere absolvenţi cu ştaif. Au revenit la matca Almei Mater atacanţii de odinioară, Tony şi energicul Szekely, cu speranţa fluturând în stindardul încă în fază de proiectare, gata să fie înălţat pe meterezele unui stadion văduvit de suporteri cale de două carafe din care ambrozia a fost înlocuită cu mătrăgună.

Lupta pentru supravieţuire are accent de atac la baioneta abia pregătită pentru ascuţit. Ameninţaţi de cloroză, cândva tupeiştii rapidişti şi dinamovişti îşi vor măsura „sărăciile şi nevoile" cu rigla pasului mic spre un aparent mare salt înainte, datorat, se pare, tocmai piciorului bine ticluit al insolvenţei antamate. Sub teroarea declaraţiilor, „găzarii" de adunătură nu le vor oferi totuşi combustibil ieşenilor, pe Dealul Copoului coborâşul are un atu în mânecă peste iluzia oferită de urcuşul visat. Se speră de către ceilalţi combatanţi o remiză sau măcar un „pat" în confruntarea de pe eşichierul desenat pe masa tăcerii jiene, rezultat care ar tulbura şi mai şi tulburele ape ale mareelor campionatului, mai ales că noii giurgiuveni vor încrucişa tibiile cu vechii olteni pripăşiţi prin Severinul clădit pe zbor de efemeride. O concordie aşteptată la Braşov poate oferi cireaşa aşteptată pe tortul etapei, lăsând frâu liber trapului mărunt spre suburbiile Londrei. Până atunci aşteptăm înfriguraţi să prindă viaţă propunerea ca, la început de partidă, un „Tatăl Nostru" să fie murmurat de toată suflarea de pe Naţional Arena. Propunerea nu include lumânări, prapori şi colive. Probabil că acestea sunt incluse în nota de plată a fotbalului de zi cu zi. 

Vladimir Cinezan

Comenteaza