Liniştea dinaintea furtunii

Liniştea  dinaintea furtunii
Victoria cu Dinamo dă încredere CFR-ului pentru primul meci din grupele Ligii Campionilor

Dacă aţi deschis mai târziu televizoarele, vă spunem că partida cu Dinamo de sâmbătă nu a semănat cu Supercupa. A avut doar miza unei finale. Dacă ar fi pierdut, CFR şi-ar fi diminuat serios şansele de a-şi apăra titlul. „Feroviarii" au trecut repede peste formulele de politeţe şi s-au instalat confortabil în stadionul unde Dinamo nu e niciodată singură. Galeria alb-roşie e alături de Dario Bonetti. Italianul a eliminat din meniul echipei „E-urile" ce le-au stricat pofta de mâncare fanilor. Dacă la Supercupă „câinii"au desenat trasee surprinzătoare şi au ajuns des în preajma porţii campioanei, acum s-au mulţumit doar să latre. Nu au avut soluţii, nu şi-au creat ocazii decât târziu, când au fost loviţi de un ghinion crunt. Deodată, poarta lui Felgueiras s-a micşorat brusc, iar mingea a zburat sus, spre peluza ce se consola că expeditorul e încă fraged.

CFR nu a mai aşteptat să fie poftită în jumătatea adversă, ci a hărţuit permanent o defensivă bulversată de tupeul oaspeţilor. Sougou, Bastos şi Kapetanos au jucat X şi 0 prin careul advers, dar au ratat mereu ultima mutare cu care să-şi închidă adversarul. E de remarcat schimbarea profundă a brazilianului. Fotbalistul indolent, care ţinea mingea peste limita răbdării tribunei, e mult mai implicat în joc, îşi pune viteza şi tehnica în folosul colectivului. Cu excepţia returului cu Basel, când şi-a ignorat în câteva rânduri coechipierii, Bastos a renunţat la vechile metehne. Un posibil câştig e Rui Pedro. Nu doar pentru golul marcat, ci pentru că e genul de mijlocaş în stare să scoată din joc un adversar şi să-şi ajute atacanţii cu pase utile.

În repriza secundă, CFR a revenit la tradiţionalul joc pe contre, la o partitură generată de prudenţă sau de gândul la apropiatul debut în Liga Campionilor. O tactică izvorâtă şi din gena echipei ce a întrerupt monologul cu accent bucureştean. Steaua, Dinamo şi Rapid făceau meciurile în campionatul intern şi s-au trezit cu un contraatac fulgerător al formaţiei finanţate de Arpad Paszkany. Au crezut că va fi doar un foc de artificii pe dealul Gruia şi s-au ars groaznic. Şi-au încordat muşchii, dar următoarea şarjă le-a mai luat un trofeu, le-a mai secat un sezon. Ultima replică au primit-o în august când CFR a ajuns pe picioarele ei în grupele Ligii Campionilor. În loc să o răpună pe teren, granzii fac cu schimbul la emisiunile de sport, pentru a-şi vărsa năduful, şi promit că îi vor veni de hac. Nu s-au ţinut de cuvânt.

Cu victoria de sâmbătă, CFR a reintrat în calculele pentru titlu şi încearcă să demonstreze că se poate lupta pe mai multe fronturi. Urmează Liga Campionilor, cu prima staţie la Braga, acolo unde o va întâmpina formaţia pregătită de Jose Peseiro, fostul antrenor al Rapidului. „Feroviarii" sunt într-o grupă ce le dă dreptul să spere la primăvara europeană. Dacă Manchester United e principala favorită, Galata şi Braga nu sunt chiar de speriat. Sunt teoretic peste CFR, dar şi Basel a plecat cu prima şansă şi a terminat confruntarea cu capul plecat. Dacă banii vor veni sigur şi nu sunt puţini, ci în jur de 20 de milioane de euro, spectatorii vor şi puncte. E a treia participare şi ar fi cazul ca obiectivul să nu mai fie doar prezenţa.

Urziceniul a strâns 8 puncte, Galaţiul a rămas cu mâna goală. CFR va începe curând numărătoarea. Proiectul clujean a prins viaţă graţie unui nucleu lusitan, al cărui veteran este căpitanul Cadu. Poate că startul programat în Portugalia nu e întâmplător. Înseamnă primul pas spre următorul nivel din viaţa clubului.

 

Comenteaza