Intrebari cheie pentru liberali

Intrebari cheie pentru liberali
Daca PNL se concepe pe sine ca un fel de S.R.L., atunci intrebarile de mai jos nu isi au rostul. Sau, in orice caz, la ele nu trebuie sa raspunda toti liberalii. Ci doar o mana de persoane. Care se vor erija in conducatori. Daca insa PNL se recomanda ca un partid mare si ca cel mai mare partid al opozitiei, atunci, pentru functionarea sa democratica si pentru ca viitorul formatiunii politice sa fie asigurat pe termen lung, niciuna dintre importantele decizii care se prefigureaza nu poate fi batuta in cuie, fara consultarea tuturor membrilor partidului. Apare, asadar, un set de intrebari indispensabile, pe care eu nu fac altceva decat sa le enunt in cele ce urmeaza.

1. Care este, in mod real, interesul cetatenilor? Acela de a pune capat definitiv regimului Traian Basescu sau de a opri cresterea partidului stat alfat in mana social-democratilor?

2. Modul in care este reformat statul de catre Guvernul PSD satisface dorintele cetatenilor? Le ofera acestora o garantie ca, in viitor, viata lor va fi mai sigura si mai buna? Sau este necesar un alt tip de interventie asupra functionarii institutiilor statului?

3. Relansarea Romaniei este asigurata prin modul in care, incepand cu bugetul national, PSD intelege sa administreze economia si finantele tarii? Sau este indispensabila o crestere masiva a investitiilor si o reducere semnificativa a impozitelor si taxelor? Care este calea de urmat in beneficiul cetatenilor Romaniei?

4. Functioneaza, in acest moment, cu adevarat statul de drept in Romania? Cat de aparate sunt puterile statului, fiecare in parte si toate la un loc, de ingerinte, de abuzuri si de imixtiuni? Sunt cu adevarat separate puterile in stat? Este justitia cu adevarat independenta? Este cetateanul suficient de aparat in fata coruptiei si a violentelor de tot felul? Este el cu adevarat servit de justitie in sutele de mii de cauze civile? Sau se impune, in viitor, o ajustare a procesului de reformare a statului de drept?

5. A gresit Partidul National Liberal renuntand la alianta cu PSD? Sau a procedat bine? Cine pune intr-un pericol mai mare interesul public? Regimul Ponta sau regimul Traian Basescu?

6. A gresit Calin Popescu Tariceanu fata de PNL sau a gresit PNL fata de Calin Popescu Tariceanu?

7. Este plecarea din Grupul ALDE la popularii europeni o solutie gresita sau este o solutie necesara si utila Romaniei?

8. Este momentul oportun pentru unificarea dreptei sau acest proiect trebuie amanat pentru un alt moment, post-Basescu?

9. Daca se va face unificarea dreptei, trebuie exclus sau nu, fara echivoc si de catre toate partidele, Traian Basescu ca parte a acestui proiect sau, dimpotriva, el poate deveni parte si poate sa-si adjudece, in perspectiva, conducerea unui Guvern al dreptei?

10. Trebuie ca PNL sa impuna un candidat la prezidentiale al sau ori al dreptei? Si cine ar trebui sa fie aceasta persoana?

Daca liberalii reusesc sa raspunda cu sinceritate la intrebarile de mai sus, atunci solutiile pentru a iesi din criza, pentru a se reseta si pentru a se relansa vor veni de la sine. In mod natural. Pe o cale democratica. Si vor fi, cu certitudine, adjudecate de intregul partid. Si astfel va putea fi evitata o ruptura. Si nu vor exista nici macar aripi ori aripioare PNL. Ci dimpotriva, liberalii vor fi si mai uniti. Daca stim sa raspundem la intrebarile de mai sus, atunci vom avea servit pe tava, printr-o dezbatere responsabila, nu numai calea de urmat, ci si portretul robot al viitorului presedinte, componenta cea mai buna a viitorului staff de conducere si profilul corect al unui candidat prezidentiale in masura sa castige. Altfel, garantez ca niciun sondaj de opinie si nicio decize luata in bisericute de partid nu vor asigura succesul.

 

 

Comenteaza