La începutul unui nou drum: Universitatea “Babeş-Bolyai”, în pragul schimbării

La începutul unui nou drum: Universitatea “Babeş-Bolyai”, în pragul schimbării
M-am gândit mult dacă să scriu sau nu acest editorial. Mulţi dintre colegi m-au rugat însă s-o fac.

A trebuit să "negociez", de asemenea, cu fiica mea, Mara, ce va împlini peste o lună şi câteva zile trei ani. Pentru ea am hotărât să am un punct de vedere faţă de turul doi al alegerile din UBB. Ei îi dedic acest "mărţişor" de 8 martie.

Îi felicit în primul rând pe ambii candidaţi rămaşi în cursă. De asemenea, mulţumirile noastre se îndreaptă către fostul rector, domnul profesor Andrei Marga. Importanţa acestor alegeri şi interesul comunităţii academice pentru acestea i se datorează în mare parte, pozitiv sau negativ.
Am urmărit cu interes alegerile universitare din România. Nici unele nu au suscitat atâta interes ca cea din universitatea noastră. M-am simţit mândru că sunt "UBB-ist" şi ca mine sunt, cred, foarte multe colege şi foarte mulţi colegi.

Au fost discuţii pe programe, pe valorile umane, pe management, pe autonomie universitară şi, nu în ultimul rând, pe comunitatea noastră, formată din studenţi şi profesori.
Ultima dezbatere între cei doi candidaţi rămaşi în cursă, realizată cu ajutorul colegilor de la Litere, a arătat, încă o dată, că suntem capabili de dialog, că nu suntem mânaţi de vendete personale şi că rămânem, de o parte sau de alta, universitari şi colegi. M-am întâlnit cu prieteni apropiaţi de la Litere, Ştiinţe economice, Ştiinţe politice, Istorie, Studii europene etc. şi cred că am simţit cu toţii că universitatea noastră are un viitor.

După 8 martie, indiferent cine câştigă, vom continua demersul nostru de dascăli, cercetători şi oameni. Ne vom privi în faţă şi vom spune cu toţii : am făcut în viaţa noastră o schimbare majoră. Ne-am asumat trecutul şi acum trecem prin prezent în viitor. Universitatea rămâne multiculturală, multilingvă şi, mai presus de toate, rămâne a studenţilor şi profesorilor de azi şi de mâine, fiind, doar pentru scurtă vreme, luată cu împrumut de la urmaşii noştri.

 

 

Etichete
Comenteaza