Guvern fără buget şi buget fără guvern

Guvern fără buget şi buget fără guvern
Am trăit să o vedem şi pe asta. Tot în România. Trece anul şi nu vedem niciun buget pentru 2015.

 

Vom avea un guvern fără buget. Indiferent ce guvern va fi acela. Sau un guvern cu un buget încropit. Făcut pe picior. Neasumat de forţele politice. Deci, nu vom avea buget. Şi atunci la fel de valabilă este şi afirmaţia că România va merge în vrie, în baza legii existente. Fără să ştim cine o va aplica. De aceea e valabilă şi afirmaţia că ne paşte un buget fără guvern.
 
Victor Ponta este las. Şi, din acest motiv, a intrat într-o mare încurcătură. Nu poate câştiga bărbăteşte alegerile prezidenţiale. De aceea a recurs la pomeni. Electorale. La fel de fel de măsuri populiste. Care aruncă literlamente în aer situaţia economică a României. Care şi aşa este extrem de critică, de vreme ce ne aflăm în recesiune tehnică. Explicaţia faptului că, în ciuda promisiunilor pe care le-a făcut în vară, noi nu avem un buget asumat de Parlament pentru 2015 înainte de alegerile prezidenţiale constă în fundătura economică în care ne-a adus administraţia centrală. O lege a bugetului înainte de declanşarea campaniei electorale ar fi însemnat, pentru Victor Ponta, un scandal uriaş. Pentru că, din momentul în care s-ar fi apucat să pună cifrele pe hârtie, toată lumea ar fi văzut în ce situaţie ne aflăm. Şi atunci a preferat să ascundă mizeria sub preş. De aceea nu avem buget. 
 
În această situaţie, Victor Ponta, că de obicei, bagă coadă între picioare şi recurge la un subterfugiu. Face, sâmbătă, afirmaţia că bugetul va fi prezentat după alegeri. Vezi, Doamne, că aşa se cuvine. Că viitorul prim-ministru să fie cel care să aibă dreptul să vină cu o filosofie proprie, în baza căreia să elaboreze actul normativ. Dar de unde ştie Victor Ponta că, după alegeri, prim-ministru nu va fi el însuşi? Cine îi garantează că nu se va întâmpla aşa? Dacă Ponta pierde alegerile, ceea ce este cât se poate de previzibil, atunci vom avea un nou preşedinte, dar acelaşi prim-ministru. Cel puţin pentru un timp. Până când se va forma, dacă se va forma, o nouă majoritate parlamentară.

În aceste condiţii, guvernul Ponta va fi în aer. Şi îşi va semna cu mânuţa lui moţiunea de cenzură, la capătul căreia va putea fi destituit. Dar asta se va întâmpla abia prin luna februarie. Cum va supravieţui România până atunci, în absenţa unui buget? Răspunsul specialiştilor în legislaţie este simplu. Anul 2015 va începe pe bugetul din 2014. Iată o formulă perfectă de haos, programat de regimul Ponta şi proiectat în capul românilor.

Nu ajunge că ne aflăm în recesiune tehnică. Nu ajunge că, până la sfârşitul anului, recesiunea tehnică se transformă în criză. Dar nici măcar nu vom avea un buget adecvat situaţiei dramatice în care ne vom afla. Acest guvern Ponta, care va mai supravieţui puţin după alegeri şi care nu va avea nici măcar un buget după care să lucreze, va fi un nonguvern. România începutului anului 2015, chiar cu victoria lui Klaus Iohannis, chiar cu înfrângerea la scor a socialiştilor, va fi o ţară în bătaia vânturilor. 
 
Dar haideţi să ne plasăm şi în cealaltă ipoteză. În ipoteza improbabilă în care Victor Ponta nu pierde, ci câştigă. După alegeri, el se va duce la Cotroceni. Pentru a-şi prelua mandatul. E greu de presupus că, în scurtul interval de timp de la câştigarea mandatului până la depunerea jurământului există posibilitatea negocierii, între partidele aliate socialiştilor, a unui nou guvern cu un nou algoritm, cu un nou program şi cu un nou premier.

Dacă ar încerca cineva asta, s-ar face doar autorul unei mascarade. Al unui simulacru. Obiectiv vorbind, o asemenea ipoteza este sinucigaşă. Prin urmare, buget va există doar după instalarea noului preşedinte. În acest scenariu, la limită, noul preşedinte va fi Victor Ponta. El va putea începe negocierile abia în ultima parte a lunii decembrie. Ele s-ar putea încheia spre Crăciun, spre Anul Nou şi dacă nu, abia la sfârşitul lunii ianuarie. Pentru că oamenii pleacă în vacanţă. Şi nu mă îndoiesc că vacanţă îşi va lua şi Parlamentul. Aşa că vom începe anul 2015 fără un buget. 
 
Observăm, aşadar, că în orice varianta, şi în situaţia în care pierde şi în situaţia în care câştigă, Victor Ponta condamnă România să plece în 2015 în stare de criză economică şi fără un buget. Iar în eventualitatea, greu de acceptat, în care cineva scrie, totuşi, pe sub masă, un buget al anului 2015, acesta va fi cu certitudine un buget rău. Până una-alta, vai de noi. Nu avem nici buget şi nici guvern.

Comenteaza