“Maneliştii” noului Parlament

“Maneliştii” noului Parlament
Legea votului uninominal a fost de foarte multe ori criticată, mai ales pentru că ar permite “maneliştilor” să intre în forul legislativ al ţării.

Maneliştii sunt o categorie aparte în peisajul muzical românesc. Ei fac parte dintr-o categorie greu de încadrat în genurile muzicale clasice sau moderne. De cele mai multe ori, „talantul” maneliştilor zgârie urechi atât prin sonoritatea muzicii pe care ei o interpretează, dar mai ales prin versificaţiile agramate. Cu toate acestea, ei au fost acceptaţi în diferite medii, fie din lumea afacerilor, fie din societatea civilă.

 

 La nunţi, la botezuri sau chiar la înmormântări, lumea s-a desfătat sau întristat pe muzică manelistă. Protagoniştii acestui gen au fost audiaţi muzical din România până în Spania sau din Germania până în Italia. Ei fac parte acum din arealul românesc şi european. Ba mai mult,  unii au devenit şi vectori de imagine în campaniile electorale pentru alegerea aleşilor locali. îi vom găsi, cu siguranţă, şi în noul Parlament. Şi nu vor fi singurii. Noul Parlament va aduna o „faună” politică extrem de diversă şi interesantă.

 

Cu cîteva săptămâni în urmă, o companie de marketing politic prezenta la Cluj o analiză calitativă a percepţiilor clujenilor şi mai ales a liderilor de opinie despre votul uninominal. Se putea constata atunci că două tipuri de candidat vor avea succes: un candidat bogat şi unul cu experienţă politică. Ne aşteptam cu toţii ca partidele să concureze fie pentru a desemna profesionişti dublaţi de oameni de afaceri prosperi, gata să lupte în politica românească pentru interesul lor, investit în societate. Gândeam atunci că votul uninominal va scoate în faţă lideri noi, buni profesionişti în domeniul lor, dar şi intelectuali, membri ai clasei de mijloc, dornici să lupte pentru ideile lor în Parlamentul României.

 

Nu mică ne-a fost mirarea când am constatat că partidele nu numai că nu şi-au înnoit garnitura politică, dar au aruncat în luptă fie traseişti,  fie oameni de afaceri cu probleme de justiţie, fie foşti parlamentari mediocri sau iluştri necunoscuţi, incapabili să ofere ţării o perspectivă clară de  gestiune şi dezvoltare în următorii patru ani.

 

La Cluj, unde ne-am fi aşteptat la o participare intelectuală de excepţie, partidele politice, fără nici o excepţie, ne-au propus un  amestec de persoane controversate, traseişti ascunşi sub avantajul votului politic sau intelectuali,  în general mediocri, fără cariere consolidate. Liderii marcanţi ai PSD sau PNL Cluj, din calcul,  laşitate, dezamăgiţi ori speriaţi de votul politic  de la locale, au „fugit” în afara  colegiilor din municipiul Cluj, lăsând loc unor persoane necunoscute sau unor  politicieni fără discurs şi fără posibilităţi reale de a câştiga. Nici PDL-ul nu s-a lăsat mai prejos.

 

 Acest partid, profitând de lipsa de reacţie a celorlalţi competitori politici, a propus,  în  multe colegii uninominale, fie traseişti politici,  ce au trecut fără scrupule de la PRM la PC şi apoi la PDL sau foşti parlamentari cu probleme de imagine, implicaţi în tot felul de scandaluri de presă. Aceştia fac parte, în general, dintr-o categorie în care nu există respect faţă de  cariera profesională, faţă de  interesele cetăţenilor ci doar „oportunisme” bazate pe legături de „gaşcă”.

 

 Să nu se înţeleagă că în acest partid nu sunt oameni de valoare. Din contră. în parte, îi regăsim printre competitori. Pe mulţi îi cunosc şi am o părere bună despre ei. Din păcate,  prezenţa politicianului incolor, fără viziune,  fără trecut, fără un discurs ideatic şi doctrinar este în proporţie foarte mare, în toate colegiile uninominale ale Clujului.

 

Aşa să fie reprezentatat Clujul Anului 2008? Un Cluj care se laudă cu personalităţi de prim rang în viaţa intelectuală şi economică a României şi UE?

Cu ce se vor deosebi politicienii „noului val” de maneliştii amintiţi mai sus? Prin cultură nu, prin „talant” nu. Ba mai mult, mulţi din noii parlamentari vor fi mai  lipsiţi de caracter sau scrupule decât maneliştii ce şi-au câştigat averea muncind şi nu făcând afaceri cu statul, aşa cum este cazul multora dintre noii parveniţi ai  politicii româneşti.

Comenteaza