Maimuţoiul lui Băsescu şi rectorul UBB

Maimuţoiul lui Băsescu şi rectorul UBB
Îmi cer scuze distinşilor cititori deoarece textul de faţă conţine un limbaj mai agresiv.

Uneori adevărurile trebuiesc spuse ceva mai apăsat. România are nevoie de modele. Noi avem la Cluj cel puţin trei modele în viaţă pe care nu le ştim respecta şi nici onora, din păcate, cum se cuvine.

 

Doina Cornea, cel mai de seamă reprezentant al realei lupte anticomuniste în România lui Ceauşescu, înalt Preasfinţia Sa Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului, un om de o înaltă ţinută şi cu o cultură fabuloasă, şi Andrei Marga, un intelectual de marcă şi totodată omul care a reuşit să impună Universitatea Babeş-Bolyai ca model al managementului profesionist aplicat în domeniul educaţiei. Astăzi voi face referire la acesta din urmă deoarece în aceste zile, distinsul profesor universitar şi intelectual a fost ţinta unor atacuri fără precedent.

 

Mârlănia unora, dublată de imbecilitatea crasă a altora, s-a abătut asupra distinsului rector al celei mai puternice instituţii de învăţământ superior din România, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj. La cei dintâi nu voi face referire în acest text din respect. Consider însă drept o simplă rătăcire a unor tineri - care au, cu siguranţă, şi calităţi incontestabile -sesizarea trimisă de către (una) dintre aceştia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi către Avocatul Poporului.

 

Probabil despre Andrei Marga se pot spune multe deoarece el însuşi este o personalitate cu siguranţă extrem de complexă, dar să-i spui că este “un zero barat” atunci când eşti şeful cancelariei prezidenţiale şi te pretinzi intelectual, mi se pare mai mult decât o mârlănie, ci apanajul unui retardat mintal.


Dealtfel, dacă vorbim despre Cătălin Avramescu, nu trebuie să spunem mai mult decât că este celebrul autor al listei jurnaliştilor antiprezidenţiali, care probabil ar trebui stârpiţi, conform gândirii şefului Cancelariei.

 

Listă care, acum un an şi jumătate, a fost fotografiată de către colegii de la Cotidianul din agenda personală a lui Avramescu, pe atunci, încă, doar simplu pupincurist al lui Traian Băsescu. In celebra listă, care număra 30 de jurnalişti erau şi doi jurnalişti din Ardeal, colegul şi prietenul Octavian Hoandră şi subsemnatul, pe poziţiile 14, respectiv 13 (să ne fie cu noroc!).Probabil lista lui Avramescu a fost făcută din cu totul alte motive decât lista realizată în urmă cu 60 de ani de către Schindler.

 

Acest personaj ciudat, cu un comportament deviant, face, cu siguranţă, mai mult rău preşedintelui Traian Băsescu, fiind extrem de departe de atitudinea, reacţiile, limbajul sau scriitura unor intelectuali simpatizanţi ai actualului preşedinte ca exemplu: TRU - Traian Ungureanu, Gabriel Liiceanu, Horea Roman-Patapievici sau Bogdan Chirieac.

 

Dealtfel, pentru cine a urmărit emisiunea "Sinteza zilei", de miercuri seara, în care au fost invitaţi Andrei Marga, Cozmin Guşă, Victor Ciutacu şi maimuţoiul lui Băsescu – Cătălin Avramescu, textul publicat de mine astăzi nu miră cu nimic prin agresivitate.

 

Şeful Cancelariei Prezidenţiale a avut o prestaţie nu doar lamentabilă în emisiunea lui Mihai Gâdea, ci a reuşit să scoată din sărite cel puţin câteva zeci de oameni, care mi-au împărtăşit, în timpul emisiunii şi ieri, această senzaţie. Au fost oameni care au reacţionat deja fără să aibă o relaţie directă cu Andrei Marga sau cu UBB şi fără să fie realmente fascinaţi de personalitatea rectorului clujean.

 

Tocmai acest lucru mi-a atras şi mai mult atenţia. Sigur că, în cazul în care acest text ar fi fost scris înaintea altora, probabil noi, cei de la ZIUA de CLUJ, puteam fi suspectaţi că am sărit ca arşi să ne apărăm editorialistul în faţa agresivităţii fără precedent a unui personaj sinistru. Nu, acest text este scris nu de un jurnalist din Cluj în apărarea unui intelectual clujean, ci acest text este scris de un fost student al profesorului Andrei Marga şi de un tânăr aspirant la a deţine măcar o parte din cultura reală a intelectualului Marga.

 

Am mai spus-o şi o mai spun în continuare, fără să-mi fie ruşine, atunci când plec de la o întâlnire cu rectorul UBB - din fericire, am avut şansa fantastică de a mă afla în ultimii doi ani de multe ori în preajma sa - simt că trebuie să fug spre bibliotecă să să mă cufund în lectură. Trebuie să mai citesc probabil câteva mii de cărţi pentru a mă apropia intelectual şi cultural de Andrei Marga.  Un Marga care fascinează şi, în acelaşi timp, sperie interlocutorul tocmai prin multitudinea ideilor vehiculate, prin acurateţea fantastică a exprimării, şi, nu în ultimul rând, prin logica impecabilă şi cultura de-a dreptul renascentistă.

 

Nu sunt o persoană care să cadă într-o admiraţie faţă de ceva sau cineva decât dacă acel ceva este cu adevărat uriaş. Iar Andrei Marga este exact acel intelectual căruia oricine îi atacă nenumăratele calităţi de intelectual veritabil, riscă să cadă în ridicol. Probabil lui Andrei Marga i se poate imputa un anumit comportament generat de egoul său, într-adevăr uriaş, dar pur şi simplu nu i se poate contesta calitatea intelectuală, culturală, talentul managerial şi spiritul de reformator autentic.

 

Singura dată când Andrei Marga m-a dezamăgit a fost atunci când acesta a preferat să stea prea mult în umbră, iar singura dată când profesorul Marga m-a supărat a fost în anul I de facultate, când mi-a dat nota şapte - extrem de mică, în viziunea mea pe atunci - la Logica şi teoria argumentării, pe care mi-o preda săptămânal.

 

De atunci profesorul Marga, intelectualul Marga, ministrul Marga şi personalitatea lui Marga nu mi-au oferit decât motive de mândrie şi o continuă provocare intelectuală. Vă mulţumim domnule profesor, vă asigurăm că nu sunteţi singur. Dumneavoastră sunteţi mult prea elegant pentru a răspunde mitocanilor, iar noi, o bună parte a jurnaliştilor clujeni, suntem mult prea impetuoşi pentru a nu taxa nesimţirea!


Citiţi, pe aceeaşi temă:

 

Catalin Avramescu, exemplul cretinismului intelectualist - editorial în CityNews.

Despre Marga - pe blogul lui Liviu Alexa

"Domnule Marga, sunteti un zero barat!" de George Bara

"Domnule Marga, sunteti un zero!" de Vasile Racoviţan

Sinteza zilei-cel mai tare talk show politic - de Tibi Fărcaş.

Comenteaza